Skoda octavia III czy może coś innego?

25 Kwi 2017, 16:34

Witam, stoję przed dylematem kupna samochodu. Zależy mi na samochodzie osobowym, nie sportowym, ale dosyć dynamicznym, jakby można to było jakoś odzwierciedlić to żeby do 100 km/h rozpędzał się nie dłużej niż 7,5 - 8 sec.
Koniecznie w sedanie i z manualną skrzynią biegów i rocznik przynajmniej 2007.
Moje roczne przebiegi oscylują w granicach 20-25 tyś kilometrów i jest to mniej więcej po równo miasto/trasa.
Budżet - kwestia dosyć dziwna, miałem na auto przeznaczone jakieś 35-40 tyś, ale coraz bardziej zastanawiam się czy nie dołożyć tej dychy.

O co chodzi? Chodzi o to, że rozglądałem się na początku za audi a4 b7 3.0 Q. Niestety jest ich bardzo mało, a jak już są to nieco zmęczone. Wszystkie sprowadzone, cena około 35k. Pomyślałem więc o audi A4 B8 3.0 Q, ale sprawa ma się podobnie, z tym, że cena to 45-50k
Zszedłem więc z tego silnika i zainteresowałem się audi a4 B8 2.0 tfsi, cena okolo 40-45k, ale znowu pojawia się tutaj problem z braniem oleju.
Myślałem też o jakimś passacie, czy skoda superb I tylko z jakim silnikiem? Jak się ma do tego audi a4 b8 2.0 diesel?
Teraz to chyba najbliżej mi do Skoda Octavia III 1.8 tsi, rocznik młody, można kupić od firm, chyba leasingowych, polski salon, pierwszy właściciel i cena 45-50k. Tylko jak tutaj jest z tym poborem oleju?
Prosiłbym o jakąś pomoc, rady, sugestie.
Człeniu
Obserwowany

Prawo jazdy: 16 05 2007
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: brak

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pięciostopniowa skala autonomicznej jazdy
    Coraz śmielej do seryjnych modeli samochodów przedostają się rozwiązania, zwalniające kierowców z części ich dotychczasowych obowiązków. Klasyfikacje stopni jazdy autonomicznej umożliwia pięciostopniowa ...