Przetarty lakier Volvo V50

23 Lip 2018, 09:52

W zeszłym tygodniu postawiłem auto przy Monciaku w Sopocie i komuś nie spodobało się chyba, że takie ładne umyte i postanowił to zepsuć :( przejechał jakimś tępym narzędziem na całej długości tylnych drzwi i na błotniku aż do klapki wlewu paliwa. Na szczęście zarysowanie jest powierzchowne i w auto detalingu powiedzieli ze do polerowania tyle ze chca 150 zl od elementu czyli 300zl. Czy dam rade to sam wypolerować pastami do stosowania ręcznego czy szkoda energii?
hardwell7
Nowicjusz

Prawo jazdy: 08 08 2012
Auto: Nie mam

23 Lip 2018, 12:37

Mało co widać to zarysowanie na tym zdjęciu ;/ Czy ono jest na wysokości twoich kostek u nóg? A drugie widzę na dole koszulki tak pod kątem.

Polerowanie maszynowe zawsze lepiej usuwa wszelkie rysy ale czy w tym przypadku jest potrzebne musiałbyś sprawdzić sam kupując jakąś pasę lub mleczko lekko ścierne i zrobić kawałek tej rysy. Widać że lakier masz w dobrym stanie i to mogło też uchronić go przed głębszymi zarysowaniami.

Nie wiem czy to specjalnie ale kiedyś widziałem jak szła pewna Pani i normalnie torebką pojechała po samochodzie w jednym miejscu bo stał wzdłuż chodnika, oczywiście nie zrobiła tego specjalnie ale rysa była widoczna ;/
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

23 Lip 2018, 17:19

Cichy77 napisał(a):A drugie widzę na dole koszulki tak pod kątem.
tak dokładnie chodzi o tą rysę na jajach :P

hardwell7 napisał(a):Czy dam rade to sam wypolerować pastami do stosowania ręcznego czy szkoda energii?
raczej szkoda energii i kasy bo kupisz papier, pastę a i tak nie będzie efektu. Wcale nie musisz do firmy autodetailingowej dawać bo tam wszystko jest drożej, zajedz do lakiernika zapytaj ile za to weźmie ale obstawiam że za połowę jak i nie za 100 bo jak się ma sprzęt to jest pół godziny roboty
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

23 Lip 2018, 17:28

Kao napisał(a):tak dokładnie chodzi o tą rysę na jajach
Faktycznie widzę teraz na kompie, a na smartfonie nie zauważyłem a przyglądałem się na to zdjęcie :lol: haha…
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!