Kilka propozycji na pierwsze autko :)

16 Maj 2013, 09:23

Witam wszystkich.

Jest to mój pierwszy post na forum,mam nadzieje że też nie ostatni :)Tak jak w temacie,mam kilka swoich typów na pierwsze auto i chciałbym o pomoc w wyborze.Czego oczekuje od samochodu ? wygody i względnej bezawaryjności :) Dodam jeszcze że budżet na sam zakup auta jest malutki bo jedyne 3tysiące ale ceny wielu z tych aut które zaraz wymienie nawet nie przekraczają trójki.
Więc oto moje typy:
-Ford Scorpio mk1
-Opel Senator
-Opel Omega A
-Peugeot 605
-Peugeot 405
-Citroen BX
-Fiat Tempra
-Bmw e30
To chyba by było na tyle,chyba że coś pominąłem,jak dla mnie najfajniejsze jest scorpio,ale czy warto kupować któreś z tych autek za taką kwotę ?
Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam Wszystkich :)
MuscleGuy
Nowicjusz

Prawo jazdy: 08 12 2012
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Póki co brak.

16 Maj 2013, 11:29

MuscleGuy napisał(a):-Ford Scorpio mk1
-Opel Senator
-Opel Omega A
-Peugeot 605
-Peugeot 405
-Citroen BX
-Fiat Tempra
-Bmw e30

Warto, do tego dorzucę Forda Sierrę i Peugeota 505 :). Omega A to prześwietny samochód, uwielbiam ją. Ale nie wiem jak wygląda sytuacja z ilością egzemplarzy na rynku.

-Ford Scorpio mk1 - Fajny ale on jest troszkę krówką, tutaj doradził bym Ci raczej Sierrę ;).
-Opel Senator - Nie wiem ile jest ich na rynku i w jakim stanie, spore i dobre samochody (tylko pomyśl czy nie za duże).
-Opel Omega A - No coś pięknego... Ja osobiście kocham ten samochód, uwielbiam go. Nie powiem na niego złego słowa ale... Też nie wiem jak jest z dostępnością takich na rynku i w jakim są stanie :<.
-Peugeot 605 - Tu bym Ci poradził 505 :).
-Peugeot 405 - Tu bym Ci poradził 505 :).
-Citroen BX - Tu nie mogę nic powiedzieć.
-Fiat Tempra- Mają bardzo dobrą blachę ale samochód raczej nudniejszy od wszystkich i niestety to FWD :<. Ale dużo się też na temat temperówki nie wypowiem.
-Bmw e30 - Ten samochód również kocham <3. Ojjjjj... Strasznie. Niestety... Są już dość leciwe i nie ukrywając są legendą, ich cena rynkowa już jakieś 3 lata temu odbiła się od minimalnej i teraz non - stop idzie w górę. Aczkolwiek dalej jeszcze można załapać E30 w tym budżecie :). Bardzo dobre samochody... Coś pięknego po prostu. Najlepiej tylko omijać E30 z m40 pod maską - bo ten silnik w ciągu 3 lat (może jeździć 1 rok, a może jeździć jeszcze 20 lat - w dużej mierze zależy od egzemplarza, jego zużycia i sposobu zużycia) może sprawić trochę problemów. Poza tym diesle z tych BMW mają sprzeczne opinię - osobiście się nie wypowiem, mógłbym o 2.5 tds z e34 albo o 1.8 tds z e36. m20b20 - Pali tyle co każda 6-garówka z tych lat a jedzie jak 1.8. 1.8IS to cudo, strasznie fajny samochód ale myślę, że w tym budżecie nie masz co szukać niestety :<. Fajnym silnikiem jest standardowe 2.5 no i oczywiście 2.7 ETA :mrgreen:. Wszystko zależy co i jak trafisz. To nie jest taki prosty rynek. Musisz się po prostu, dobrze rozejrzeć, zastanowić, pooglądać, posprawdzać i nie kierować się emocjami!!!

Pamiętaj tylko że w KAŻDYM takim samochodzie trzeba będzie coś zrobić, żeby był tym Twoim wymarzonym. I generalnie będziesz musiał się dość konkretnie zanurzyć w świat moedlu który kupisz...

