Skuter - kilka pytań

19 Paź 2010, 13:49

Załóżmy, że brat chciałby przekazać mi jako darowiznę skuter. Wypisuje odpowiednią umowę i idę do urzędu skarbowego (nie ma żadnych opłat ze względu na darowiznę) i urzędu komunikacji (płacę za nowy dowód rejestracyjny – ile?). Następnie idę do ubezpieczyciela przepisać ubezpieczenie na mnie. Ten nalicza mi składkę na nowo i albo dopłacam albo cieszę się z załatwienia wszystkich spraw. Dobrze rozumuję?

Idźmy dalej. Jest rok 20xx. Skuter zakończył już swój żywot. Zbliża się termin płatności ubezpieczenia. Wystarczy wypowiedzenie umowy z ubezpieczycielem i wyrejestrowanie maszyny w urzędzie komunikacji na podstawie słownego zapewnienia, że skuter idzie na części czy tak jak w przypadku samochodu muszę okazać jakieś zaświadczenie, że był wyzłomowany?
ggmarszal
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Radziechowy

19 Paź 2010, 16:34

Nie wiem jak procedura wyrejestrowania.

Ale rejestracja tak mniej wiecej wyglada. Umowa darowizny - zglaszasz do skarbowki i z nia tez przychodzisz do urzedu komunikacji z blachami i dowodem. Blachy powinni Ci zostawic tylko przedrukuja Ci dowod na nowego wlasciciela. Z ubezpieczeniem rekalkuluja skladke i albo doplata albo przepisanie ubezpieczenia i po bolu.
bajla
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

19 Paź 2010, 16:36

ggmarszal napisał(a): i urzędu komunikacji (płacę za nowy dowód rejestracyjny – ile?).

Razem z czasówką/inaczej nie da rady/ ok. 80.- ...
ggmarszal napisał(a):wyrejestrowanie maszyny w urzędzie komunikacji na podstawie słownego zapewnienia,

Nikt Ci na słowo nie wyrejestruje.Do wyrejestrowania masz umowę k-s/jak sprzedaz/lub zaswiadczenie o wyzłomowaniu.
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

19 Paź 2010, 17:22

Kwit za złomowanie musisz załatwić. Taki kwitek kosztuje nie więcej niż 50 zł, z tym do WK i problem z głowy.
"Nie wiem co się tak uparłeś na to V6 skoro byle Opel, czy Ford to ma..."
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

09 Lis 2010, 14:33

bajla napisał(a):Nie wiem jak procedura wyrejestrowania.
Blachy powinni Ci zostawic tylko przedrukuja Ci dowod na nowego wlasciciela.

A co jeśli brat przepisałby mi skuter na współwłasność. Wtedy mimo wszystko drukują nowy dowód? Bo skoro byłbym drugim właścicielem to i tak moje dane nie pojawiłyby się w dowodzie.
ggmarszal
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Radziechowy

10 Lis 2010, 00:08

ggmarszal napisał(a): Wtedy mimo wszystko drukują nowy dowód

Nie dopisuja Ciebie tylko w DR...Tak bynajmniej jest u nas.Przed tą cała "operacją"odwiedz WK i zasiegnij języka.Niestety bo co WK to mogą inaczej to zrobic... :!: :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak przygotować się do jazdy?
    Najbardziej tragiczne zdarzenia na drodze to te ze skutkiem śmiertelnym, jednak nawet kiedy wszyscy uczestnicy wypadku przeżyją, jego następstwa mogą odczuwać do końca życia. Najnowsze badania wykazały, że urazy głowy, rdzenia ...