Skrzynia biegów Opel Agila 1.0 2001r.

05 Maj 2013, 10:56

Witam
Nie znam sie dobrze na samochodach wiec prosze o wyrozumialosc.
Prosze o informacje gdzie znajduje sie dokladnie czujnik predkosci w skrzynii biegow w Opel Agila 1.0 2001r. ? Gdzie go szukac? Czy jest widoczny po otworzeniu maski ?
W internecie znalazlem identyczna skrzynie ktora ja mam czy na niej widac ten czujnik ? Zaznaczylem 2 pkt w ktorych domyslam sie ze moze to byc to:

Zdjęcie

jesli to nie te 2 pkt to gdzie szukac tego czujnika ?

nie dziala mi predkosciomierz oraz nie pokazuje ilosci przejechanych kilometrow. czy to wina tego czujnika ? Czy moze tego czujnika ktory jest w kole ''czujnik ABS'' (auto nie ma abs).

Co maja wspolnego ze soba czujnik w kole i czujnik w skrzynii biegow ? Czy jesli czujnik w kole jest uszkodzony to ojawy beda te same (nie dzialajacy predkosciomierz oraz ilosc km).
Bede wdzieczny jesli ktos mi to wyjasni dobrze
Dziekuje i pozdrawiam.
lukisek
Nowicjusz

Miejscowość: bydgoszcz

11 Sty 2014, 19:37

Witam, nie wiem czy już sobie poradziłeś z tym problemem ale i tak postaram się pomóc. Czujnik prędkości w tym samochodzie znajduje się przy przednim prawym kole a ten czujnik przy skrzyni biegów (zaznaczony na czerwono) to jest czujnik biegu wstecznego
lukasz92322
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 10 2013
Auto: Nie mam

14 Sty 2014, 19:56

Dokładnie tak:) zgadzam się z wypowiedzią kolegi powyżej. Ale przy okazji podbijam jeszcze pytanie: "Co maja wspólnego ze sobą czujnik w kole i czujnik w skrzyni biegów? Czy jeśli czujnik w kole jest uszkodzony to objawy będą te same (nie działający prędkościomierz oraz ilość km)?" Może też wiesz coś na ten temat?
kolorowy
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź
Przebieg/rok: 18tys. km
Auto: renault
Silnik: 2.0
Rok produkcji: 2008

14 Sty 2014, 20:43

Absolutnie nic nie maja spólnego, wyjaśniając napiszę to jak najprościej- czujnik biegu wstecznego w skrzyni biegów służy tylko do zapalenia się białego światła w tyle samochodu a czujnik prędkości który który odczytuje obroty koła jezdnego znajduje się przy prawym przednim kole. Dodam że jak odkręcisz te koło to zobaczysz że od góry jest poprowadzony czarny kabelek który idzie w dół , na kończy tego kabelka znajduje się czujnik prędkości przy piaście.
lukasz92322
Nowicjusz

14 Sty 2014, 20:52

A co do objawów to raczej ten czujnik przy kole się pogniewał :) jak nie widzi czujnik obr. koła, to niema prędkości na liczniku, a jak nie ma prędkości na liczniku, to licznik niema jak obliczyć przejechanego dystansu,którego auto przejechało. Myślę że pomogłem to ja bym sprawdził ten czujnik a jak by to nie pomogło to byśmy szukali innej przyczyny.
lukasz92322
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Trójkołowe pojazdy elektryczne Toyota "i-ROAD"
    Wiele mówi się dziś o nowych koncepcjach organizacji transportu miejskiego, inteligentnych miastach, oraz innowacjach mających zrewolucjonizować komunikację w dużych aglomeracjach. Konkretne przykłady takich zmian ...
    Mitsubishi Eclipse Cross - SUV coupe
    Nowy model Mitsubishi Eclipse Cross, którego bezpośrednimi konkurentami będą modele Volkswagen Tiguan, Mazda CX5 i Volvo XC40, wyróżnia się sportową sylwetką SUV-a coupe, znakomitymi osiągami i wyjątkową precyzją ...