02 Cze 2022, 21:42
Trzeba by zorientować się czy istnieje procedura adaptacji, czyli nauczenia skrzyni na nowo prawidłowej pracy, coś takiego istnieje, mój brat w W204 to robił po zakupie auta, gdyż skrzynia była sparowana z upodobaniami poprzedniego właściciela, pod jego styl jazdy. Podzielę się moim doświadczaniem. Skrzynie automatyczne w zależności od konstrukcji, stopnia zaawansowania lubią przeciągać by móc opuścić pierwszy bieg(nie tyczy to skrzyń bezstopniowych), gdy, olej zimny, lub skrzynia przegrzana a o to łatwo. Miałem tak w swoim W210,pisałem już, ze używam produktów Bishopa gdzie tylko się da, więc postanowiłem wlać po odessaniu 0.7 l przez bagnet fluidu i uzupełnieniu Bishopem do ASB, u mnie wchodzi ponad 8 l, więc musiałem kupić 2 opakowania, tylko namacalnie mogłem przekonać się czy te środki działają, czy stosując w ASB, teraz w moim mieście robią remonty dróg, korki okropne, bywa gorąco, więc skrzynia się przegrzewała, przeciągała po ruszeniu. Teraz zmienia biegi dynamicznie, bardzo mięsiście bez względu na to czy zimna czy gorąca, efekt zdumiewający. Naturalnie w tym przypadku najpierw zrobiłbym adaptację, jeśli istnieje taka możliwość. Ja mam skrzynię 5 biegową, jej niczego nie nauczy, zbyt stara konstrukcja.