SKODA OCTAVIA I 1.6 75KM 55KW - migająca kontrolka immobilisera

21 Mar 2019, 18:55

Cześć,

Od pewnego czasu mam ze swoją Skodą pewien problem.

Model to: SKODA OCTAVIA I 1.6 75KM 55KW

Problem pojawia się przy włożeniu kluczyka do stacyjki i przekręceniu - zaczyna wtedy migać kontrolka immobilisera. Co ciekawe, po wyjęciu kluczyka i włożeniu go ponownie - tylko powoli oraz spokojnym przekręceniu problem ten nie występuje i auto odpala i jeździ bez problemu.

Przy badaniu na komputerze wychodzi taki błąd:

01 - Elektronika silnika
032906014F
MARELLI 1AVM 2231

Rozpoznano usterkę:

17978 P1570 035 Sterownik silnika zablokowany - sporadyczna

17 - Zestaw wskaźników tablicy przyrządów
1U1919034S

A4-KOMBIINSTR. VDO v22 kod 142

01176 007 Kluczyk sygnał za mały - status: statyczna

25 - Immobiliser 1U1919034S A4-KOMBIINSTR. VDO v22 kod 142

01176 007 Kluczyk sygnał za mały - status: statyczna

Byłem już z tym u elektryka od immobiliserów - gość grzebał 4 dni. Rozłożył na czynniki pierwsze stacyjkę, cewkę, sprawdził licznik, zegary, przewody i nic. Według niego przyczyna leży gdzie indziej, ale nie wie gdzie dalej szukać.

W kluczykach są pestki - bez baterii. Sprawdził sygnał i wszystko gra według niego. Na obydwu występuje ten sam problem przy szybkim przekręceniu kluczyka.

Jako dodatkową, dziwną sytuację przypominam sobie też, że w ciagu 3 lat jak jeżdzę tym autem zdarzyło się dwa razy podczas deszczu, że nagle silnik zgasł i odpalił po 20 minutowym postoju. Nie udało się zlokalizować przyczyny - uszczelniłem tylko podszybie bo pod zdjęciu wydało mi się, że za dużo wody tam wpada i pomimo udrożeninia wolno odpływa.

Już nie wiem gdzie szukać przyczyny, może ktoś z forum miał taki sam przypadek?

Auto jeździ bez problemu poza tym tematem.

Będę mega wdzięczny za pomoc!
Dusty6
Nowicjusz

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 11 02 2002
Auto: SKODA OCTAVIA
Silnik: 1.6 AEE
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

21 Mar 2019, 19:34

Zapytaj tego speca czy jest w stanie wyprogramować immo . W starych autach co to jest znikome prawdopodobieństwo że ktoś se przywłaszczy a jest problem można tak zrobić .
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi

21 Mar 2019, 20:28

Problem w tym, że on to sam zaproponował na początku ale po dokładnym sprawdzeniu zrezygnował z tej opcji, ponieważ musiałby instalować jakiś emulator. Twierdzi, że w tym modelu się nie da. Taką dostałem informację od niego przy rezygnacji z odłączenia immo.
Dusty6
Nowicjusz

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 11 02 2002
Auto: SKODA OCTAVIA
Silnik: 1.6 AEE
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Mitsubishi Outlander - 5 gwiazdek w testach Euro NCAP
    Outlander - nowy crossover Mitsubishi Motors, który zadebiutował w Europie kilka tygodni temu, został poddany nowej serii testów zderzeniowych, organizowanych przez instytut Euro NCAP. Samochód uzyskał ...