Skoda superb 3. 2016 silnik 1.8 tsi benzyna

02 Lis 2020, 13:46

Witam
Mam problem od 2 miesiecy z check engine. 1 mechanik wymienik cewke i swiece i nie pomoglo. Trafilem na 2 mechanika tez nie wiedzial co zrobic pojechal do kolegi ze skody z moim autem i tam mu powiedzieli ze silnik wadliwy ze to bedzie kosztowac okolo 10tys i oni nie daja gwarancji na to :(
Zmienilem mechanika zaczal zamieniac cewki i wtryski. Zapierwszym razem pokazalo blad na 1 cylindrze. Zamie nik wtryski z cylidnra 1 na 3. Pokazalo blad na 3 cylindrze Doszlismy ze wtrysk.zamowilismy izywany bo z nowym problem. Wymienil wtrysk i dalej check engone ten sam problem. Znowu rozebral pol silnika zamienil wtryski z cylindra 3 na cylinder 4 i pokazywal blad na cylindrze 4. Zamowilismy nastepny wtrysk uzywany i to samo. Zamowilem nowy wtrysk z salonu. Mechanik wymi3nil mi i wstawil ten nowy wtrysk teraz w cylinder 3 i teraz blad pokazuje na cylindrze 3. Pojechal3m do serwisu a tam gosciu nie bardO chcial sluchac. Stwierdzil ze musi rozebrac pol silnika i szukac. Dla mnie to jest naciaganie na koszta. Ktos mial podobna sytuacje i wie jak to rozwiazac? Bo ewidentnie wskazuje na wine wtrysku.
Wiking83
Nowicjusz

03 Lis 2020, 17:30

Te silniki słyną z tego,ze wystarczy jakaś pierdoła i pali się check engine(jakiś walnięty czujnik),mechanicy radzą trzymac się od silników TSI TFSI z daleka,w poprzednim Superb nie było ani jednego silnika benzynowego,który byłby polecany.Pytanie,pali się check,ale jakie są objawy namacalne,praca silnika np?
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

03 Lis 2020, 18:05

Objawy sa takie ze trzesie silnikiem na swiatlach. Nie wiem czy to czujnik padl. Ten nowy wtrysk na jaki cylinder nie przeloze to tam pojawia sie blad. Blad idzie za wtryskiem i to jedt dziwne nie zrozumiale
Wiking83
Nowicjusz

03 Lis 2020, 18:36

A był sprawdzany pod kątem prawidłowego działania samego sterownika?
PhantomASA1
Forumowicz VIP

03 Lis 2020, 19:28

Sterownika nie mial sprawdzanego tam szukac przyczyny? W serwisie chca rozbierac caly silnik nie wiem czy jest taka potrzeba skoro chodzi o wtrysk. Ten sterownik jest z gory dostepny czy pod korektorem?
Wiking83
Nowicjusz

03 Lis 2020, 19:45

Sterowniki są pod maską blisko grodzi.Jaki jest powód chęci rozbierania silnika? Jakiej mechanicznej usterki się doszukano?
PhantomASA1
Forumowicz VIP

03 Lis 2020, 19:51

W serwisie podlaczyli pod komputer bledy na 3 cylindrze nie rozpoznanie zaplonu i wtrysk. Oczywiscie mowilem mechanikowi ze to nowy wtrysk i na jaki cylinder bym nie przezucil to tam pokaze blad. Ale on stwierdzil ze on dam to musi sprawdzic i za rozebranie dojscie do wtryskow co sa pod korektorem 1500zl sama robocizna plus ewnetualne naprawy nie no to jakas zenada.
Wiking83
Nowicjusz

03 Lis 2020, 20:07

Niech sprawdzą czujnik spalania stukowego.
PhantomASA1
Forumowicz VIP