Skoda octavia II czy coś innego ?

20 Sty 2011, 16:30

Witam,
ostatnio coraz bardziej skłaniam się w strone octavi II raczej kombi (rodzina 2+1 narazie :)
w dieslu. Który silnik lepszy 1,9 czy 2.0 (przyznam że troche kusi mnie te 140 koni ale jeśli to taki sam silnik jak w passacie to slyszałem niezbyt pochlebne opinie, z drugiej strony czy 105 KM do kombi to troche nie mało ?

szukam auta od 2005 roku z niezbyt wygórowanym przebiegiem, wyłącznie z polskiego salonu gdyż boje się "nadziać" na pewne ,sprowadzone w budżecie 30tyś z haczkiem(+- 5 tyś)
co możecie doradzić?
a moze jakaś alternatywa dla skody ?
pozdrawiam
Krzych82
Nowicjusz

Miejscowość: Podkarpacie

20 Sty 2011, 17:48

silnik 1,9 ,nadziać się jednak możesz tak samo i w salonowych ,tu nie ma zmiłuj się ,kasa się liczy i tyle .kasa za mała na taki rocznik i dobry stan z małym przebiegiem
czeslaw555
Zaawansowany

Zdjęcia: 1
Miejscowość: GKA- pomorskie
Auto: Peugeot 508
Silnik: 2.0 HDi 163km.
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

20 Sty 2011, 17:51

Może Accord VII 2.2 ? Bardzo dobre auto i łatwo znaleśc egzemplarz z naszego salonu od 1 czy 2 właściciela.
AreBie
Aktywny

Miejscowość: NML

20 Sty 2011, 18:20

Nie polecam skody z silnikiem 2.0tdi. Silnik 1.9 możesz bez problemów zachipować do ok 130KM bez uszczerbku na trwałości. Ze swej strony polecam ci forda focusa z silnikiem 2.0 tdci, np:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ostatnio edytowany przez beybe 20 Sty 2011, 18:38, edytowano w sumie 3 razy
beybe
Początkujący

Miejscowość: Limanowa

20 Sty 2011, 18:26

Polecasz Mondeo z wadliwym silnikiem TDCI a nawet go od Focusa nie odróżniasz :-D
AreBie
Aktywny

Miejscowość: NML

20 Sty 2011, 18:44

Silnik tdci miał problemy z wtryskami do 2003 roku. Silnik 2.0tdci 130ps z mondeo mk3 to trochę inna konstrukcja niż 2.0tdci 136ps z focusa. Ten silnik w focusie to nic innego niż HDi w peugeotach a na dodatek posiada wtryski bosh a nie wadliwe delphi jak w mk3.
beybe
Początkujący

Miejscowość: Limanowa
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Testy czterech Audi R18 e-tron quattro
    Audi przeprowadzi testy czterech Audi R18 e-tron. Są one bezpośrednio związane z przygotowaniem do dwudziestoczterogodzinnego wyścigu w Le Mans. Obok wytypowanych do wyścigu pojazdów z numerami startowymi 1, 2 i 3, ...

20 Sty 2011, 19:52

Miał problemy dłużej niz do 2003 roku.

Ja ze swojej strony polecam Fiata Cromę. Zbudowany na podzespołach Opla Signum i za takie pieniądze kupisz młody rocznik i auto będzie bardzo dobrze wyposażone.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

20 Sty 2011, 21:51

Brałem pod uwage także focusa ale jakoś tak bardziej w strone skody
ogólnie to jakie opinie o octavi II - awaryjność, koszty eksploatacji trwałość zawieszenia ?

a co do zakupu wydaje mi się że jest większa szansa sprawdzić serwisowane auto w polskim salonie niż sprowadzone ? czy sie myle ?
Krzych82
Nowicjusz

20 Sty 2011, 22:37

Krzych82 napisał(a):Brałem pod uwage także focusa ale jakoś tak bardziej w strone skody
ogólnie to jakie opinie o octavi II - awaryjność, koszty eksploatacji trwałość zawieszenia ?

a co do zakupu wydaje mi się że jest większa szansa sprawdzić serwisowane auto w polskim salonie niż sprowadzone ? czy sie myle ?

