Słaba widoczność znaków poziomych w czasie deszczu, czy to normalne?

12 Lip 2022, 12:02

Mam pytanie odnośnie widoczności linii w czasie deszczu, czy tuż po. Ostatnio jak jechałem, to miałem wrażenie, że te które są słabiej wymalowane jak nawierzchnia robiła się mokra, to stawały się dużo słabiej widoczne. Nie wiem, czy to moje złudzenie, czy jest to fakt. Nie padał duży deszcz ale nie raz musiałem się wpatrzyć aby dostrzec pas a w czasie dobrej pogody bez problemu.

Czy to normalne, że taki namalowany pas w czasie deszczu jest bledszy dużo?
MATRIX266
Początkujący

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 17 02 1987
Auto: VW

12 Lip 2022, 14:17

MATRIX266 napisał(a):Czy to normalne, że taki namalowany pas w czasie deszczu jest bledszy dużo?
Przy gorszych warunkach pogodowych znaki poziome oczywiście mogą być gorzej widoczne tak jak np. przy opadach śniegu i jak już wspomniałeś deszczu. Czasem linie są już lekko wytarte lub brudne przez co gorzej widoczne.

Dodatkowo jak jeździsz niskim samochodem to kąt pod jakim widzisz takie znaki jest mniejszy przez co gorzej je widać niż np. z SUVa :)
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

14 Lip 2022, 11:35

Ale czym tak naprawdę jest, to spowodowane? Dziwnie blednieje taki pas na mokrej nawierzcni i tutaj nie chodzi o to, że jest na nim woda, czy pada deszcz i ogóolnie widoczność jest gorsza, tylko po prostu się tak nie odróżnia od mokrej jak od suchej.
MATRIX266
Początkujący

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 17 02 1987
Auto: VW

14 Lip 2022, 13:06

Zapewne jest to wina farby, która jest delikatnie fluoroscencyjna.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

SKODA Yeti zwycięzcą w raporcie niezawodności
    SKODA Yeti okazała się najbardziej bezawaryjnym autem według raportu niezawodności GTU oraz w badaniach Which? Niemieckie Stowarzyszenie Nadzoru Technicznego (GTU) skomponowało listę modeli, które uzyskały najlepszą ...