Skoda superb 1.9 tdi, co przepala bezpiecznik nr 5 ?

29 Sty 2010, 20:07

Witam. Mam Skode Superb Elegance 1.9 TDI (130) rok 2004, przebieg 115000 mil ; wersja angielska. Opiszę mój PROBLEM najkrócej jak tylko mogę. PROSZĘ PRZECZYTAJCIE DO KOŃCA. Mieszkam w Anglii. Mam to auto od listopada 2008. Do sierpnia 2009 samochód sprawował się rewelacyjnie. W sierpniu pojechałem z rodziną na wakacje do Polski. Jechało się super aż do momentu , gdy zaparkowałem na parkingu (około 100 km przed polską granicą) aby ''wyprostować kości''. Chcąc ruszyć znowu w trasę po przekręceniu stacyjki nic się nie zaświeciło na desce rozdzielczej, już nie mówiąc o odpaleniu auta. Radio normalnie działało, ale nic więcej. Po jakimś czasie znaleźliśmy przepalony bezpiecznik w głównej skrzynce obok kierowcy. W książce napisane jest, że do tego bezpiecznika (10 A) należą sterowniki od: poduszek bezp., klimatyzacja, podgrzewanie i regulacja siedzeń, elektryka szyb i lusterek, przyciski na kierownicy, wszystkie kontrolki na pulpicie i przyłącze diagnostyczne. Po jakimś czasie przyjechał mechanik z pomocy drogowej, włożył nowy bezpiecznik i wszystko zaczęło działać normalnie, ale pojawił się błąd poduszek bezpieczeństwa. Przy każdym odpalaniu auta pojawiał się komunikat z tym błędem. Więc pojechaliśmy do najbliższego servisu Skody w Niemczech. Tam po paru minutach zresetowali ten błąd i wszystko wróciło do normy.Po dwóch tygodniach znowu stało się to samo. Miałem kilka zapasowych bezpieczników, ale przepalało jeden po drugim. Na drugi dzień odpalił bez problemu, ale znowu pojawił się ten sam błąd poduszek bezpieczeństwa. Pojechałem do najbliższego servisu Skody w Polsce, aby sprawdzili co się dzieje. Jak na złość w servisie nie wywalało bezpiecznika. Zresetowali błąd poduszek. Trzymali auto u siebie dwa dni. Sprawdzali wiązki pod dywanikami kierowcy i pasażera; wszystko było ok. Nie znaleźli nic. Po około trzech tygodniach znowu to samo się stało. Miałem bezpieczniki zapasowe i po paru minutach zadziałało. Jakby sam się naprawił. I znowu pojawił się ten błąd poduszek. Pojechałem do servisu Skody już w Anglii. Tutaj tym bardziej nic nie zrobili ,nawet nie mogli zresetować tego błędu i skasowali mnie 130 funtów za NIC. Powiedzieli, że znalezienie tej usterki może zająć im nawet parę tygodni i w grę wchodzi nawet demontaż deski rozdzielczej. Nie zgodziłem się. Mój koleś ma małe urządzenie diagnostyczne do kasowania błędów i nie tylko w różnych samochodach. I on to zresetował w ciągu 5 min. Jeździłem ponad 3 miesiące bez żadnych problemów, aż tu nagle pięć dni przed świętami B N znowu wywaliło ten sam bezpiecznik. Myślałem, że zaraz zaskoczy, gdy wymienię na nowy bezpiecznik, ale nie. Próbowałem przez następne 2 dni i nic. Odholowali auto do warsztatu elektryki samochodowej. Trzymali go tam ponad dwa tygodnie, aż znowu Sam się naprawił.I powiedzieli, że nic nie mogą zrobić ( nie wiedzą). Jak narazie auto działa normalnie, ale znowu jest błąd poduszek bezpieczeństwa. PROSZĘ PORADŹCIE CO MAM ROBIĆ. NIE CHCĘ SPRZEDAWAĆ TEGO AUTA, BO JEST NAPRAWDĘ SUPER, ALE MAM DOSYĆ CIĄGŁEGO MYŚLENIA "CZY ODPALI DZISIAJ CZY NIE ?". CZY JEST MOŻLIWE, ABY USTERKA BYŁA W MODULE STEROWANIA PODUSZEK ? PROSZĘ O POMOC. Z GÓRY DZIĘKUJĘ.
qbas78
Nowicjusz