Nie ma czegoś takiego, że auto sprowadzone jest bardziej niepewne od auta krajowego, ponieważ ja, jak i każdy pożądny importer samochodów, w przypadku każdego oferowanego samochodu:
- wystawiam klientowi fakture, przez co daje gwarancję legalności,
- umożliwiam sprawdzenie samochodu w wybranej przez klienta stacji ASO czy innym serwisie,
- udostępniam klientowi książkę serwisową, żeby miał możliwość kontaktu z serwisem gdzie auto było serwisowane w celu potwierdzenia autentyczności przebiegu, jedyna niedogodność powstaje jeśli ktoś nie zna języka kraju, z którego samochód pochodzi, ale wtedy każdy może podjechać do jakiegokolwiek tłumacza, który za 30-60zł zadzwoni do serwisu i wszystkiego się dowie - jeśli nie będą chcieli powiedzieć ze szczegółami ze względu na ochronę danych, to zawsze powiedzą przynajmniej przy jakim przebiegu i kiedy samochód był ostatnio na serwisie.

Jeśli sprzedaje się samochody na takich zasad jak wyżej opisałem to po prostu oszustwa nie wchodzą w grę.

Co do pytania o Octavię II to jest bardzo fajne auto, ale nie wypowiem się zbyt wiele o eksploatacji, ponieważ nie miałem okazji długo jeździć Octavią II. Możesz spokojnie kupić wersje hatchback bo bagażnik jest bardzo duży. Co do porównania między 2.0 czy 1.9 to jest tak, że większość mówi, że 2.0 jest silnikiem bardziej awaryjnym. Ale jest i druga strona medalu - 2.0 chodzi dużo lepiej niż 1.9, 70Nm wiecej momentu obrotowego na korzyść 2.0 to jest sporo. Zrobiłem łącznie w zeszłym roku samochodami z 2.0 TDi, które sprzedawałem ok. 15000 km i nic mi się z nimi nie działo. Dodam, że były samochody z przebiegami w zakresie 150-200 tys. km.

Propozycja Fiko7 z Cromą bardzo dobra - bardzo solidny, wygodny samochód za niewielkie pieniądze.
k_s
Początkujący

Miejscowość: ----

21 Sty 2011, 22:50

dzięki kolego k_s
bardzo konkretna wypowiedź, zasady przedstawione przez Ciebie sa bardzo w porzadku i dają pewność transakcji, inna sprawa ilu sprzedajacych je przestrzega ?
może podasz na priv swoje namiary być moze skorzystam
Krzych82
Nowicjusz

21 Sty 2011, 23:00

Tyle ze jeżeli kolega k_s jest tak uczciwy jak deklaruje nie licz na śmieszne ceny z Allegro. Skąd się biorą on jako sprzedawca/importer wielokrotnie wyjaśniał. Albo coś jest tanie albo dobre, to chyba oczywiste :wink:
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

22 Sty 2011, 11:49

JerzyB333 napisał(a):Tyle ze jeżeli kolega k_s jest tak uczciwy jak deklaruje nie licz na śmieszne ceny z Allegro. Skąd się biorą on jako sprzedawca/importer wielokrotnie wyjaśniał. Albo coś jest tanie albo dobre, to chyba oczywiste :wink:

Kolego jesteś w błędzie - ceny mam moim zdaniem jak najbardziej konkurencyjne z tym, że sprzedajemy w większości samochody z przebiegami 150-200 tys. km, ale ja uważam, że lepiej kupić uczciwe auto z podwyższonym przebiegiem niż auto powypadkowe. Nigdy nie napisałem że albo coś jest tanie albo dobre. Jeśli ktoś chce żeby dany egzemplarz przy tym samym wyposażeniu miał 80 tys. km zamiast 180 tys. km to musi zapłacić przy samochodach 3 letnich klasy np. wyższej ok. 7-10 tys. zł więcej - ja uważam, że to nie ma sensu, ale klient oczywiście ma prawo wyboru.

@Krzych82 - wyślę Ci zaraz na priva link do moich samochodów.
k_s
Początkujący

22 Sty 2011, 13:03

SKODA należy do nielicznych producentów,którzy praktycznie swe auta sprzedają na pniu.SKODA OCTAVIA II z silnikiem 1.9?! Ja dumam i żaden konkurent nie przychodzi mi do głowy,jest lepszym autem od AVENSISA,np.ale od silnika 2.0 trzymaj się z daleka,dlaczego?!To już wiesz.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

22 Sty 2011, 14:24

Kolego k_s czy mi również mógłbyś wysłąć link do autek an priv?
Mati2802
Aktywny

Miejscowość: Elblag
Prawo jazdy: 18 06 1981
Auto: Octavia TDI, Golf TDI, Matiz

22 Sty 2011, 16:09

Mati2802 napisał(a):Kolego k_s czy mi również mógłbyś wysłąć link do autek an priv?

Przed chwilą Ci to wysłałem
k_s
Początkujący