Pozdrawiam :).
Ostatnio edytowany przez Vermin, 16 Maj 2013, 11:52, edytowano w sumie 1 raz
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

16 Maj 2013, 11:48

Sierrka fajna tez a peugeota 505 do 3 tysiecy nie znajdziesz :) jak znajdziesz do 8tys to bedzie dobrze,to juz jest zabytek,tez bardzo fajne autko,co do omegi to bardzo mi sie podoba ale mam watpliwosci co do bezawaryjnosci a senator ? jeszcze dorzucam audi 100 c3 do tego zestawienia,super auto,ocynk,jakos przezyje przedni naped :) dzieki za takie opisy tych autek :) wiesz co mojego wymarzonego auta nie ma w tym zestawieniu,na nie trzeba miec z 15-20 tysiecy i sprowadzic z niemiec,jest to audi V8 poprzednik a8,cudowne auto :) wlasnie ja chce taki duzy samochod jak senator,omega,scorpio a na temat audi 100 c3 cos wiesz ? szkoda ze fwd jest ale jakos bym przezyl :d
MuscleGuy
Nowicjusz

16 Maj 2013, 12:07

MuscleGuy napisał(a):Sierrka fajna tez a peugeota 505 do 3 tysiecy nie znajdziesz :) jak znajdziesz do 8tys to bedzie dobrze,to juz jest zabytek,tez bardzo fajne autko,co do omegi to bardzo mi sie podoba ale mam watpliwosci co do bezawaryjnosci a senator ? jeszcze dorzucam audi 100 c3 do tego zestawienia,super auto,ocynk,jakos przezyje przedni naped :) dzieki za takie opisy tych autek :) wiesz co mojego wymarzonego auta nie ma w tym zestawieniu,na nie trzeba miec z 15-20 tysiecy i sprowadzic z niemiec,jest to audi V8 poprzednik a8,cudowne auto :) wlasnie ja chce taki duzy samochod jak senator,omega,scorpio a na temat audi 100 c3 cos wiesz ? szkoda ze fwd jest ale jakos bym przezyl :d

Wiem tyle że właściciele je chwalą i nie skarżą się na rdzę - tylko troszkę w okolicach bocznych listw. Omega A w awaryjności wypada bardzo fajnie. Jest sporo tanich zamienników, a naprawy są bardzo proste i dają spokój na długo. Trzeba tylko uważać na uszczelkę pod głowicą bo te silniki nie lubią przegrzania. A co myślisz o Omedze B??? Też możesz ją złapać w tym budżecie... A jeżeli większe samochody to czemu BMW E30, a nie e34 lub w ogóle E32???

Vermin
Stały forumowicz

16 Maj 2013, 12:34

Tylko wiesz o tym że do większości tych aut będzie problem z dostępnością części?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

16 Maj 2013, 12:39

Jak z Audi to jeszcze można poszukać 80. Jeszcze można Skode Felicie, albo poszukać Alfe 155.
wojtek1611
Początkujący

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Opel Corsa

16 Maj 2013, 14:33

No wiec tak,Bmw e32 to marzenie ale do 3 tysiecy to ruina,e34 podobnie,audi 80 mi sie nie podoba, to samo felicia,omega b bardzo fajna ale taki sam problem jak z bmkami,w tej cenie to co najwyzej mozna skarbonke bez dna dostac :< alfa 155 niczego sobie ale opinia o alfach jest niebyt ciekawa,oczywiscie nie musi to byc prawda,co Wy sadzicie na temat tego wozu ? Audi setka mi sie podoba z tego powodu ze jest podobna do Audi V8 ktore jak juz wspomnialem jest moim wymarzonym autem.A Citroen BX?ktokolwiek,cokolwiek na jego temat ? :)
Barol,domyslam sie coraz mniej tych aut na naszych drogach,szczegolnie w kwestii senatora moze byc problem bo ja np na zywo to nigdy tego auta nie widzialem :)
MuscleGuy
Nowicjusz

16 Maj 2013, 14:42

MuscleGuy napisał(a):No wiec tak,Bmw e32 to marzenie ale do 3 tysiecy to ruina,e34 podobnie,audi 80 mi sie nie podoba, to samo felicia,omega b bardzo fajna ale taki sam problem jak z bmkami,w tej cenie to co najwyzej mozna skarbonke bez dna dostac :< alfa 155 niczego sobie ale opinia o alfach jest niebyt ciekawa,oczywiscie nie musi to byc prawda,co Wy sadzicie na temat tego wozu ? Audi setka mi sie podoba z tego powodu ze jest podobna do Audi V8 ktore jak juz wspomnialem jest moim wymarzonym autem.A Citroen BX?ktokolwiek,cokolwiek na jego temat ? :)
Barol,domyslam sie coraz mniej tych aut na naszych drogach,szczegolnie w kwestii senatora moze byc problem bo ja np na zywo to nigdy tego auta nie widzialem :)

