Szum w skrzyni biegów

12 Kwi 2021, 15:08

Witam. Autko Ford Focus mk2 lift 2009 1.8 125km benzyna, skrzynia biegów manualna 5-cio biegowa. Problem polega na tym że na zimnym silniku na luzie coś szumi, po wciśnięciu sprzęgła ustaje. Sprzęgło nowe komplet. Nie wiem czy to może jakieś łożysko w skrzyni? Gdy auto się rozgrzeje dźwięk ustaje. Ktoś może się spotkał z czymś takim?
kiercio32
Nowicjusz

12 Kwi 2021, 15:32

A przed wymianą sprzęgła tego szumu nie było?
Ile zrobiłeś km po wymianie?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

12 Kwi 2021, 15:38

Przed wymianą również był ten objaw ale myslałem że może to będzie łozysko dociskowe w sprzęgle ale jednak nie. Po wymianie sprzęgła zrobiłem niewiele bo około 150km
kiercio32
Nowicjusz

12 Kwi 2021, 15:53

Ok, ale jeżeli wymiana sprzęgła nie wpłynęła na ten objaw szumu to na pewno nie będzie to jego wina. Raczej bym tu stawiał na jakieś łożysko.

Olej miałeś wymieniony w skrzyni?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

12 Kwi 2021, 16:32

Rozumiem. Czyli ogólnie to może być łożysko w samej skrzyni? Tak olej w skrzyni był zmieniany przy wymianie sprzęgła.
kiercio32
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

"Samoczyszczący się" samochód Nissana
    Mycie samochodu to niezbyt przyjemna, a w dodatku kosztowna konieczność. W odpowiedzi na to Nissan rozpoczął testowanie innowacyjnej powłoki lakierniczej, do której nie przylega błoto, woda ani zwykły brud. Być może ...
    Volkswagen Tiguan GTE Active Concept
    Stany Zjednoczone są największym rynkiem SUV-ów na świecie. Auta te, odznaczające się wszechstronnym zastosowaniem, bardzo dobrze pasują do amerykańskiego stylu życia. Podczas North American International Auto Show ...