Skoda octavia 2 nie osiąga temperatury, problem z egr i uruchomieniem

27 Lut 2018, 21:41

Witam Skoda Octavia 2 2005 r. 1.9 tdi. Problem zaczął się latem kiedy jadąc przez las uderzyłem przodem w piaskową drogę od tamtego czasu samochód raz na 10 uruchomień silnika nie pali. Problem występuje przeważnie gdy nie jest odpalany przez dłuższy czas zwykle następnego dnia. Kolejny niepokojący objaw to silnik nie osiąga 90 stopni. Co roku wymieniałem egr i tym razem wymiana nie pomogła i dalej jest błąd p0402. Co ciekawe z rana strasznie kopci na biało. Może to wszystko ma jakiś wspólny wątek kto wie. Proszę o porady.
darekedaros
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 1984
Auto: Skoda Octavia 2
Silnik: 1.9 tdi
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

01 Mar 2018, 14:15

Płynu chłodniczego Ci nie ubywa, sprawdzałeś?
darekedaros napisał(a):uderzyłem przodem w piaskową drogę od tamtego czasu samochód raz na 10 uruchomień silnika nie pali
Zderzakiem czy spodem silnika (miską oleju) i jak mocne to było uderzenie?
darekedaros napisał(a):Kolejny niepokojący objaw to silnik nie osiąga 90 stopni
Do sprawdzenia termostat ale wcześniej czy w układzie chłodzenia jest odpowiedni poziom cieczy.
Górny wąż od chłodnicy jest gorący przy temperaturze jaką osiąga silnik (67 stopni)?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak jeździć bezpiecznie samochodem w nocy?
    Jazda samochodem w nocy jest wyzwaniem nawet dla doświadczonych kierowców. Oprócz ograniczonego pola widzenia, kierowca musi poradzić sobie ze zmęczeniem, sennością oraz oślepiającymi światłami innych samochodów ...
    Volkswagen Tiguan GTE Active Concept
    Stany Zjednoczone są największym rynkiem SUV-ów na świecie. Auta te, odznaczające się wszechstronnym zastosowaniem, bardzo dobrze pasują do amerykańskiego stylu życia. Podczas North American International Auto Show ...