Peugeot partner 1,4 Pukanie przy skręcaniu

04 Sie 2019, 11:35

Witam, w ostatnim czasie zauważyłem że podczas skręcania kierownicą lewo-prawo słychać takie pykanie zbliżone do dźwięku starych sprężyn, jednak dźwięk wydobywa się bardziej ze środka. Dodam że pojawia się ono dopiero jak przejadę ok 15-20 km. Nie ma żadnych wycieków z maglownicy czy amortyzatorów.

Byłem u dwóch mechaników i obydwoje stwierdzili że to sworznie wahacza jednak po wymianie dalej jest to samo. Może miał ktoś podobny przypadek?
Mexter
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 09 2002
Auto: Renault Kangoo
Silnik: 1,2 RN
Paliwo: Benzyna
Typ: Inny
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

05 Sie 2019, 14:35

Sprawdź w pierwszej kolejności czy łożyska na MacPhersonach nie stoją i sprężyny ładnie się skręcają wraz z kołem. Kolejna sprawa to luz na maglownicy to też warto sprawdzić.

Kiedy dokładnie słychać te stuki jak już kierownica jest mocno skręcona czy przy lekkim wychyleniu również następuje stuk i czy to pojedynczy odgłos czy powtarzalny?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

05 Sie 2019, 19:15

Stukanie słychać praktycznie od razu przy kręceniu kierownicą i jest ono powtarzalne, nieważne czy kręcę w lewo czy w prawo. Mam wrażenie że jak kręcę wolniej to bardziej słychać.
Mexter
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 09 2002
Auto: Renault Kangoo
Silnik: 1,2 RN
Paliwo: Benzyna
Typ: Inny
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...