Alfa - Zależy z jakim silnikiem generalnie. Ale one całe się sypią. Nie pakuj się...
E34 i E32 generalnie... E34 są tańsze od E30, a E32 są +/- w cenie E30. I wszystkie już drożeją od dłuższego czasu... Szczerze mówiąc to nie wiem dlaczego mówisz, że E34 i E32 w tym budżecie to będzie szrot... One nie są katowane, często, gęsto o nie dbano, a nikt ich nie chce kupować bo bez LPG utrzymanie takiego samochodu to dość spora suma, więc cena samego samochodu jest niska. E30 jest droższe bo na nie jest 5X większy popyt............ Popyt na E32 i E34 jest dosyć podobny ale na E30 jest dużo większy...

Vermin
Stały forumowicz

16 Maj 2013, 14:48

Wiesz co bo kiedys pytalem na jakims forum wlasnie o jedno i o drugie autko i mi napisali ze e34 to minimum 10tysiecy trzeba miec a e32 trzeba sciagac od niemcow zeby bylo w niezlym stanie,czy to jest prawda ? bo za 3tysie mozna kupic e32 ktore ladnie wyglada ale czy bedzie jezdzic ? tego sie boje wlasnie,jesli by bylo w niezlym stanie to wybor oczywisty,e32 jest boskie :)
MuscleGuy
Nowicjusz

16 Maj 2013, 22:29

MuscleGuy napisał(a):Re: Kilka propozycji na pierwsze autko :)

Nieprzeczytany post» Dzisiaj, 15:48

Wiesz co bo kiedys pytalem na jakims forum wlasnie o jedno i o drugie autko i mi napisali ze e34 to minimum 10tysiecy trzeba miec a e32 trzeba sciagac od niemcow zeby bylo w niezlym stanie,czy to jest prawda ? bo za 3tysie mozna kupic e32 ktore ladnie wyglada ale czy bedzie jezdzic ? tego sie boje wlasnie,jesli by bylo w niezlym stanie to wybor oczywisty,e32 jest boskie :)

Hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha!!! A na jakim forum Ci takich głupot na wciskali??? BMW-sport??? To nie prawda :). Nie masz się czego bać. W takim razie na e30 musiałbyś szykować z 17 tysięcy minimum. Szukaj na tablicy. I nie szukaj BMW idealnej tylko znajdź uczciwego typa który chce sprzedać swój samochód. Bo BMW idealne - będą Cię kosztować 15 tysięcy za E30, a takie były grubo porobione. Prawda jest taka - im ładniejsza BM'ka w aukcji tym większa szansa że jest po konkretnym dzwonie. Nie patrz RACZEJ na aukcje gdzie jest agro-tuning (bo te "dresowozy" zwykle były katowane) i z daleka omijaj aukcje na których widać że ktoś chyba wynajął fotografa do sprzedaży samochodu (bez przenośni, nie mówię o ładnych fotkach tylko na prawdę o fotografach). Znajdź uczciwą, tanią BMW z wadami i dolicz do budżetu zrobienie tych wad. Pamiętaj tylko że nie musisz ich robić od razu jeśli nie umożliwiają Ci jazdy tym samochodem (i nie zaburza to zbytnio bezpieczeństwa jazdy - jak np. problem z ukł. hamulcowym). Możesz trochę poczekać, oczywiście ile to zależy od tego co to będzie. Szukaj w aukcjach typa który dokładnie pokaże i opisze wady (lub napisze - "samochód nie jest bez wad') lub "samochód jest w ciągłej eksploatacji". A pro po tych wyjazdów do niemiec - tak się wypowiadają Ci którzy najczęściej nigdy nie jechali po samochody do Niemiec. Myślą że wpadają do dużych miast i do tego kupują samochód jak z salonu... Bajka.. Bzdura...

