Skoda Octavia problem z hamulcem

23 Lip 2019, 23:19

Witam posiadam skode octavie z 2002 roku z silnikiem 1.9 tdi 110km AHF .
Ostatnimi czasy mam problem z hamulcami mianowicie sa troche slabsze to fakt lecz niepokoi mnie dziwne syczenie podczas jazdy w okolicach pedala hamulcowego. Robilem test serwa na zgaszonym silniku 3 razy podpompowalem hamulec twardy a po odpaleniu robi sie miekki i delikatnie opada. Zaworek zwrotny od strony silnika tez jest ok bo tylko w prawidlowa strone dmucha . Zastanawia mnie tylko o co chodzi z tym syczaczym pedalem hamulca w czasie jazdy gdy go wciskam syczenie ustaje a gdy puszczę to syczenie wraca. Moze ktos.mial podobny problem ? Czy serwo jest uszkodzone ? Prosze o porady
Baken92
Nowicjusz

Zdjęcia: 1

24 Lip 2019, 09:03

Szukaj gdzie syczy i podepnij wężyk z podciśnieniem tam, skąd wypadł.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

24 Lip 2019, 16:25

Dzisiaj bylem na warsztacie mialem wymieniane sprzeglo i nabijana klime i tak z ciekawosci spytalem o to syczenie oczywiscie tak nie chetnie do tego podchodzil zebym przypadkiem mu roboty nie zabral ale drugi odczepil przewod od serwa i zatkal go palcem i syki ustaly bynajmniej mi sie tak wydaje . To diagnoza to walniete serwo czy szukac dalej ?
Baken92
Nowicjusz

Zdjęcia: 1

25 Lip 2019, 09:08

Wygląda więc na to, że albo jest wężyk pęknięty, albo się wypiął z silnika. Szukaj, gdzie ten wężyk wchodzi.
Inna opcja, to nieszczelne serwo.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Zegarek Nissan Nismo Watch
    Nissan przedstawia pierwszy zegarek typu smartwatch, umożliwiający nawiązanie połączenia pomiędzy samochodem i kierowcą. Nissan zostanie pierwszym producentem samochodów, który opracował zegarek smartwatch stworzony ...