Zawór uszkodzony mechanicznie instalacja ponoć Holenderska

20 Kwi 2012, 07:01

Witam wszystkich. Jestem nowym użytkownikiem i bardzo liczę na Waszą pomoc.

Na wstępie opiszę problem. Jakiś czas temu miałem stłuczkę kobieta na światłach dojechała mi do tylnego zderzaka (mój samochód to Hyundai Coupe 2.0 2002r sprowadzany z Belgii, tam też była montowana instalacja gazowa w serwisie Hyundaia w 2004 roku. Na przełączniku od gazu jest napis "Lovato"). Okazało się, że pod zderzakiem znajduję się zawór butli, jeden z elementów tego zaworu został uszkodzony przez co pojawiła się nieszczelność. Na zdjęciach poniżej jest fotka zaworu oraz właśnie tego uszkodzonego elementu.

Gdy udałem się do sklepu z częściami do instalacji gazowej dostałem odpowiedź iż jest to instalacja Holenderska i nigdzie nie dostanę takiej części ale że mieszkam w małym miasteczku postanowiłem jednak popytać większego grona osób. Czy ktoś z Was orientuje się czy gdziekolwiek mogę nabyć taką część a jeżeli tak to gdzie? Nie mam pojęcia jak ten element się nazywa ani nie wiem jakiej firmy jest ten reduktor. Być może z Waszą pomocą uda mi się to w jakikolwiek sposób naprawić bo moim zdaniem usterka nie jest aż tak duża.

Zamieszczam linki do zdjęć:
Zdjęcie

Zdjęcie

Zdjęcie

Zdjęcie

Zdjęcie
Draco82
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2002
Auto: Hyundai Coupe 2.0 136KM

25 Kwi 2012, 19:09

Kolego , zeczywiście do wielozaworu Emer prawdopodobnie nigdzie nic nie dostaniesz, ale nie ma tragedji. Takie kolanko mozesz dorobic u tokarza i jesli nie policzy duzo to można zrobić, a jeśli byłoby to nie opłacalne to mozna bez zadnego problemu zmienić wielozawór. koszt do 300 zł.
Migaz
Zaawansowany

Miejscowość: warszawa
Auto: Mercedes
Silnik: m104
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1994

27 Kwi 2012, 10:31

Dziękuję za odpowiedź. Troszkę rozjaśniłeś mi temat. Popytam czy da się to dorobić i jakie mniej więcej będą tego koszty. Jeżeli jednak nie uda się to jaki wielozawór można tam założyć? Sam się w to oczywiście nie będę bawił ale też nie chcę żeby w serwisie założyli mi jakieś "badziewie". Jak do tej pory instalacja spisywała mi się znakomicie i nie chciałbym żeby teraz były jakieś problemy,
Draco82
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2002
Auto: Hyundai Coupe 2.0 136KM
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW ActiveE (od r. 2010) - samochód elektryczny
    Na początku 2010 r., zaledwie rok po debiucie MINI E, BMW Group poczyniła kolejny wielki krok w kierunku opracowania pojazdów produkcyjnych o zerowym poziomie emisji spalin w postaci światowej premiery BMW Concept ...