Jeszcze coś takiego wrzucę:

[link do Tablica wygasł]
[link do Tablica wygasł]
[link do Tablica wygasł] - ale tutaj byłbym ostrożny.
[link do Tablica wygasł] - to jest ciekawe. Bo typ chcę dorzucić CB, gdyby miał czym jeździć raczej by go nie dorzucał (bo napisał że "może je dorzucić") jeśli je dorzuca to myślę, że faktycznie planował nim jeszcze długo jeździć w trasy ale z jakichś powodów stracił prawko czy cuś. Nie wiem. Ale takie aukcje są często właśnie najlepsze.
[link do Tablica wygasł] - można obejrzeć :).
[link do Tablica wygasł] - Dość ciekawa tylko po swapie :<.
[link do Tablica wygasł] - To jest ciekawa oferta. Tylko że 2000 to trochę sporo. Jeśli jesteś zainteresowany to przygotuj się na ewentualność podróży i zadzwoń z tesktem: Wezmę ją za 1500 zł. Najwyżej powie nie. I tyle... Tylko bądź przygotowany że przy niej jest trochę pracy, o tyle fajnie że wygląda to na uczciwą aukcje...
[link do Tablica wygasł] - PODOBNO bardzo ładny egzemplarz jak twierdzi właściciel, osobiście bym go poprosił o jakieś potwierdzenie tego, że ma ją od 18 lat... Silnik bierze olej... Jeśli Cię interesuje ten egzemplarz to zawsze można pojeździć "TAK". A potem zrobić swap, te silniki są śmiesznie tanie. Pytanie też co znaczy "Składak"??? Ale cena dość wysoka. Nie wiem...
[link do Tablica wygasł] - To akurat średnio (nie za taki hajs),krzywa maska mnie zastanawia ale mogę się domyślać ocb. Generalnie dobre opony i pokrowce na fotele dobrze świadczą o aukcji ;), bo widać że ktoś miał $ na opony i dbał o fotele. Ale nic nie jest absolutnie czarno-białe. Trzeba oglądać po prostu całą aukcję.
[link do Tablica wygasł] - Warto też oglądać inne ogłoszenia użytkownika, np. tu kolega zajmuje się klasykami, więc stwierdzenie "aż tak bardzo mi nie zależy" może być jak najbardziej prawdziwe...
[link do Tablica wygasł] - To mnie zastanawia... Ale ja bym tak optymistycznie do tego nie podszedł. Dziwnie mi to wygląda.
[link do Tablica wygasł] - To wygląda na dosyć ciekawą sztukę, chyba warto obejrzeć.
[link do Tablica wygasł] - Może i bez rdzy... Ale ten 150-konny silnik występował CHYBA tylko w E34 w touring (kombi). Wątpię żeby to był swap bo mało kto bawił by się we włożenie takiego silnika do takiej budy... Jak już swap to swap. A 2.0 w E34??? Bardzo dziwne. Ale mogę się mylić co do tego że tylko w touring...

To tylko przykłady... Nie wybierałem tych ofert jakoś bardzo ;). Myślę że jeśli marzysz o czymś takim to warto poszukać. Jak dobrze się skupisz to znajdziesz :).

A z jakiego regionu jesteś??? Rzucę może okiem na jakieś aukcje z nudów :).

Vermin
Stały forumowicz

17 Maj 2013, 05:13

Kurde tyle tych aukcji jest ze az glowa boli :D jednak e32 bije na glowe cala reszte,od dawna mi sie podobala ale jak mi ja wybili z glowy tym ze podobno trzeba miec niewiadomo jaki fundusz i jechac do niemcow to odpuscilem :D po 1 nie bede zbieral kosmicznej sumy zeby kupic ponad 20letnie auto a po drugie to nie mam nikogo kto by sie znal i mi pomogl sciagnac stamtad fure :) ja jestem z mazowieckiego,konkretnie to Wolomin takze kazde oferty ze stolicy i okolic sa mile widziane :)
MuscleGuy
Nowicjusz

23 Paź 2013, 23:46

Wszystko zależy od stanu technicznego tych aut.
Ja jednak preferowałbym Opla albo BMW
thbud
Nowicjusz

Auto: MERCEDES
Silnik: 300
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi

24 Paź 2013, 09:07

MuscleGuy zdecyduj się chopie. Zakładasz w ciągu kilku miesięcy już chyba 10 temat, chyba z nudów. Czego
Ty już kupić nie chciałeś? Były suwy, były fiaciki, były mercedesy
"Gdyby Bog popieral przedni naped chodzilibysmy na rekach"
asdmarek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 03 1921
Auto: BMW e30,e36,e34
Silnik: m20b25,m52b28,m51d25
Paliwo: Benzyna + LPG

24 Paź 2013, 17:34

Tylko że MuscleGuy już tu nie zagląda od prawie miesiąca.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012