Słabe ciśnienie oleju

05 Lut 2019, 22:06

Witam wszystkich :D . Mam pytanie ponieważ w moim Mini r53 jest problem z ciśnieniem oleju gdy jest zimny jest w okolicach 4 barów gdy się rozgrzeje spada do 0.3 bara, pompa oleju była wymieniana na nową i nie pomogło autko się przytarło na 3 korbowodzie, ale to nie problem bo wał się zrobi tylko mnie zastanawia czemu gubi ciśnienie oleju czy jest jakaś wada ?Albo myk który trzeba wykonać?
supermotoo
Nowicjusz

06 Lut 2019, 07:46

No skoro jest przytarty to i ciśnienie gubi
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

06 Lut 2019, 07:49

Zanim się prztarł już nie miał ciśnienia oleju
supermotoo
Nowicjusz

06 Lut 2019, 08:45

Jaki to olej, kiedy ostatnio wymieniany?
gber44

06 Lut 2019, 08:58

5w40 wymieniany tysiąc kilometrów temu
supermotoo
Nowicjusz

24 Maj 2019, 20:22

Nie jestem specjalistą, ale miałem przypadek z niskim ciśnieniem oleju. Jakiś czas temu po wymianie oleju i filtra w warsztacie zapaliła się lampka oleju, ale tylko na wolnych obrotach. Mechanik, że to pewnie pompa oleju albo coś innego ale oni tego nie zrobią. Więc tak się bujałem od warsztatu do warsztatu. W przeciągu kilku miesięcy zmienili mi olej chyba ze trzy razy, ze dwa razy płukali silnik, zupę można by z niego jeść, jeden podjął się wymontować pompę oleju - była ok, więc rozłożył ręce i skasował tałzena. Zacząłem szperać w necie i znalazłem. Mój MINI R50 I gen. miał stary typ filtra i obudowy. Mechanik, który wymieniał wyrzucił razem ze starym filtrem rurkę i sprężynkę i założył nowy typ filtra. Filtr był luźny więc brak ciśnienia.
To tyle opowieści. Ja bym szukał na przewodach, chłodnicy oleju, obudowie no i w necie:)
MINI0nek
Obserwowany