Skrzynia biegów Audi A4 b5

05 Wrz 2016, 17:12

Witam,
tydzień temu awarii uległa mi skrzynia biegów ( 1 sie zacinała, szarpało przy ruszaniu , 2 zacinała się lub nie chciała wejść, 5 zacinała sie miedzy biegiem a luzem lub nie wchodziła - wchodziła tylko gdy puściłem gaz wcisnąlem sprzegło i poczekałem chwilę ) objawy te występowały jak zauważyłem na rozgrzanym silniku w trasie.
Sprawdziłem stan oleju brakowało zaledwie 300 moze 400ml dolałem i następnego dnia pojechałem do mechaninka. Mechanik odrazu zauważył kapiący olej, myślał że to z silnika ale gdy opowidzialem mu o objawach był pewny ze to skrzynia powiedział ze zadzwoni ale że mam szukać nowej skrzynii. Zadzwionił i potwierdził że to skrzynia i że mam szukać nowej.
Udało mi się znależć kompatybilną do mojego modelu ( audi a4 b5 1,9 Tdi 90KM a mój audi a4 b5 1.9tdi 90KM) mimo iż miala inny numer seryjny.
Dodam że to już druga moja wymiana skrzyni w ciągu 3 lat poprzednia sie posypała z braku oleju i wstawiona została od Tdi 110km.

Mój problem dotyczy obecnej skrzyni. Biegi wchodzą ładnie, lekko płynnie ale zauważylem że z 3 biegiem jest coś nie tak. Wchodzi ładnie ale gdy rozprzęgle i dam gazu drążek bardziej drży od pozostałych biegów czuć to kładąc na n im dłoń . Normalne jest to że gdy siedzi bieg to drążek nie jest calkiem sztyny tylko ma lekkie luzy wiecie co mam na mysli ale Gdy jadę na 3 biegu zwiekszajac obroty, położe dłoń i lekko pchncę ją do przodu czuje takie drgania odbijące,

Czy skrzynia jest sprawna ? to normalne ?
rohace
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 08 1993
Przebieg/rok: 16tys. km
Auto: Audi A4 B5 Avant
Silnik: 1.9 TDI 90KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

05 Paź 2016, 10:42

rohace napisał(a):Czy skrzynia jest sprawna ? to normalne ?
Biegi piszesz że wchodzą bez problemu. Więc myślę, że nie ma co tu szukać dziury w całym.

rohace napisał(a):Normalne jest to że gdy siedzi bieg to drążek nie jest calkiem sztyny tylko ma lekkie luzy
Te luzy mogą wynikać z elementów łączących drążki zanim trafią do skrzyni. Po pewnym czasie użytkowania jest to nieuniknione jeżeli myślimy o tych samym minimalnych luzach.

rohace napisał(a): Gdy jadę na 3 biegu zwiekszajac obroty, położe dłoń i lekko pchncę ją do przodu czuje takie drgania odbijące
Moim zdaniem nie ma co się czepiać i nie powinno tak się robić. Jak będziesz gmerał lewarkiem z zapiętym biegiem i kombinował to załatwisz kolejną skrzynię.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999