Skuter - kilka pytań

19 Paź 2010, 12:49

Załóżmy, że brat chciałby przekazać mi jako darowiznę skuter. Wypisuje odpowiednią umowę i idę do urzędu skarbowego (nie ma żadnych opłat ze względu na darowiznę) i urzędu komunikacji (płacę za nowy dowód rejestracyjny – ile?). Następnie idę do ubezpieczyciela przepisać ubezpieczenie na mnie. Ten nalicza mi składkę na nowo i albo dopłacam albo cieszę się z załatwienia wszystkich spraw. Dobrze rozumuję?

Idźmy dalej. Jest rok 20xx. Skuter zakończył już swój żywot. Zbliża się termin płatności ubezpieczenia. Wystarczy wypowiedzenie umowy z ubezpieczycielem i wyrejestrowanie maszyny w urzędzie komunikacji na podstawie słownego zapewnienia, że skuter idzie na części czy tak jak w przypadku samochodu muszę okazać jakieś zaświadczenie, że był wyzłomowany?
ggmarszal
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Radziechowy

19 Paź 2010, 15:34

Nie wiem jak procedura wyrejestrowania.

Ale rejestracja tak mniej wiecej wyglada. Umowa darowizny - zglaszasz do skarbowki i z nia tez przychodzisz do urzedu komunikacji z blachami i dowodem. Blachy powinni Ci zostawic tylko przedrukuja Ci dowod na nowego wlasciciela. Z ubezpieczeniem rekalkuluja skladke i albo doplata albo przepisanie ubezpieczenia i po bolu.
bajla
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

19 Paź 2010, 15:36

ggmarszal napisał(a): i urzędu komunikacji (płacę za nowy dowód rejestracyjny – ile?).

Razem z czasówką/inaczej nie da rady/ ok. 80.- ...
ggmarszal napisał(a):wyrejestrowanie maszyny w urzędzie komunikacji na podstawie słownego zapewnienia,

Nikt Ci na słowo nie wyrejestruje.Do wyrejestrowania masz umowę k-s/jak sprzedaz/lub zaswiadczenie o wyzłomowaniu.
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

19 Paź 2010, 16:22

Kwit za złomowanie musisz załatwić. Taki kwitek kosztuje nie więcej niż 50 zł, z tym do WK i problem z głowy.
"Nie wiem co się tak uparłeś na to V6 skoro byle Opel, czy Ford to ma..."
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

09 Lis 2010, 13:33

bajla napisał(a):Nie wiem jak procedura wyrejestrowania.
Blachy powinni Ci zostawic tylko przedrukuja Ci dowod na nowego wlasciciela.

A co jeśli brat przepisałby mi skuter na współwłasność. Wtedy mimo wszystko drukują nowy dowód? Bo skoro byłbym drugim właścicielem to i tak moje dane nie pojawiłyby się w dowodzie.
ggmarszal
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Radziechowy

09 Lis 2010, 23:08

ggmarszal napisał(a): Wtedy mimo wszystko drukują nowy dowód

Nie dopisuja Ciebie tylko w DR...Tak bynajmniej jest u nas.Przed tą cała "operacją"odwiedz WK i zasiegnij języka.Niestety bo co WK to mogą inaczej to zrobic... :!: :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Adaptacyjne światła drogowe
    System automatycznych świateł drogowych automatyzuje – jak sama nazwa wskazuje – przełączanie świateł z drogowych na mijania i odwrotnie. Nie eliminuje jednak problemu, jakim jest gorsza widoczność wynikająca ...