w mojej Hondzie HR-V 1.6 124KM, 2005 mam problemy z odpalaniem na zimnie - bez dodania gazu nie chce zapalić - kręci w kółko. Jak odpalam w garażu to przeważnie nie ma problemu. Gorzej jest jak zostawię gdzieś na dworze jak temperatura spada poniżej zera. Przepustnice czyściłem, świecie wymieniałem, filtr powietrza też, regulowałem luzy zaworowe - nic nie pomogło. Jak zaczęły się problemy z odpalaniem to zauważyłem brak płynu chłodzącego w zbiorniczku (możliwe, że dużo wcześniej już go nie było) Czy to może być czujnik temperatury płynu chłodzącego?
Tam w przepustnicy masz silniczek krokowy jak się nie mylę, wyciągałeś go?Wygląda to tak jak byś miał problem właśnie w przepustnicy która jak jest całkowicie zamknięta i nie ma przelotu to nie odpala.
Wojdusz napisał(a):bez dodania gazu nie chce zapalić
Jak dodasz gazu odpali i puścisz gaz to nie gaśnie i chodzi równo? Ma ssanie, podwyższone obroty?
Silniczka krokowego nie wyciągałem, jedynie przepustnice.
Jak dodam gaz i odpali to puszczam gaz i obroty na początku są koło 1000 i powoli rosną gdzieś do 1800. Wygląda to tak, że rosną stopniowo, nie prostoliniowo, tzn. z 1000 przesunie się na 1100 i pol sekundy czeka i znowu rosnie na 1200, znowu czeka pol sekundy i tak do około 1800.
Spróbuj wyczyścić silniczek krokowy i zobacz czy nie przycina się, jeżeli zacina się to już wymiana tylko bo niestety zregenerować się go nie da. Własnie takie falowanie obrotów jest winą przepustnicy albo silniczka krokowego.
Moto Awards 2021 - najlepszy samochód klasy wyższej Plebiscyt Moto Awards odbył się w tym roku już po raz czwarty, a o tym, które z nominowanych aut zdobędą nagrody w poszczególnych kategoriach decydowali czytelnicy w głosowaniu internetowym. W kategorii ...
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.