Skrzypienie VW Caddy - skrzypi jakby spod kierownicy?

05 Paź 2022, 09:38

Witam. Mam taki problem że gdy puszcza się gaz na niższych obrotach coś skrzypi jakby spod kierownicy, na wysokich obrotach to nie występuje .

Rok auta to 2008 , 2.0 TDI
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001
  • 05 Paź 2022, 10:17

Zaskrzypi raz i cisza czy to jest taki ciągły dźwięk?
    Tam raczej nie ma co skrzypieć bo w momencie jak puszczasz gaz to tylko ten pedał wykonuje ruch powrotny :wink:

A skrzypienie nie dochodzi z komory silnika?

Spróbuj pochylić się i dodać ręką lekko gazu oraz puścić nasłuchując skąd dochodzi to skrzypienie może tak je zlokalizujesz.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

18 Paź 2022, 15:47

Wracam jednak do tego tematu. Jest teraz jak że gdy jest zimny to jest wszystko dobrze , gdy się rozgrzeje to na luzie albo nawet jak się stoi na biegu słychać takie jakby klekotanie spod kierownicy, mi to przypomina dźwięk zepsutych przegubów gdy się ma koła skręcone i się jedzie ale gdy jest ten dźwięk to stoję , gdy wyłączę klimę i nawiew jest prawie nie słyszalny , a i jeszcze ustępuje zawsze gdy nawet minimalnie dodam gaz. Podczas jazdy i przyspieszania nic nie szarpie
    ineedl
    Stały forumowicz

18 Paź 2022, 16:28

No to dziwne a jak skręcisz lekko kierownicę w momencie kiedy jest ten dźwięk jak stoisz to nic się nie zmienia? Sprawdzałeś poduszkę skrzyni i osłony pod komorą silnika czy tu czasem któraś nie jest gdzieś luźna.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

18 Paź 2022, 16:30

Wydaje mi się że nasila się jak skręcam. Nie jestem w stanie teraz tego sprawdzić więc mówię to co mi świta w pamięci W piątek dopiero warsztat ma wolny termin na diagnostykę. No i jeszcze dodam że słychać to tylko w kabinie . Na zewnątrz słychać normalną pracę silnika

A dwumasa to raczej nie będzie ?
    ineedl
    Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wiosna i więcej jednośladów na drogach
      Wiosenna pogoda sprzyja poruszaniu się po mieście jednośladem. Wyższe temperatury i słoneczna aura sprawiły, że na drogach można spotkać coraz więcej rowerzystów i motocyklistów. Dla kierowców czterech ...