REKLAMA
Witam jestem swiezym kierowca, posiadam Golfa II z 4-biegowa skrzynia biegow. Jak jezdzilem L-ka to nie mialem dylematu kiedy zmieniac bieg bo mi instruktor wszystko wytlumaczyl. Teraz mam swoje auta i maly problem bo wiem ze biegi powinno sie zmieniac przy ok 2500 obr. tylko ze u mnie nie ma takiego cuda jakim jest obrotomierz, tak wiec mam 2 wyjscia. Pierwsze- sluchac silnika, co raczej odpada, bo jako swiezak ciezko bedzie mi wyczuc czy silnik juz mocno wyje czy moze jeszcze nie, oraz drugie wyjscie- patrzec na predkosciomierz i to by mi odpowiadalo, tylko ze nie wiem przy jakich predkosciach zmieniac biegi.
Na innym forum ktos napisal tak:
2- po ruszeniu
3- 45 kmh
4- 65 kmh
Robilem tak do tej pory jednak dosyc mocno szarpalo mi autem, postanowilem troche podniesc ta granice i juz malo szarpie ale nie wiem czy predkosci sa odpowiednie, zmieniam w ten sposob:
2- po ruszeniu ale nie od razu tylko az sie troszke rozpedze
3- 60 kmh
4- 80 kmh
Moze za malo, albo za duzo? Przy tych predkosciach silnik wyje dosyc wyraznie, wczesniej ledwo sie rozkrecal a juz bieg zmienialem... ciekaw jestem rowniez jak te predkosci maja sie do zuzycia paliwa
Pozdrawiam