Skoda Octavia II 1,9 TDI czy Ford Focus MK2 1,8 TDCI

09 Cze 2015, 09:36

Witam,

Poproszę o poradę, gdyż jestem laikiem jeśli chodzi o auta. Mam do wyboru 2 warianty Skoda Octavia II 1,9 TDI z 2006 lub Ford Focus MK2 1,8 TDCI z 2010 oba z podobnym przebiegiem ok 140 tyś i podobna półka cenowa. Ford ciut droższy bo od dealera. W przypadku Octavii przebieg (ponoć) autentyczny mimo starego rocznika bo od osoby znajomej.

Moje główne w tej chwili kryterium to koszty eksploatacyjne tych dwóch aut. Który silnik jest mniej/bardziej awaryjny i jak wyglądają koszty naprawy. Czy warto pchać się w starsze auto z niezawodnym 1,9 TDI czy spróbować zaatakować nowsze 1,8 TDCI jeszcze bez DPF'a?.

Pozdrawiam
cyklosarin
Obserwowany

Auto: Mazda 121

09 Cze 2015, 13:18

Nie sugeruj się rocznikiem bo nie powinno być to głównym kryterium i wyznacznikiem podczas kupna auta. Osobiście gdybym miał wybierać to na pewno Octavia z dobrym silnikiem tdi,napisz jakie przebiegi pokonujesz i wtedy doradzimy czy w ogóle diesle jest Ci potrzebny.
Eperfekt
Początkujący

Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: Seat
Silnik: Ibiza 1.9
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

09 Cze 2015, 16:10

Focus TDCI nie jest gorszy od Octavii TDI...
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik 8GR-FXS
    Silnik 8GR-FXS jest kolejną jednostką, którą w napędzaniu kół wspomagają silniki elektryczne. Sam motor wytwarza 299 KM, ale łączna moc układów, w których jest stosowany wynosi już 359 KM. Z takiego ...