[Renault Megane 3]Skrzypiące amortyzatory

24 Lip 2019, 11:45

Witam !

Czy da się w jakiś sposób zlikwidować "skrzypienie" amortyzatorów z przodu auta....?
Za każdym razem jak przejeżdżam jakąś przeszkodę to samochód "skrzypi" jak stare łóżko...? ?

Pozdrawiam
Munder
Nowicjusz

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 24 07 1992
Auto: Renault Megane 3
Silnik: 1,6 110 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2014

24 Lip 2019, 14:58

Munder napisał(a):Czy da się w jakiś sposób zlikwidować "skrzypienie" amortyzatorów z przodu auta..
Na jakiej podstawie twierdzisz ze to wlasnie za skrzypienie są winne amorki...? Z powodzeniem odgłos ten moze pochodzić z tulejek drązka stabilizatora,tulejek wahaczy,tulejek amorkow...Musisz to dokładnie sprawdzic na kanale.
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Skrzynia biegów: Manualna

24 Lip 2019, 22:55

Witam !

Nie wiem co skrzypi, bo w tematyce "Mechanika samochodowa" jestem kompletne zero..
Dla mnie ważny jest fakt, że w ogóle skrzypi i chciałbym sie tego pozbyć(oczywiście najtańszym kosztem)
A z drugiej strony to dziwne, ponieważ dwa tygodnie temu robiłem mały przegląd u mechanika. Wymienił mi świece, płyn hamulcowy, płyn chłodniczy oraz filtr powietrza...i od tego czasu zaczęło skrzypieć....Ma to jakąś relację do tych wymian, o których wspominałem..? Wcześniej nie miałem takich dźwięków, a teraz są...ot i kłopot....

Pozdrawiam
Munder
Nowicjusz

25 Lip 2019, 10:45

Munder napisał(a):. Wymienił mi świece, płyn hamulcowy, płyn chłodniczy oraz filtr powietrza...i od tego czasu zaczęło skrzypieć.
Wymiana tych elementow nie powoduje zadnego skrzypienia w pojezdzie.No chyba ze jeszcze coś zrobił a ty o tym nie wiesz.... :o Moja sugestia to podjechać na SKP i niech Ci kumaty diagnosta dobrze kuknie te elementy ktore wcześniej wymieniłem.Nie jestem tego pewny w 100% ale często takie tematy przerabiałem i własnie to co wczesniej pisałem było powodem skrzypienia...
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

25 Lip 2019, 14:06

Witam !

@Migi60

Dzięki za rady, postaram się skontaktować z mechanikiem...

Pozdrawiam
Munder
Nowicjusz

28 Lip 2019, 18:45

Witam !

Sorry, nie widzę opcji "Edytuj", więc dopisuję pod swoim postem....(może Admin to połączy)
[email widoczny po zalogowaniu] />chciałbym jeszcze zapytać, czy jeśli którakolwiek z rzeczy, o których wspomniałeś, jest odpowiedzialna za "skrzypienie", to czy należy ją obowiązkowo wymienić, czy może, można ją(tą rzecz - tulejki drążka stabilizatora, tulejki wahaczy,tulejki amortyzatorów..)...po prostu "naoliwić"...? ?
Samochód jest mi potrzebny na dojazd do pracy i powrót do domu (2x50 km dziennie). Jest wysoce prawdopodobne, że za 10 miesięcy będę zmieniać pracę i NA PEWNO sprzedam samochód.
To skrzypienie nie jest aż tak uciążliwe, więc można powiedzieć, że wytrzymam jeszcze te10 miesięcy i nie będę już w nic, extra, inwestował. Nie chcę płacić za nową część, wolał bym ją "naoliwić", w związku z tym pytam (jeszcze raz) czy można to zrobić...? ?

Pozdrawiam
Munder
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

W jakich butach najlepiej prowadzić samochód?
    Niejeden kierowca myśląc o bezpieczeństwie jazdy i zachowaniu ostrożności na drodze, pomija dobór odpowiedniego obuwia. Tymczasem wsiadając za kierownicę w butach na koturnie, wysokim obcasie czy w klapkach, może doprowadzić ...

28 Lip 2019, 19:53

Munder napisał(a):, to czy należy ją obowiązkowo wymienić,
Jezeli Ty to będziesz jakos tam znosil to nie widzę powodu zeby to wymieniac... :wink: Olejem to raczej nie smaruj tego...Moze jakiś plyn...Porozmawiaj z mechanikiem...
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

28 Lip 2019, 21:19

Witam !

Dzięki, tak zrobię, a jak trafi mi się jeszcze coś do roboty w ciągu tych 10 miesięcy to mu o tym wspomnę...

Pozdrawiam
Munder
Nowicjusz