Skoda Octavia II 1,9 TDI czy Ford Focus MK2 1,8 TDCI

09 Cze 2015, 08:36

Witam,

Poproszę o poradę, gdyż jestem laikiem jeśli chodzi o auta. Mam do wyboru 2 warianty Skoda Octavia II 1,9 TDI z 2006 lub Ford Focus MK2 1,8 TDCI z 2010 oba z podobnym przebiegiem ok 140 tyś i podobna półka cenowa. Ford ciut droższy bo od dealera. W przypadku Octavii przebieg (ponoć) autentyczny mimo starego rocznika bo od osoby znajomej.

Moje główne w tej chwili kryterium to koszty eksploatacyjne tych dwóch aut. Który silnik jest mniej/bardziej awaryjny i jak wyglądają koszty naprawy. Czy warto pchać się w starsze auto z niezawodnym 1,9 TDI czy spróbować zaatakować nowsze 1,8 TDCI jeszcze bez DPF'a?.

Pozdrawiam
cyklosarin
Obserwowany

Auto: Mazda 121

09 Cze 2015, 12:18

Nie sugeruj się rocznikiem bo nie powinno być to głównym kryterium i wyznacznikiem podczas kupna auta. Osobiście gdybym miał wybierać to na pewno Octavia z dobrym silnikiem tdi,napisz jakie przebiegi pokonujesz i wtedy doradzimy czy w ogóle diesle jest Ci potrzebny.
Eperfekt
Początkujący

Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: Seat
Silnik: Ibiza 1.9
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

09 Cze 2015, 15:10

Focus TDCI nie jest gorszy od Octavii TDI...
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jazda pod prąd! Jak reagować na takie zachowanie?
    Choć jazda pod prąd nie należy do najczęstszych przyczyn wypadków, to jej skutki bywają bardzo poważne, ponieważ może ona prowadzić do zderzenia czołowego. Czasem jazda niezgodnie z kierunkiem ruchu bywa efektem nieuwagi, ...