Słaba moc na pierwszych 2 biegach Peugeot 206 SW

16 Lut 2022, 19:34

Witam Posiadam auto Peugeot 206 SW 1.6 16V z instalacją gazową i od jakiegoś czasu raz na jakiś czas na pierwszym i drugim biegu nie ma siły ciągnąć i nie przyspiesza. Na pozostałych biegach normalnie jedzie i normalnie przyspiesza. Zostało wymienione świece, lista wtryskowa, filtr powietrza, druga sonda lambda (bo wyskakiwał błąd) oraz była czyszczona przepustnica i nic to nie pomogło. Dzieje się to zarówno na gazie jak i na benzynie. Przez co on może tak zamulać? Bardzo dziękuje za pomoc
JanuszWnosacz
Nowicjusz

• 17 Lut 2022, 13:03

Ma znaczenie czy silnik jest zimny czy też rozgrzany?

JanuszWnosacz napisał(a):Dzieje się to zarówno na gazie jak i na benzynie.
    W tym przypadku układ zasilania paliwem można wykluczyć skoro problem występuje w obu przypadkach. Trzeba się skupić na układzie zapłonowym i innych wspólnych rzeczach.

Czy błędy są jakieś zapisane w sterowniku?
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

17 Lut 2022, 14:36

tak wyskakiwał błąd z sondą lambdą ale po wymianie nie wyskakuje.
    Zostało wymienione lista wtryskowa, świece, filtr powietrza, czyszczona przepustnica, i czyszczony pedał gazu.
    Problem z brakiem mocy występuje tylko na 1 i 2 i do 2000 tyś obrotów auto zamulone a na 3,4 i 5 normalnie jedzie.
    i mam też pytanie czy w benzynie występuje zawór EGR bo czytałem ze to może być przez to?
    i nie ma znaczenie czy jest ciepły czy zimny
    JanuszWnosacz
    Nowicjusz

17 Lut 2022, 20:02

JanuszWnosacz napisał(a):czy w benzynie występuje zawór EGR
    Jak najbardziej, ale raczej problem by występował też na innych biegach. Nie zaszkodzi go jednak sprawdzić i wyczyścić.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

17 Lut 2022, 20:47

a co jeszcze może powodować ze nie ma mocy?
    i zapomniałem dodać bo rok temu był wymieniany silnik taki sam tylko z innego auta ale nie był wymieniany główny komputer. czy może to się dzieje ze komputer jest ustawiony pod tamten silnik?
    JanuszWnosacz
    Nowicjusz