Skrzynia biegów nie wchodzi 3 bieg Toyota Corolla

22 Lut 2019, 14:26

Witam mam problem ze skrzynią biegów w toyota corolla e11 otóż ciężko wchodzą biegi i nie wchodzi bieg 3 objaw mam taki że jest mały skok lewarka na 3 biegu i jak go już wrzucę to tylko sprzęgło puszczę i zaraz wybija (i jeszcze bardzo mało czuć jak wchodzi bieg) bardzo proszę niech ktoś się wypowie na ten temat. Pozdrawiam.
Radzik1212
Nowicjusz

19 Mar 2019, 14:27

Może to kwestia regulacji mechanizmu linek lewarka.
Radzik1212 napisał(a):ciężko wchodzą biegi
Lewarek chodzi lekko tylko przy wrzucaniu biegów jest duży opór żeby wbić dany bieg?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

23 Mar 2019, 02:57

To jest tak że bieg pierwszy wchodzi bardzo ciężko a czasami lekko z biegiem trzecim jest tak że czuć jakby nie wchodził bieg do końca
Radzik1212
Nowicjusz

23 Mar 2019, 02:59

Lewarek lekko chodzi tylko przy wrzuceniu 1 jest odpór i to czasami bardzo duży
Radzik1212
Nowicjusz

23 Mar 2019, 08:02

Za ciężko wchodzące biegi może odpowiadać olej który jest zbyt gęsty lub jest go z dużo. Drugim problemem może być zużyty synchronizator danego biegu ale wtedy raczej przy wrzucaniu biegu wyczuwalny by był zgrzyt. Dalej taki problem może powodować także łożysko koła zamachowego, w którym osadzony jest wałek sprzęgłowy.
Ja bym jednak sprawdził w pierwszej kolejności sam mechanizm lewarka czy tam wszystko jest w porządku.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

23 Mar 2019, 10:36

Dobrze, dziękuję bardzo za udzielenie informacji. Pozdrawiam
Radzik1212
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Tuning Show 2013 - Kraków / relacja
    W tym roku Tuning Show 2013 w Krakowie odbyło się w słoneczny weekend w który wszyscy odwiedzający Targi mogli podziwiać niebywałe projekty samochodów właścicieli z takich krajów jak Czechy, Słowacja, ...

23 Mar 2019, 10:39

O dodam jeszcze że sprawdzałem olej wczoraj po odkręceniu korka nic nie poleciało włożyłem tam palem i po wyjęciu zauważyłem że olej jest czarny.. Ten bieg czasami normalnie wejdzie za pierwszym lub za którymś drugim czy trzecim razem ale jednak częściej wyskakuje
Radzik1212
Nowicjusz