"Skontroluj układ wydechowy" Laguna III 2.0dci 180 FAP

19 Sie 2021, 11:08

Cześć. Wczoraj taki błąd wyskoczył mi w mojej lagunie. Miałem nadzieję, że dzisiaj zniknie ale nic z tych rzeczy :/ Co to może być? Dodam że gdy chcę przyspieszyć z 90km/h na więcej czuję jakby jej brakowało mocy. To coś poważnego ? Ostatnio co robiłem z samochodem to był olej wymieniany i filtry(przejechałem około 800km oraz dolałem dodatek do paliwa od razu po wymianie oleju do "czyszczenie wtrysków" czy jakoś tak)
LagunaGT
Nowicjusz

19 Sie 2021, 11:13

może być katalizator może być fap
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

19 Sie 2021, 11:37

Bardziej obstawiam problem z FAPem ale to najlepiej by było sprawdzić konkretne błędy.

Duży masz przebieg? Pamiętasz kiedy ostatnio wypalał Ci się filtr?

LagunaGT napisał(a):czuję jakby jej brakowało mocy. To coś poważnego ?
Teraz to takie strzelanie ale ograniczenie mocy często występuje przy problemach z tym komunikatem. Chodzi tu o to żeby ograniczyć możliwość problemów które mogą być następstwem tego niedomagania układu które aktualnie występuje.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

19 Sie 2021, 12:12

Rokiko napisał(a):Duży masz przebieg? Pamiętasz kiedy ostatnio wypalał Ci się filtr?

Przebieg to niecałe 120000km. Auto kupione 3 lata temu(rocznik 2011), od tego czasu nie było z tym problemu. Jedynie ostatnio jakoś pół roku temu mechanik w ASO podpowiedział mi że muszę jechać w jakąś dłuższą trasę i jechać na 4 przynajmniej 2600 obrotów żeby wypalić dpf'a czy coś takiego bo na komputerze pokazywało mu że jest tam wysoki współczynnik zanieczyszczenia czy coś. (Nie wiem dokładnie).
LagunaGT
Nowicjusz

19 Sie 2021, 12:40

I pewnie jeżdżony głównie w mieście, średnio 12 kkm rocznie.

Brak mocy może z tego FAP wynikać.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

19 Sie 2021, 12:42

To w sumie nie wielki przebieg jak na diesla o ile nie był eksploatowany głównie w mieście. Jak mechanik był w stanie sprawdzić zanieczyszczenie filtra to penie i odczyta błędy które masz obecnie. Być może filtr nie został wypalony lub ma już za dużo popiołu choć przy takim przebiegu jeszcze nie powinno być takiego problemu.

Nie mniej jednak żeby to zdiagnozować poprawnie nie unikniesz podłączenia pod interfejs i sprawdzenia kodów błędów. Można to zrobić nawet jakimś prostym programem na androida typu Torque z urządzeniem ELM327. On powinien odczytać podstawowe kody błędów. Jak ty nie masz to może ktoś ze znajomych ma i pomoże.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Aygo - samochód do miasta
    Z danych Instytutu Badań Rynku Motoryzacyjnego SAMAR wynika, że pod względem liczby rejestracji model Aygo jest niekwestionowanym liderem rynku w klasie A. Od stycznia do kwietnia 2019 roku nabywców znalazło aż 1 721 ...

19 Sie 2021, 12:59

galakty napisał(a):I pewnie jeżdżony głównie w mieście, średnio 12 kkm rocznie.

3 lata auto było użytkowane na wsi i w 80% służyło do dojazdu do małego miasta około 7 km jak i do dojazdu do KRK około 60 km jak i sącza też około 60km. Ale właśnie ostatnio przez dwa miesiące głównie jeżdżę po Krakowie :/
ale masz rację auto robiło max 15 tysięcy km w ciągu roku.

Rokiko napisał(a):typu Torque z urządzeniem ELM327

popytam znajomych może ktoś ma
LagunaGT
Nowicjusz

24 Sie 2021, 08:52

Zapchany DPF. Proponuję pojechać do naprawdę konkretnego warsztatu, który cieszy się dobrą opinią na temat wypalania/czyszczenia DPF. Nie każdy warsztat ma odpowiedni sprzęt i może się zdarzyć, że taki mechanik tylko pogorszy sprawę. Są różnego rodzaju magicy. Niedawno mieliśmy na forum taki temat.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

24 Sie 2021, 09:04

już umówiony jestem do ASO Renault w Krk, mam nadzieję że ogarną mi to jakoś dobrze. W weekend pojechałem na dłuższą trasę około 120km z myślą, że może komunikat zniknie ale nic z tych rzeczy :/
LagunaGT
Nowicjusz

24 Sie 2021, 09:11

W ASO to co najwyżej Ci ogarnął ale portfel. Daj to do kogoś kumatego
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

24 Sie 2021, 09:24

Najlepsze lekarstwo to wyprogramowanie dpf i koniec problemów. Uprzedzając pytania, nie, nie dymi..
Gość114260

24 Sie 2021, 10:12

Jeżeli wtryski leją to dymi
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

24 Sie 2021, 11:06

Chodzi o mity, że bez dpf auto dymi..
Gość114260

24 Sie 2021, 11:27

dzisiaj byłem na przeglądzie(w krk) bo musiałem zrobić do pierwszego września, auto na spokojnie przeszło, poinformowałem telefonicznie wcześniej stację, że mam taki komunikat , Pan tylko sprawdził czy nie dymi z wydechu.
LagunaGT
Nowicjusz

25 Sie 2021, 09:25

Ja bym od serwisów trzymał się z daleka. Lepiej poszukać konkretnego warsztatu z dobrą renomą. Taki warsztat daje nawet gwarancję na swoją usługę na jakiś czas.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000