Gdy jazdę na benzynie to czasem obroty na biegu jałowym są za wysokie ok 1,5 tys do 2 tys. po czym spadają do 0,8 i jest ok . jednak na LPG nie mam praktycznie w ogóle wolnych obrotów ... na luzie obroty skaczą od 0,3 do 1 tys. i tak cały czas.
Czy to może być wina krokowego ??? przepustnica i krokowy był "czyszczony" jednak nic to nie dało.
świece i kable WN też są ok
tak nawiasem mówiąc od dłuuuuższego czasu mam tak:
jadę na benzynie przyśpieszam od 0 do 120 km/h spokojnie tak na 1/3 pedału gazu - i w zakresach obrotu silnika 1tys do 3 tys auto chodzi płynnie natomiast powyżej 3 tys obrotów tak jak by szarpało ... sekundowy brak mocy i znowu ciągnie jest to dość odczuwalne ... jeździłem do mechaników i twierdzili że ten typ tak ma bo to daewoo ale nigdy tak się nie działo.... może to faktycznie jakiś czujnik jest uwalony lub pompa paliwa nie domaga ? .
samochód Daewoo Lanos 1,5 16V 100KM
Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu usterki.
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców - Colin McRae
Adamie,wiesz ile może być przyczyn?!Natomiast tym mechanikom,którzy mówią,masz tak,bo to Lanos powiedz,by zajęli sie profesją wedle swego talentu,czyli albo ginekologią ,albo wypiekaniem chleba,zmień mechaników! Każde auto może spotkac podobny problem,w każdej chwili.Zacząłbym od sprawdzenia szczelności dolotu,szczelność kolektora ,od tego bym zaczął.
witam ponownie, jestem po wizycie u kilku gazowników ... każdy mówi to samo - układ szczelny .... krokowy działa , sonda lambda też (bosh) , parownik (reduktor ) ma 1 rok tomasetto 100hp - poprawnie funkcjonuje - problem leży w tym, że nikt w mojej okolicy nie ma kompa pod LANDI RENZO i nikt nie może wyregulować poprawnie wolnych obrotów.... jeden gazownik zrobił to na "ucho" i działa niby dobrze czasem jakiś spadek obrotów na wolnym ale zaraz potem jest kilka sekund dobrze potem znowu 1-2 sekundowy spadek obrotów i znowu dobrze. ..... eh mam dość. ... zaproponowano mi zmianę instalacji na STAG-100 - podobno praktycznie wszędzie mają pod to kompa i większość bez problemów powinno sobie dać radę z regulację .... za wymianę elektroniki życzą sobie 400 zł ..... jestem wstanie zapłacić to 400 zł ... pytanie tylko czy faktycznie warto ???? z drugiej strony mam mieszane uczucia co to tego LANDI RENZO trochę mnie martwi to że nikt nie potrafi tego wyregulować a regulacja na ucho .... raczej w to nie wierzę ....
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców - Colin McRae
Wiesz,Landi Renzo, to według mnie najwyższa półka,niektórzy wolą zakładać tańsze instalki gdyż na nie, jest najwięcej chętnych.Jak długo,tzn .jaki przebieg mają wtryskiwacze?,pamiętaj o tym,że jeżeli wtryskiwacze będą niegomagać ,to zapomnij o stabilnych ,wolnych obrotach.Zobacz jakie masz wtryskiwacze,potem wpisz sobie i przeczytaj o nich.Ja bym poszukał zakładu ,który obsługuje te instalacje,musi gdzieś być w okolicy.Ja sobie instalkę reguluję na ucho już od 12 lat,tylko ,że ja mam 1 generację.Przygladnij się wtryskiwaczom LPG.
PhantomASA1 napisał(a):Przygladnij się wtryskiwaczom LPG.
A tutaj ...
adam-and1 napisał(a):zaproponowano mi zmianę instalacji na STAG-100
Gdzie .......jasno wynika że nasz kolega ma instalkę II- giej generacji . Co do podłączenia centralki Landi Renzo pod kompa lub dedykowanego testera, w mojej okolicy nie ma problemu.To niedaleko Katowic.
na stronie landirenzo www.landi.pl są wymienione warsztaty zajmujące się instalacjami tej firmy. Jest ich przynajmniej sześć w Katowicach więc nie powinieneś mieć problemu ze znalezieniem właściwego by wyregulować instalację.
Podatek od środków transportu – co warto wiedzieć? Posiadanie pojazdu wiąże się zarówno z kosztami jego utrzymania, jak i istotnymi obowiązkami podatkowymi. Niektóre środki transportu wymagają uregulowania specjalnego podatku, który może być istotnym ...
Jakie auto z 3 niezależnymi fotelami ISOFIX z tyłu? Jakie auto rodzinne warte jest obecnie uwagi? Wymagania: 3 niezależne fotele z tyłu na ISOFIX (2 foteliki + na środku dorosła osoba swobodnie siedząca, ew. trzeci fotelik), benzyna (najlepiej ładnie tolerująca LPG), ew. bardzo ...
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.