Cześć. Przymierzam się do kupna nowego auta. Mam na oku Skodę Octavię "Style" - nówkę z salonu. Bardzo fajny jest też Superb, no ale cena wyższa. Myślę, że w cenie przeciętnie wyposażonego Superba, mogę mieć bardzo dobrze wyposażoną Octavię, więc chyba wybór padnie właśnie na Octavię. Mam jednak dylemat z wyborem silnika. Waham się nad benzyną a dieslem, a konkretniej 2.0 TSI 190KM DSG oraz 2.0 TDI 150KM DSG. Wiem, że co klient, to inne preferencje, jedni wolą diesla, inni benzynę. Ja nie jestem w stanie stwierdzić, które paliwo wolę. Wiem, że oba mają szereg zalet i wad. Generalnie rzadko jeżdżę w trasy, głównie miasto i jakieś krótsze odcinki. Wiem, że do tego typu jazdy generalnie korzystniej jest wziąć benzynę, bo jest tańsza w zakupie. Pieniądze, które wydałbym na zakup diesla, raczej szybko by mi się nie zwróciły. Skoda jednak zamiast pomóc mi w dylemacie, to jeszcze go powiększyła, bo na diesel proponuje mi większy rabat: ok 9 tys zł, vs 4 tys zł rabatu na benzyniaka, czyli o ok 5 tys zł więcej. Warto zauważyć, że przed rabatem wersja z dieslem jest droższa od wersji benzynowej o niecałe 6 tys zł. W rezultacie, po rabatach, za wersję benzynową zapłacę prawię tyle samo, co za wersję z dieslem. Wiem, że ciężko tutaj cokolwiek doradzić, bo wybór silnika jest kwestią bardzo indywidualną, ale będę wdzięczny za każde próby pomocy w rozwiązaniu dylematu.
![Szczęśliwy :D]()
Pomocna będzie chociażby informacja, który z tych silników jest mniej awaryjny i jakie są koszta naprawy najczęstszych usterek w każdym z nich.
PS Rozważam jeszcze wersję 2.0 TDI 184KM DSG 4x4