Skrzyżowanie - kto ma pierwszeństwo? zasada prawej ręki?

14 Lut 2022, 11:09

Czy możecie mi wyjaśnić sytuację jak na załączonym filmiku, skąd mam wiedzieć, że z prawej strony jest skrzyżowanie i to jeszcze dwukierunkowe i obowiązuje zasada prawej ręki? Pytam, bo przejeżdżałem przez to skrzyżowanie i trąbiły na mnie samochody, że nie ustąpiłem pierwszeństwa. Miejscowy wiedzą jak jechać, a przyjezdni?
https://drive.google.com/file/d/1lYpKoQ ... d1dda/view
na screenie zdjęcie z drugiej perspektywy

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

delpiotr
Nowicjusz

14 Lut 2022, 11:50

A gdyby nie było tej wysepki czy co to tam jest z tą trawą i są dwa samochody - jeden skręca w lewo, a drugi jadący z naprzeciwka skręca w prawo, to kto ma pierwszeństwo? Ten co skręca w lewo czy ten co skręca w prawo? Oboje skręcają z grogi głównej oczywiście.
Inna sytuacja - na drodze głównej są dwa samochody które jadą w przeciwnych kierunkach. I oba chcą zjechać na np. ekspresówkę czy autostradę i muszą zjechać w drogę dojazdową to tej powiedzmy autostrady. Pośrodku tego zjazdu też jest taki trójkącik z trawką. Kto ma pierwszeństwo - ten co skręca w lewo czy ten co jedzie z naprzeciwka i skręca w prawo?

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

14 Lut 2022, 14:15

Momencik, bo trochę nie zrozumiałem
Wjeżdżając na główną drogę (przed znakiem nakaz jazdy), skąd mam wiedzieć, że po prawej stronie jest droga dwukierunkowa? jakie o tym świadczą znaki pionowe lub poziome? a może tam jest droga jednokierunkowa? to, że z naprzeciwka musiałby ustąpić skręcając w lewo to rozumiem, ale że z prawej strony też się coś pojawi, to skąd ktoś to ma wiedzieć?
delpiotr
Nowicjusz

14 Lut 2022, 20:59

Dojeżdżając do tego skrzyżowania, o którym mowa w twoim poście, wcześniej nie było żadnych znaków? Zapodaj jaka to miejscowość i skrzyżowanie jakich dróg. Na mapach google będzie prościej się "przejechać" i zobaczyć jak ta droga wygląda z obu stron zza szyby auta.
delpiotr napisał(a):Wjeżdżając na główną drogę

A jakie to ma znaczenie w sytuacji przedstawionej przez ciebie? Dla mnie żadne.
delpiotr napisał(a):to, że z naprzeciwka musiałby ustąpić skręcając w lewo to rozumiem, ale że z prawej strony też się coś pojawi, to skąd ktoś to ma wiedzieć?

NO jak sie nie pojawi, to sprawa prosta - bez względu na to, czy masz pierwszeństwo czy nie, jedziesz, bo nikogo nie ma...A jak się pojawi z prawej, to jakie to ma znaczenie, czy jest to jedno czy dwu kierunkowa? Dla mnie sprawa prosta...Ustępuję, bo skręcam w lewo, a ci co skręcaja w prawo maja pierwszeństwo.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

15 Lut 2022, 09:24

znaki - tylko nakaz jazdy jak na filmiku
Sam szukałem gdzie to było i udało mi się znaleźć:
[email widoczny po zalogowaniu][email widoczny po zalogowaniu] ... 312!8i6656
aczkolwiek nie wiem czym to się różni od przedstawionego filmiku i screena, ale proszę sprawdźcie i wyraźcie swoje zdanie
delpiotr
Nowicjusz

17 Lut 2022, 09:44

i jak? ktoś wie dlaczego Ci z prawej mają pierwszeństwo w tej sytuacji?
delpiotr
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowy układ kontroli trakcji z BMW i3s
    BMW i3 wyznacza na świecie standardy radości z jazdy w samochodzie elektrycznych. To zasługa nie tylko zwiększonej mocy silnika w nowym BMW i3s, ale też innowacyjnego układu kontroli trakcji specjalnie dostosowanego do dynamicznej ...

17 Lut 2022, 10:31

Ty aby napewno masz prawko? Bo zadajac tak banalne pytania, coś jest nie tak. tym bardziej, jak podsunąłem ci konketne sytuacje...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

17 Lut 2022, 12:54

Jeżdżę dużo po kraju i wiele już absurdów udało się zaobserwować,
sytuacje napisane przez Ciebie są nieskładnie i ciężko zrozumieć
Co do tego skrzyżowania, pokazywałem wielu osobom i każdy zasugerował, że tutaj powinien być znak informujący o skrzyżowaniu, dlatego postanowiłem napisać na tym forum, aby inni wyrazili swoją opinię

To podam Ci drugi przykład, który zauważyłem, kto ma pierwszeństwo na tym zdjęciu, jadący ulicą Radostową czy użytkownik z prawej strony? Zaznaczę, że obie drogi są dwukierunkowe
delpiotr
Nowicjusz

18 Lut 2022, 15:40

delpiotr napisał(a):Jeżdżę dużo po kraju i wiele już absurdów udało się zaobserwować

Zgadzam się :ok: Jest wiele, a nawet bardzo wiele absurdów na naszych śmiesznych drogach, które generują problemy dla kierowców i nawet najbardziej wytrawni, nie jeden raz nie wiedzą jak jechać... :angry:
Nawet jak policja przyjedzie do kolizji, to nie raz nie wiedzą kto ma pierwszeństwo i status drogi muszą ustalać w urzędzie miasta czy gminy...
Ale tutak w sytuacji opisanej przez ciebie, jest jasna sprawa. Ale może inaczej ci podsunę rozwiązanie - gdyby nie było tej wysepki, a jej miejscu był wylany taki szeroki asfalt. Czy to by coś zmieniło?
Co do drugiej sytuacji, to nie wiem niestety, bo samo zdjęcie i nazwa ulicy nic nie mówią. Podaj miejscowość, to zerknie się na mapach google, przejedzie się i zobaczymy.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

18 Lut 2022, 18:20

Już nie będę drążyć tematu, dlatego też podałem ten drugi przykład, gdzie jest na odwrót z pierwszeństwem, gdzie też mogę zasugerować się zasadą prawej ręki, tylko że wtedy auta z ulicy Radostowej jak i sąsiedniej się zatrzymują, bo po drugiej stronie ulicy jest znak ustąp pierwszeństwa
Proszę tutaj link: [email widoczny po zalogowaniu][email widoczny po zalogowaniu] ... 312!8i6656
delpiotr
Nowicjusz

19 Lut 2022, 17:06

Na ulicy Radostowej zabrakło znaku określającego pierwszeństwo - chociażby o przebiegu drogi głównej na tym skrzyżowaniu.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika