Skoda Octavia - diesel czy benzyna?

03 Lip 2019, 23:24

Cześć. Przymierzam się do kupna nowego auta. Mam na oku Skodę Octavię "Style" - nówkę z salonu. Bardzo fajny jest też Superb, no ale cena wyższa. Myślę, że w cenie przeciętnie wyposażonego Superba, mogę mieć bardzo dobrze wyposażoną Octavię, więc chyba wybór padnie właśnie na Octavię. Mam jednak dylemat z wyborem silnika. Waham się nad benzyną a dieslem, a konkretniej 2.0 TSI 190KM DSG oraz 2.0 TDI 150KM DSG. Wiem, że co klient, to inne preferencje, jedni wolą diesla, inni benzynę. Ja nie jestem w stanie stwierdzić, które paliwo wolę. Wiem, że oba mają szereg zalet i wad. Generalnie rzadko jeżdżę w trasy, głównie miasto i jakieś krótsze odcinki. Wiem, że do tego typu jazdy generalnie korzystniej jest wziąć benzynę, bo jest tańsza w zakupie. Pieniądze, które wydałbym na zakup diesla, raczej szybko by mi się nie zwróciły. Skoda jednak zamiast pomóc mi w dylemacie, to jeszcze go powiększyła, bo na diesel proponuje mi większy rabat: ok 9 tys zł, vs 4 tys zł rabatu na benzyniaka, czyli o ok 5 tys zł więcej. Warto zauważyć, że przed rabatem wersja z dieslem jest droższa od wersji benzynowej o niecałe 6 tys zł. W rezultacie, po rabatach, za wersję benzynową zapłacę prawię tyle samo, co za wersję z dieslem. Wiem, że ciężko tutaj cokolwiek doradzić, bo wybór silnika jest kwestią bardzo indywidualną, ale będę wdzięczny za każde próby pomocy w rozwiązaniu dylematu. :D Pomocna będzie chociażby informacja, który z tych silników jest mniej awaryjny i jakie są koszta naprawy najczęstszych usterek w każdym z nich.

PS Rozważam jeszcze wersję 2.0 TDI 184KM DSG 4x4
Ostatnio edytowany przez pazday, 03 Lip 2019, 23:38, edytowano w sumie 1 raz
pazday
Początkujący

03 Lip 2019, 23:36

Oczywiście musi być VW, tak? Nawet, jak obecna Octavia to stary model, którego produkcja kończy się za kilka miesięcy. Może byś zajrzał do konkurencji? Jest nowy Ford Focus, nowa Toyota Corolla. Po co Ci staroć?
aGradory

04 Lip 2019, 00:36

Octavia podoba mi się wizualnie, jest bardzo przestronna jak na auto tej klasy, fajnie wyposażona, stosunkowo niedroga i ma to coś - po prostu dobrze się w niej czuję (a jeszcze lepiej w Superbie). Focus i Corolla mi się nie podobają.
Gradory napisał(a):Nawet, jak obecna Octavia to stary model, którego produkcja kończy się za kilka miesięcy.

Tutaj trochę zaskoczyłeś. W takim razie może warto poczekać na nowy model.
pazday
Początkujący

04 Lip 2019, 08:46

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

A co powiesz na takiego Seata?
5 lat gwarancji i bardzo dobre wyposażenie za 105 tysięcy. Jaką cenę dostałeś na tamte Octavie?
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

04 Lip 2019, 12:49

Jeżeli chcesz auto na dłużej to myśleć o benzynie ale jeżeli 2-3 lata (ok 100 tyś) bierz diesla.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nie blokuj skrzyżowania i pasów
    Skrzyżowanie zablokowane przez samochód, który nie zdążył przez nie przejechać np. przed zmianą świateł, to częsty widok. Perspektywa mandatu nie zawsze wystarczy, by zapobiegać takim zachowaniom kierowców. ...
    Peugeot 208 1,2 PureTech o mocy 110 KM
    Samochód ten wyposażony jest standardowo w silnik generujący 110 KM. Jest to jednostka benzynowa o pojemności 1,2 litra, umożliwia ona przyspieszenie od 0 do 100 km/h w czasie 10,7 sekundy, s średnie spalanie według ...