Skoda raz odpala, a raz nie

13 Mar 2016, 07:18

Witam.
Jestem już bezradny i to moje kolejne forum i nie m am jakiejś nadziei, ale proszę Was o pomoc.. Czy ktoś miał może taki problem:
Posiadam Skode Octavie II TDI 1.9 BKC z 2006r. i wszystko gra i buczy.. No prawie.. Od czasu do czasu, a ostatnio coraz częściej mam problem z odpaleniem.. Mianowicie.. Auto odpali i zgaśnie.. Tak się dzieje po dłuższej trasie, ale ostatnio i na krótszych odcinkach tak mi robi. Dokładny opis sytuacji.. Np.jadę sobie do Gdańska i robie 100 km w jedną i 100 km w drugą stronę po 2 godz.idę odpalić auto i tak "niezauważalnie" odpali i zgaśnie.. Trwa to wszystko sekundę.. (Tak jakby chciała odpalić, ale nie może) Następnie próbuje ją odpalić i zanim to potrwa to trwa to 10 sekund, kręcę ją... Przy okazji zapali się kontrolka od oleju, ale to normalne, gdy długo kręcisz.. Gdy odpali zaczyna chwilkę trząść.. Odpali i jest okej. Następnego dnia jest to samo.. Dostaje silnik, rozrusznik i głośniej zaczyna chodzić, a ja miałem ją u kolejnego mechanika i kolejny rozkłada ręce jak ja.. Sprawdzone były świece, założony zaworek zwrotny, bak, oringi, uszczelki, imm, czy nie jest zapowietrzony, filtry, ciągadełko od rozruchu, czy odbija i naprawdę wiele więcej.. I ja już nie mam sił z tym walczyć i proszę Was o pomoc.. Jakąkolwiek.. Może ktoś coś wie, albo miał podobny problem...
sewik
Obserwowany

Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Skoda Octavia II
Silnik: 1.9 TDKI BKC 130 km
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

16 Kwi 2016, 17:13

Niech mechanik sprawdzi pompowtryskiwacze( bo o ile pamiętam silnik 130KM je posiada) pod kątem poprawnego zasilania elektrycznego,czasami pomaga zdjęcie pokrywy zaworów ,potem należy odpiąć wtyczki od pompowtrysków i podoginać w nich konektorki w.celu polepszenia styku,naturalnie jeśli okaże się,że zasilanie elektryczne jrst poprawne.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Żółte światło na sygnalizatorze to już nie zielone!
    Co robią kierowcy, gdy zbliżają się do skrzyżowania, a światło zmienia się na żółte? Jest to pytanie które powinniśmy zadać również sobie będąc kierowcą. W praktyce wygląda to tak że jedni w pośpiechu ...