REKLAMA
Witam,
tydzień temu awarii uległa mi skrzynia biegów ( 1 sie zacinała, szarpało przy ruszaniu , 2 zacinała się lub nie chciała wejść, 5 zacinała sie miedzy biegiem a luzem lub nie wchodziła - wchodziła tylko gdy puściłem gaz wcisnąlem sprzegło i poczekałem chwilę ) objawy te występowały jak zauważyłem na rozgrzanym silniku w trasie.
Sprawdziłem stan oleju brakowało zaledwie 300 moze 400ml dolałem i następnego dnia pojechałem do mechaninka. Mechanik odrazu zauważył kapiący olej, myślał że to z silnika ale gdy opowidzialem mu o objawach był pewny ze to skrzynia powiedział ze zadzwoni ale że mam szukać nowej skrzynii. Zadzwionił i potwierdził że to skrzynia i że mam szukać nowej.
Udało mi się znależć kompatybilną do mojego modelu ( audi a4 b5 1,9 Tdi 90KM a mój audi a4 b5 1.9tdi 90KM) mimo iż miala inny numer seryjny.
Dodam że to już druga moja wymiana skrzyni w ciągu 3 lat poprzednia sie posypała z braku oleju i wstawiona została od Tdi 110km.
Mój problem dotyczy obecnej skrzyni. Biegi wchodzą ładnie, lekko płynnie ale zauważylem że z 3 biegiem jest coś nie tak. Wchodzi ładnie ale gdy rozprzęgle i dam gazu drążek bardziej drży od pozostałych biegów czuć to kładąc na n im dłoń . Normalne jest to że gdy siedzi bieg to drążek nie jest calkiem sztyny tylko ma lekkie luzy wiecie co mam na mysli ale Gdy jadę na 3 biegu zwiekszajac obroty, położe dłoń i lekko pchncę ją do przodu czuje takie drgania odbijące,
Czy skrzynia jest sprawna ? to normalne ?