Cześć,
Od pewnego czasu mam ze swoją Skodą pewien problem.
Model to: SKODA OCTAVIA I 1.6 75KM 55KW
Problem pojawia się przy włożeniu kluczyka do stacyjki i przekręceniu - zaczyna wtedy migać
kontrolka immobilisera. Co ciekawe, po wyjęciu kluczyka i włożeniu go ponownie - tylko powoli oraz spokojnym przekręceniu problem ten nie występuje i auto odpala i jeździ bez problemu.
Przy badaniu na komputerze wychodzi taki błąd:
01 - Elektronika silnika
032906014F
MARELLI 1AVM 2231
Rozpoznano usterkę:
17978 P1570 035 Sterownik silnika zablokowany - sporadyczna
17 - Zestaw wskaźników tablicy przyrządów
1U1919034S
A4-KOMBIINSTR. VDO v22 kod 142
01176 007 Kluczyk sygnał za mały - status: statyczna
25 - Immobiliser 1U1919034S A4-KOMBIINSTR. VDO v22 kod 142
01176 007 Kluczyk sygnał za mały - status: statyczna
Byłem już z tym u elektryka od immobiliserów - gość grzebał 4 dni. Rozłożył na czynniki pierwsze stacyjkę, cewkę, sprawdził licznik, zegary, przewody i nic. Według niego przyczyna leży gdzie indziej, ale nie wie gdzie dalej szukać.
W kluczykach są pestki - bez baterii. Sprawdził sygnał i wszystko gra według niego. Na obydwu występuje ten sam problem przy szybkim przekręceniu kluczyka.
Jako dodatkową, dziwną sytuację przypominam sobie też, że w ciagu 3 lat jak jeżdzę tym autem zdarzyło się dwa razy podczas deszczu, że nagle silnik zgasł i odpalił po 20 minutowym postoju. Nie udało się zlokalizować przyczyny - uszczelniłem tylko podszybie bo pod zdjęciu wydało mi się, że za dużo wody tam wpada i pomimo udrożeninia wolno odpływa.
Już nie wiem gdzie szukać przyczyny, może ktoś z forum miał taki sam przypadek?
Auto jeździ bez problemu poza tym tematem.
Będę mega wdzięczny za pomoc!