SKODA OCTAVIA. Dwa nabite numery VIN.

28 Cze 2018, 22:05

Dzień dobry,

Mam następujący problem, zakupiłem niedawno używany samochód (skoda octavia kombi), przed zakupem wybrałem się z nim do stacji diagnostycznej, wszystko było super. Pojeździłem miesiąc czasu, skończył się przegląd i podczas nowego przeglądu diagnosta poinformował mnie, że mam coś dziwnego z nabitym numerem VIN. Wybite są dwa numery, jeden z nich jest w połowie przekreślony krzyżykami a pod nim znajduje się drugi. Ten drugi jest pod tymi skreślonymi. Numer drugi zgadza się z innymi, w tym z karty pojazdu i w tym z dowodu rejestracyjnego.

Byłem z tym u rzeczoznawcy, innych diagnostów i w wydziale komunikacyjnym żeby to wyjaśnić i nikt nie jest mi w stanie pomóc. Poprzedni właściciele pojazdu nie wiedzą o co z tym chodzi i normalnie przechodzili przeglądy. Sprawdziłem oba numery w bazach danych pojazdów kradzionych, ani jeden z nich tam nie figuruje.

Czy ktoś może mi pomóc wyjaśnić tą sprawę?
tylkodzikie
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 11 2016
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: skoda octavia
Silnik: 1,9
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

28 Cze 2018, 22:14

Do głowy mi przychodzi tylko to że ściana grodziowa została wymieniona z innego auta dlatego ktoś skreślił stary nr i nabił nowy. Możesz przejechać się gdzieś dla blacharza i niech popatrzy fachowym okiem czy widzi tam ingerencje w blachastwo. A w końcu podbili Ci ten przegląd? a tak w ogóle rozumiem że kupując auto nie sprawdziłeś numeru? :/
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

29 Cze 2018, 07:13

Byłem z tym u rzeczoznawcy samochodowego, który stwierdził, że nie ma ingerencje w blachę.

Numer VIN sprawdzałem, na historiapojazdu.gov pod maskę nie zaglądałem. Nie znam się na samochodach, więc przed zakupem pojechałem na stacje diagnostyczną na kontrolę. Diagnosta musiał przeoczyć.

Przeglądu nie przeszedłem w dwóch niezależnych stacjach. Każdy kto to ogląda mówi, że nigdy czegoś takiego nie widział. Jeżeli auto byłoby kradzione lub kombinowane to stary numer byłby całkowicie niewidoczny, tutaj widać dokładnie oba numery. Sprawdziłem stary numer i nowy . Żaden z nich nie jest kradziony.
tylkodzikie
Nowicjusz

29 Cze 2018, 07:33

A myslisz ze rzeczoznawca zna sie na tyle zeby ocenic czy cos z blachą było robione? Wątpie. W takim razie postaraj sie zwrócić to auto lub starać się o tabliczkę zastępczą z numerem VIN
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

29 Cze 2018, 07:41

W wydziale komunikacji powiedzieli, że nie dostanę nowego VINu do momentu w którym nie wyjaśnię dlaczego są nabite dwa numery.

Zastosuje się do rady i pójdę dzisiaj do blacharza zapytać co myśli.
tylkodzikie
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Toyota Sports 800 - legenda modelu
    Toyota Sports 800 to pierwszy sportowy samochód firmy Toyota i pierwszy na świecie kabriolet z dachem typu Targa. Eksperymentalny prototyp Toyota Sports 800 Gas Turbine Hybrid był także zapowiedzią bijącego dziś rekordy ...