dzida napisał(a):U mnie w robocie (Black Red White - mnóstwo flotówek) 2 miechy temu na sprzedaż była Octavia Scout 4x4 z 2010r. za... 14tys. Jeden szkopuł to uszkodzony silnik
![Szczęśliwy :D]()
Tyle tylko, ze do Maja 2010 montowali w Octavi z napędem 4x4 stary silnik z PD, a dopiero potem CR.
szybki napisał(a):Mój serdeczny kolega miłośnik audi wczoraj mi oświadczył że po doświadczeniach z 2,0 tdi cr zrywa z marką. W tamtym tygodniu drugi raz wywalił się rozrząd a do tego przy 220tyś.km. robiona była uszczelka pod głową bo zżerał chłodziwo.
Zrobienie 150tyś.km. tym gównem kosztowało go więcej niż zakup w idealnym stanie Lexa V8 notabene na którego go teraz namawiam.
Ogólnie facet jest w kropce bo ma na podwórku rozwalonego śmiecia na którym umoczył serwis+utrata wartości tyle że mógłby kupić normalne nowe auto...
Ogólnie polecam wszystkim co chcą użyć wspaniałości wieśwagenowej technologii
pkc napisał(a):Jakieś dowody na potwierdzenie twojej tezy?
Najlepszym dowodem na potwierdzenie tej tezy są pracownicy ASO grupy wieśwagen... kup flaszke i jedź pogadaj
![Mr. Green :mrgreen:]()
P.S
No i żeby nie było ostatnie auto ( z tych szybszych) sprzedałem koledze który miał od nowości scirocco 1,4 tsi 160KM to zrobienie 75 tyś.km. równało się 2 miesiące w serwisie, gwarancja sie skończyła i szybciutko powiedział autku papa
![Niegrzeczny :naughty:]()
Jesteś pewny, ze kolega miał wersje z CR? Bo pierwsze słyszę, aby wersji z CR był problem z rozrządem.
Akurat miałem znajomego w serwisie VW i nie raz miałem okazje pogadać z mechanikami z ASO w Niemczech. O ile z starymi 2.0TDI na PD działy się cuda, o tyle o wersji z CR nie ma jakiś nasilających się większych awarii, a to co się działo zostało poprawione już dawno. Największą wadą był napęd pompy oleju, ale zostało to już dawno temu poprawione.
O 1.4 TSi się nie wypowiadam, bo ten silni rzeczywiście dobry nie był.
Koniu napisał(a):Ja znam. W Superbie II wywaliło wał bokiem, rozpadła się jeszcze skrzynia. Silnik 2.0 TDI CR.
Zapewne Superb przed 10.2009r?
Jak mówiłem, moja narzeczona ma Octvie z tym silnikiem i przy obecnym przebiegu(240tyś.km) nic się nie działo. Ostatnio miała tylko wymianę dwumasa. W firmie mają jeszcze parę innych aut z tym silnikiem i nic się z silnikami nie dzieje, ani nie ma żadnych plag usterek. Ba, nawet Mondeo mk4 2.0TDCI sprawia u nich więcej problemów, niź Passaty i octavie CR, a te silniki mają z tego co wiem dobrą opinie.