Skoro stare samochody są lepsze to czemu ludzie kupują nowe?

24 Paź 2013, 12:01

Chciałbym poruszyć temat który mnie zastanawia, otóż pół roku temu kupiłem Audi 80 B4 - 21letnie auto.

Byłem z nim u kilku mechaników by się rozejrzeć w jakim auto jest rzeczywiście stanie.

I tak dosłownie każdy z mechaników mówił o nim w samych superlatywach, słyszałem tylko opinie że takich samochodów się już nie robi, że te nowe to dziadostwo, inny mówił że te samochody były robione by przejechać 1mln km a nie mieć elektroniczne zabawki. :)

Znam wielu ludzi co mają dużo pieniędzy a jeżdżą samochodami z lat 90 tych bo uważają że są po prostu lepsze mimo wieku.

Często słyszę opinie że kupując samochód nowszy z 2000< prawdopodobnie będzie psuł się tak często jak starszy a czasem nawet częściej więc kupując nowsze samochody bardzo dużo się ryzykuje. :shock:

Inna sprawa to czysto polityczna i raczej nie jest to teoria spiskowa a logiczny racjonalny argument...Otóż dawniej najlepsze firmy szczególnie Mercedes robiły na prawdę dobre, nie zawodne samochody i gdyby robiły takie dziś to strzeliłyby sobie w kolana bo ich serwisy by po prostu nie zarabiały na naprawach i wymianach części. :shock:

Podobno w VW są nawet jakieś blokady że po czasie awaria unieruchamia samochód i trzeba przymusowo do serwisu - nie wiem ile w tym prawdy. :shock:

Kiedy ktoś chwali stare samochody zwykle pojawia się tylko jeden argument ze strony posiadaczy nowych : "Bo Cię nie stać" :D :ok:

Sam jak chciałem kupić samochód, szukałem zaznaczając sobie w Allegro "od 2002" jakby to miało kluczowe znaczenie....szukałem nowszego samochodu do 25 tys starych nie biorąc pod uwagę bo "stare to dziadostwo" ( zupełnie było to twierdzenie nieświadome). :roll:

Swoje Audi kupiłem za 3400zł i przez pół roku wymieniłem tylko olej, gdy go kupowałem oczekiwałem tylko by "pojeździć sobie przez wakacje czymś a potem kupić ten lepszy (nowszy droższy) " teraz poważnie zastanawiam się czy jak kupie nowszy to czy nie kupię gratis kłopotów.... :o

Tak więc zadają sobie pytanie czy ludzie kupują nowe samochody bo nie są świadomi ich zaniżonej jakości względem starych czy tylko dla prestiżu społecznego " bo mnie stać a Ciebie nie" . ? :)
takun
Początkujący

Auto: Audi B4
Silnik: 2.0 ABK
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1992

24 Paź 2013, 12:10

Mi się koledzy w pracy dziwili..
Najpierw że kupiłem grubo ponad 10 letni samochód.
I dziwią się, że mi się nie psuje :D
A im w 2007-2009 itd rocznikach co trochę coś się pierdzieli :)
Bardzo mnie to wprawia czasem w śmiech.

No ale to taka dygresja
matiit
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 01 05 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: BMW e39
Silnik: m52b28
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna

24 Paź 2013, 12:42

Spytaj tych mechaników ile mają w naprawie samochodów kilkunastoletnich, a ile kilkuletnich. Myślę że taka statystyka idealnie powie dlaczego te stare są najlepsze :-) (Chyba że to tylko ja korzystam z usług mechaników którzy naprawiają głównie starocie)
Pozdrawiam,
Tomek
urug
Nowicjusz

Auto: Renault Megane
Typ: Hatchback

24 Paź 2013, 12:48

matiit napisał(a):Mi się koledzy w pracy dziwili..
Najpierw że kupiłem grubo ponad 10 letni samochód.
I dziwią się, że mi się nie psuje :D
A im w 2007-2009 itd rocznikach co trochę coś się pierdzieli :)
Bardzo mnie to wprawia czasem w śmiech.

Ja też tego nie rozumiem bo jak kupiłem swoje to wręcz traktowali to jako dziwactwo.
Żona kolegi jak się dowiedziała parsknęła śmiechem ale jak wyszła na dwór, usiadła do wozu i pojeździła to krótko mówiąc szczena jej opadła bo wyobrażała sobie rozklekotanego grata.

Byliśmy razem u mechanika z moim samochodem i ich , mechanik powiedział że z moim nie będzie problemów, z ich będzie.
Po miesiąca jej mąż kupił taki sam jak mój. :)

Mój wuj ma Toyotę Avensis i podświadomie wyczuwam że czuje się że on ma coś lepszego bo nowszego i w ogóle, że mój to taki tam stary rupieć mimo wszystko - ostatnio wymieniał sprzęgło z dwumasą za 3000 zł (równowartość mojego auta ) . A moj babcia stwierdziła że mój jest wygodniejszy i ładniej się prezentuje :D

Najbardziej rozśmiesza mnie hasło Volvo "for live" gdzie wymiana pompki paliwa kosztuje 1500zł , u mnie 150zł :)

urug napisał(a):Spytaj tych mechaników ile mają w naprawie samochodów kilkunastoletnich, a ile kilkuletnich. Myślę że taka statystyka idealnie powie dlaczego te stare są najlepsze :-)

Tak z tym że te kilkuletnie raczej naprawia się w serwisach a nie w warsztacie u lokalnego mechanika , bo jak to z naszym dorobkiem, skarbem do jakiegoś Januszka? My przecież mamy wóz a nie grata :)
takun
Początkujący

Auto: Audi B4
Silnik: 2.0 ABK
Rok produkcji: 1992

24 Paź 2013, 14:09

Prosta konstrukcja, mało elektroniki, zarabianie na autach, a nie na serwisie to główne powody dlaczego te auta są takie dobre. Moja ma 22 lata, 270k przebiegu( w rzeczywistości pewnie ze 400k) i chodzi tak jak trzeba, jak się coś zepsuje to kosztuje grosze i można naprawić w swoim garażu.
kejran
Początkujący

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: BMW 5
Silnik: 2.0

24 Paź 2013, 15:51

Jakby producenci produkowali auta jak dawniej to już dawno by zbankrutowali, a ludzi kupują nowe, bo są bezpieczniejsze i mają więcej bajerów
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Supra - 5 rzeczy o których warto wiedzieć
    Toyota Supra to ikona samochodów sportowych i bardzo ważny model w historii Toyoty. Pierwsza Supra pojawiła się na rynku pod koniec lat 70. i aż do 2002 roku samochód był sprzedawany nieprzerwanie w postaci ...
    SEAT Toledo - nowy, elegancki i nowoczesny
    Nadchodzi nowy SEAT Toledo. Dynamiczny i elegancki na zewnątrz, nowoczesny wewnątrz, napędzany wydajnymi i oszczędnymi jednostkami TSI i TDI i wyjątkowo praktyczny sedan o sportowej aparycji. Czyli potwierdzona za sprawą ...