Krzych82 napisał(a):Brałem pod uwage także focusa ale jakoś tak bardziej w strone skody
ogólnie to jakie opinie o octavi II - awaryjność, koszty eksploatacji trwałość zawieszenia ?
a co do zakupu wydaje mi się że jest większa szansa sprawdzić serwisowane auto w polskim salonie niż sprowadzone ? czy sie myle ?
Nie ma czegoś takiego, że auto sprowadzone jest bardziej niepewne od auta krajowego, ponieważ ja, jak i każdy pożądny importer samochodów, w przypadku każdego oferowanego samochodu:
- wystawiam klientowi fakture, przez co daje gwarancję legalności,
- umożliwiam sprawdzenie samochodu w wybranej przez klienta stacji ASO czy innym serwisie,
- udostępniam klientowi książkę serwisową, żeby miał możliwość kontaktu z serwisem gdzie auto było serwisowane w celu potwierdzenia autentyczności przebiegu, jedyna niedogodność powstaje jeśli ktoś nie zna języka kraju, z którego samochód pochodzi, ale wtedy każdy może podjechać do jakiegokolwiek tłumacza, który za 30-60zł zadzwoni do serwisu i wszystkiego się dowie - jeśli nie będą chcieli powiedzieć ze szczegółami ze względu na ochronę danych, to zawsze powiedzą przynajmniej przy jakim przebiegu i kiedy samochód był ostatnio na serwisie.
Jeśli sprzedaje się samochody na takich zasad jak wyżej opisałem to po prostu oszustwa nie wchodzą w grę.
Co do pytania o Octavię II to jest bardzo fajne auto, ale nie wypowiem się zbyt wiele o eksploatacji, ponieważ nie miałem okazji długo jeździć Octavią II. Możesz spokojnie kupić wersje hatchback bo bagażnik jest bardzo duży. Co do porównania między 2.0 czy 1.9 to jest tak, że większość mówi, że 2.0 jest silnikiem bardziej awaryjnym. Ale jest i druga strona medalu - 2.0 chodzi dużo lepiej niż 1.9, 70Nm wiecej momentu obrotowego na korzyść 2.0 to jest sporo. Zrobiłem łącznie w zeszłym roku samochodami z 2.0 TDi, które sprzedawałem ok. 15000 km i nic mi się z nimi nie działo. Dodam, że były samochody z przebiegami w zakresie 150-200 tys. km.
Propozycja Fiko7 z Cromą bardzo dobra - bardzo solidny, wygodny samochód za niewielkie pieniądze.