Zielona strzałka - zachowanie

29 Sie 2013, 07:09

Przepisy jasno mówią że zielona strzałka obok glownego sygnalizatora upoważnia do przejazdu przez skrzyżowanie po uwczesnym zatrzymaniu się i ustopieniu pierwszeństwa innym kierującym. Jak wiadomo nie wielu kierowców stosuje się do tego zapisu. Jednak zastanawia mnie kwestia na która nigdzie nie znalazłem odpwiedzi. Wyobraźmy sobie taka sytuacje, stoi kolumna aut, pali się czerwone, nagle zapala się strzałka. I teraz pytanie, czy każdy dojeżdżający do strzałki musi się zatrzymać bezpośrednio przed nią czy cala komuna aut moze jednocześnie płynnie przejechac? W koncu każdy z tej kolumny już stal przed ta strzałka ( moment gdy pali się tylko czerwone ). Jak to dokładnie działa? Drugie pytanie, spotkaliście się z kims kto dostal mandat za nie zatrzymanie się przed strzałka? Mam nadzieje ze jasno nakreslilem problem :)
filooo
Obserwowany

Auto: nissan

29 Sie 2013, 14:52

Jasno..
Jasne jest też, że przepis dotyczy każdego, a nie wybiórczo.. Twór o którym piszesz to nie jest kolumna, czyli każdy ma obowiązek zatrzymać się przed sygnalizatorem (czerwone) i po upewnieniu się może przejechać.. Przecież przejściem dla pieszych mogą iść piesi - uważasz, że poczekają na "kolumnę" ??
filooo napisał(a):każdy z tej kolumny już stal przed ta strzałka

Błędna interpretacja - każdy stał bo wynikało to z warunków ruchu(poprzednik się zatrzymał) a nie dlatego, że dojechał do sygnalizatora..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

01 Wrz 2013, 22:15

Ja myślę, że § 99 pkt 1 i 2 ROZPORZĄDZENIA MINISTRÓW INFRASTRUKTURY ORAZ SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI z dnia 31 lipca 2002 r. w sprawie znaków i sygnałów drogowych wyjaśniają sytuację:
§ 99. 1. Zatrzymanie pojazdu wynikające z nadawanego sygnału powinno nastąpić przed linią zatrzymania, a w razie jej braku – przed sygnalizatorem.
2. Jeżeli sygnalizator jest umieszczony nad jezdnią, to zatrzymanie pojazdu wynikające z nadawanego sygnału powinno nastąpić przed linią zatrzymania, a w razie jej braku – przed jezdnią, nad którą sygnalizator został umieszczony.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    NISSAN NV200 LONDON TAXI
    Nissan przedstawił śmiałą, przyszłościową wizję londyńskiej taksówki - model NV200 London Taxi - skierowaną do 300 tysięcy codziennych użytkowników tego środka transportu. NV200 London Taxi emituje zdecydowaniem ...