Witam, jakiś tydzień temu miałem ciekawą sytuację, mianowicie:
[link wygasł]
Obrazek powyżej pokazuje sytuację na skrzyżowaniu (gwiazdka to samochód B). Liczbami oznaczyłem kolejne stadia jazdy samochodów, by łatwiej było określić kolejność.
W zaistniałej sytuacji, oba samochody mają zielone światło, niestety samochód A wymusza pierwszeństwo, jeszcze ostro trąbiąc na samochód B, czy jest to prawidłowe zachowanie? Dlaczego samochód B jadący prosto ma puszczać samochód A ( a co jeżeli byłby na pasie do jazdy prosto, a nie lewoskręcie, też miałby przepuścić na zielonym...).
Wg mnie zastosowanie tuaj ma art. 25 pkt 1 - " Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony, a jeżeli skręca w lewo – także jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo." z tego powodu, że na drodze jest wysepka, rozdzielająca jezdnie, więc samochód A, stojący na tej wysepce skręca w lewo, a z kolei samochód B, chcąc wjechać na wysepkę jedzie na wprost. I dopiero z wysepki skręca w lewo. Samochód A już ten manewr jazdy na wprost ( na wysepkę ) wykonał i teraz będzie skręcał w lewo, więc musi ustapić samochodwi B. W sumie ciekawe skrzyżówanie - jeszcze takiego nie spotkałem. Zawsze jak dwie jezdnie były rozdzielone, to nie było wysepki i nie ma problemu. To już mogli tam rondo zrobić. Inna sprawa by była, jkaby wysepki nie było - wówczas samochody mijają się prawymi stronami.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
Czy serwisowanie w ASO się opłaca? Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
Nowe wyścigowe Mitsubishi MiEV Evolution II na PPIHC Podczas 91. edycji słynnego wyścigu Pikes Peak International Hill Climb (PPIHC) nowe wyścigowe Mitsubishi MiEV Evolution II zajęły drugie i trzecie miejsce w kategorii pojazdów z napędem elektrycznym. Pojazdy poprowadzili ...
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.