Skrzynia M32 po regeneracji i po roku zauważalny problem

10 Kwi 2021, 18:12

Witam. Panowie mam pewien problem ze swoją insignią 1.8 . Jestem po regeneracji skrzyni M32. Minął rok czasu i zrobione 8 tyś km. Od jakiegoś czasu zauważyłem dziwny dźwięk podczas przyspieszania od prędkości 30km/h. Dźwięk ten ciężko określić coś trochę jakby turbina (świst) się załączała, albo coś podobnego. Dźwięk narasta wraz z zwiększającą się prędkością przy 100 km naprawdę dość mocno słychać, po otwarciu okien dźwięk jest jeszcze głośniejszy. Bieg na jakim jadę nie ma znaczenia na każdym to samo, tak samo na luzie czy po wciśnięciu sprzęgła. Dźwięk zmienia się / narasta tylko przy coraz większej prędkości. Zauważyłem także że jak opuszczę prawa szybę dzwiek nie nabiera na sile, ale jak opuszczę lewa szybe dźwięk ten robi się duzo głośniejszy. Lewarek się nie giba wszystko stoi sztywno, a biegi wchodzą bez zgrzytów itd. Jakie jest prawdopodobieństwo że znowu skrzynia się rozsypała i ten odgłos idzie od niej. Myślałem że może to łożyska w przednim kole ew. opony.
Zamieszczam link do dźwięku jaki jest podczas przyspieszania w samochodzie: [sesje linków wygasły i nie da się ich ściągnąć]
afox112
Nowicjusz

11 Kwi 2021, 11:37

afox112 napisał(a):Jakie jest prawdopodobieństwo że znowu skrzynia się rozsypała i ten odgłos idzie od niej.
duże.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

11 Kwi 2021, 14:04

A może kolego masz jakąś propozycję jak przybliżyć diagnozę skrzyni ew. czegoś co powoduje ten dźwięk? Bo nie uśmiecha mi się płacić za demontaz skrzyni, a okaże się że jednak tam wszystko ok.
afox112
Nowicjusz

11 Kwi 2021, 17:42

Dodaje film z dźwiękiem na YT :

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

afox112
Nowicjusz

11 Kwi 2021, 21:16

Na podnośniku sprawdzić, może da się bardziej namierzyc skąd jest odgłos
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

12 Kwi 2021, 09:37

Od tego zacznę, ale myślałem jeszcze nad pomysłem sprawdzenia tych kół na stacji diagnostycznej. Dokładnie chodzi o ten mechanizm co kręci kołami. Pytanie tylko czy jak silnik jest zgaszony a skrzynia wrzucona na luz to czy łożyska w skrzyni nie pracują wraz z kręcącymi się kołami. Jak myślisz nad takim pomysłem?
afox112
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Szkło i stal – nowe alternatywy
    Branża motoryzacyjna nieustannie się zmienia. Kwestie związane z elektryfikacją układów napędowych, autonomiczną jazdą czy cyfryzacją produkcji stanowią z jednej strony poważne wyzwanie dla producentów, z drugiej ...
    Benzyna, diesel czy hybryda? Jaki silnik wybrać?
    Wybór pomiędzy benzyną, dieslem, a hybrydą zależy od wielu czynników, takich jak indywidualne preferencje, styl jazdy, środowisko, w jakim poruszasz się i budżet. Przyjrzyjmy się każdemu rodzajowi silnika oraz ...

12 Kwi 2021, 11:27

Ale tam jest za niska prędkość abyś coś usłyszał
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

12 Kwi 2021, 11:45

Hmm może i masz rację, a w trakcie jazdy jak mam skrzynie na luzie i silnik wyłączę skrzynia dalej pracuje?
afox112
Nowicjusz

12 Kwi 2021, 12:13

Może klocki się skończyły . Nie kojarzę za bardzo insigni ale ople często mają akustyczne czujniki zużycia klocków hamulcowych .
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

12 Kwi 2021, 12:16

Hmm jak samochód postoi 2 dni to na początku jazdy strasznie coś szoruje podczas hamowania
afox112
Nowicjusz