Skrzypiący pedał sprzęgła, Peugeot 508

21 Kwi 2021, 12:20

Witam, mam problem ze skrzypiącym pedałem sprzęgła w ciepłe dni lub po dłuższej jeździe. Skrzypi na moje oko ewidentnie to miejsce widoczne na zdjęciu - ten tłoczek chyba, który wchodzi w tą sprężynę. Pytanie czy można i czym to przesmarować/spryskać? Widać, że było wcześniej potraktowane smarem miedzianym... Na innych forach piszą zwykle o smarze białym (teflowym) lub smarze silikonowym. Pytanie moje to czego najlepiej i gdzie dokładnie użyć w Peugeot 508 SW z roku 2011?
dkozii
Nowicjusz

• 21 Kwi 2021, 13:23

Ale ktoś to potraktował, przecież do tego wszystko się lepi cały kurz i będzie się zacierało ;/

Kup taką nową sprężynę i wymień to chyba najrozsądniejsze wyjście. Można ją też rozebrać wyczyścić i przesmarować smarem np. silikonowym serii CX-80 ale z tubki nie takim w sprayu.

Przysłuchaj się jeszcze dobrze bo może to nie tu skrzypi tylko przy skrzyni wysprzęglik.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

21 Kwi 2021, 15:27

A da się to rozebrać i wyczyścić? Dostałem wstępną diagnozę, że trzeba będzie wymienić całość, czyli tam jest jakaś skrzynka razem ze wszystkimi pedałami?
    dkozii
    Nowicjusz

21 Kwi 2021, 20:02

Trochę się dzisiaj dokładniej pochyliłem nad tematem i udało mi się trochę oczyścić te elementy. Dodaje nowe zdjęcia. I wydaje mi się, że to te elementy "1" i "2" powodują to skrzypienie. I teraz mam pytanie - czy można tam dać jakiś inny smar (silikonowy spray, biały, teflowy?) w to miejsce "1" gdzie ten tłoczek wchodzi czy wogóle całość spryskać? Za nią jest druga sprężyna,ta różowa, ale ciężko ją podejrzeć. I jeszcze miejsce nr "3" - co to? Może to też tak skrzypi?
    dkozii
    Nowicjusz

23 Maj 2021, 08:41

Temat rozwiązany przez Valvoline White grease (smar biały). Cisza jak makiem zasiał. Polecam. Dodatkowo drążek zmiany biegów też trochę skrzypiał. Zdjąlem meszek, Valvoline i ... cisza! Polecam. Prawie miesiąc od zabiegu, trochę upalnych dni też było, także opinia miarodajna.
    dkozii
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Niebezpieczny miesiąc na drogach - październik
      Jesienią dostosowanie techniki prowadzenia samochodu do zmiennych i często trudnych warunków ma szczególne znaczenie. W ostatnich latach to właśnie w październiku w wypadkach drogowych w Polsce zginęło najwięcej ...