Wyciek paliwa - Corsa C

17 Maj 2021, 20:42

Dotyczy auta Opel Corsa C 1.2 benzyna.

Dojeżdżam autem do świateł, zatrzymuję się i od razu gaśnie silnik. Auta nie idzie w ogóle odpalić. Okazuje się, że cała benzyna się wylała z jakiegoś wężyka, który był połączony chyba z filtrem paliwa - poniżej zdjęcie ujścia paliwa. Normalnie auto odholowałbym do mechanika, ale niedawno kupiłem drugie, a tym właśnie wracałem z myjni, żeby go wystawić na sprzedaż.

I teraz pytanie, czy można stwierdzić po zdjęciu co jest do naprawy, jaki to będzie mniej więcej koszt (ceny warszawskie)? Jeśli naprawa byłaby tania, około 100 - 200 zł, to mógłbym naprawić i próbować sprzedać osobie prywatnej, a druga opcja do sprzedaż auta handlarzowi tak jak stoi i po kłopocie.
panDawid
Nowicjusz

• 17 Maj 2021, 21:35

Nasi tam byli :mrgreen: Ktoś tam kiedyś usunął oryginalną złączkę a zastąpił to wężykiem gumowym i skręcił opaskami . Założyć wężyk głębiej na końcówkę filtra ponownie , zastosować nową opaskę i śmigać dalej .
    Nie odpowiadam na problemy na PW
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna

17 Maj 2021, 22:50

Dokładnie tak jak bonifacy prawi. :ok:
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

21 Maj 2021, 20:00

Udało mi się założyć wężyk i opaskę. Auto śmiga jak nowe :D Dzięki.
    panDawid
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Camry - historia innowacji
      Toyota Camry, średniej wielkości sedan z napędem na przednie koła, należy – obok Corolli i Priusa – do najlepiej rozpoznawalnych modeli japońskiej firmy na całym świecie. W Stanach Zjednoczonych jest od wielu ...