Miejscowość: olawa/ worksop uk
  • 29 Sty 2010, 21:01

Pod nogami pasażera w Twojej wersji jest moduł komfortu. Wyjmij kluczyk lub wyłącz aku.Podnieś dywanik i wyjmij moduł z plastykowej skrzynki. Odłącz od wiązki i zdejm górną pokrywę i dokładnie wysusz. Wiązka która idzie do modułu przechodzi w poprzek auta za fotelem pasażera i w tym miejscu dość często koroduje w miejscach łączeń.(zaciśnięte przewody złączką w silikonowym kondomie) Jeżeli pod silikonem widać niebieskawo-biały nalot to należy się tym zająć. Może to być przyczyną tego zachowania Twojego samochodu.
    kmtaxi
    Początkujący

Zdjęcia: 0
    Miejscowość: Bielsko-Biała
    Auto: Mercedes W210
    Silnik: 2,2cdi 143KM
    Paliwo: Diesel
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2001

29 Sty 2010, 21:09

Gbas mogę się oczywiście mylić ale czytałem kiedyś o takich urządzeniach jak Crash Erasery dostępne w internecie na portalach aukcyjnych----urządzenia służące do kasowania usterek występujących w systemach sterujących poduszkami powietrznymi.Chodzi o możliwość usuwania z pamięci sterowników airbagów informacji o tym,że były one już raz odpalone.Jest to o tyle niebezpieczne ,że pozwala na powtórne użycie elementów ,które tak na prawdę są jednorazowego użytku.Po wykasowaniu błędów nawet autoryzowany serwis nie jest w stanie stwierdzić czy zabezpieczenia pirotechniczne są sprawne!Może ktoś kiedyś grzebał już w tym systemie pirotechnicznym.Wszystko wskazuje na jakieś niedomaganie elektroniczne,które powoduje chwilowe zwarcie,przecież gdyby było zwarcie na kablach paliło by natychmiast i zawsze po włożeniu bezpiecznika.

[ Dodano: Pią Sty 29, 2010 21:12 ]
    Ach, ten system pirotechniczny aż krzyczy,że jest z nim coś nie tak!Samo kasowanie błędu na dłuższą metę nie wiele daje!
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

30 Sty 2010, 08:28

Nie do końca, Jak mokre to zwarcie, jak wysycha to ok. A żeby wykluczyć sensor airbag najlepiej go odłącz i tak przez jakiś czas jeździj. Jak wymontujesz popielniczkę to się do niego dostaniesz.
    kmtaxi
    Początkujący

Zdjęcia: 0
    Miejscowość: Bielsko-Biała
    Auto: Mercedes W210
    Silnik: 2,2cdi 143KM
    Paliwo: Diesel
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2001

30 Sty 2010, 09:59

witam wszystkich mam siene 1.4 i ma taki problem nie wiem jak ustwaic obr na biegu jalowym bo ma niskie mozecie mi pomoc jak ustawic gdzie to szukac??????
    franek264
    Nowicjusz

Miejscowość: rzeszow

30 Sty 2010, 11:33

kmtaxi napisał(a):Nie do końca, Jak mokre to zwarcie, jak wysycha to ok. A żeby wykluczyć sensor airbag najlepiej go odłącz i tak przez jakiś czas jeździj. Jak wymontujesz popielniczkę to się do niego dostaniesz.
    Oczywiście,ze możesz mieć rację! :wink:
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak bezpiecznie dojechać do wiosny?
      Jazda samochodem na jesieni, a szczególnie zimą wymaga większej uwagi, ostrożności oraz zadbania o stan techniczny pojazdu. Oto kilka rad jak jeździć, aby bezpiecznie dotrzeć do celu. Zadbaj o swój samochód ...

08 Mar 2010, 15:08

bardzo dziękuje wszystkim
    qbas78
    Nowicjusz

Miejscowość: olawa/ worksop uk