Słabe ogrzewanie - Skoda Favorit

01 Sty 2009, 18:34

Witam.od pewnego czasu nie leci z nawiewów ciepłe powietrze ale zauważyłem coś co może być przyczyną ,mianowicie na desce rozdzielczej wskaźnik temperatury silnika pokazuje że jest ona mała nawet po przejechaniu 100 km ma około 30 stopni .Co może być przyczyną ,sprawdzałem płyn chłodniczy ,przestawiałem nagrzewnice ale to nic nie daje czy może to być termostat jakiś czujnik .bardzo proszę o pomoc ? Dzięki
Ostatnio edytowany przez arcze, 01 Sty 2009, 18:49, edytowano w sumie 1 raz
arcze
arcze
Nowicjusz

• 01 Sty 2009, 18:49

sprawdź termostat
    Suzuki Jimny
    Mitsubishi Outlander
    Land Rover Discovery 3 ChallangeG4
    macpaw5
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

09 Sty 2009, 19:31

Przerabiałem już to zmień termostat.
    piotr76
    Nowicjusz

09 Sty 2009, 23:12

dzięki już kupiłem ale trochę pogoda kiepska he he i muszę poczekać z tą wymianą :D
    arcze
    arcze
    Nowicjusz

26 Sty 2010, 10:30

Witam.
    Mam ten sam problem, wczoraj wymieniłem termostat i dalej nic. Czy auto chodzi na gazie czy na benzynie, czy dmuchawa jest na 1 czy na 3 caly czas jest zimne powietrze.
    Dzieki za odp i Pozdrawiam
    mflaku
    Nowicjusz

Miejscowość: Ślonsk

26 Sty 2010, 10:58

mflaku ,najprawdopodobniej masz zapowietrzoną nagrzewnicę,musisz wygonić powietrze z niej :!:
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Badaj auto i przeprowadzaj regularne badania techniczne
      Sprawność techniczna pojazdu jest kluczowym elementem bezpieczeństwa ruchu drogowego. Najczęściej stwierdzane przez policję usterki w pojazdach, które uczestniczyły w wypadkach drogowych, to braki w oświetleniu (54%), ...

26 Sty 2010, 12:53

Czytałem właśnie na forum ze do wymiany zawór lub uswzczelka nagrzewnicy, już dzwoniłem i pytałem o cenę. Nie wiem jak sie to robi co napsiales ( moze masz jakies doswiatczenie) ale postaram sie poszukac na necie moze gdzies jest opisane, warto bedzie bo jesli pomoze to niepotrzebnie bym wydal kase

Wielkie Dzieki

[ Dodano: Wto Sty 26, 2010 13:09 ]
    Jeszcze jedno tak mysle czy moze byc za to odpowiedzialny czujnik przy termostacie ??
    mflaku
    Nowicjusz

26 Sty 2010, 13:32

Termostat otwiera się pod wpływem temperatury,istnieje oczywiście taka możliwość ,że zawór przy nagrzewnicy nie puszcza płynu przez nią,by to sprawdzić musisz ustawić ogrzewanie na full,upuścić do pojemnika trochę płynu z układu chłodzenia(powiedzmy 2l)odpiąć gumowy przewód,który wchodzi do nagrzewnicy i dmuchnąć w niego,sprawdzisz czy jest przelot,czy zawór się otworzył.Tym przewodem możesz potem wlewać płyn chłodniczy,wykurzysz w ten sposób łatwo powietrze z nagrzewnicy.Jeśli jednak okaże się,że nagrzewnica jest uszkodzona(zawór)to niestety trzeba wyciągnąć nagrzewnicę,dużo z tym roboty,zleć to mechanikowi!
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

26 Sty 2010, 14:58

Na zagrzanym silniku, odpowietrzylem chlodnice, poluzowalem obydwa werze co wchodza do nagrzewnicy aby tez je odpowietrzyc i przy zalaczonej dmuchawie na 1 leci troche cieple powietrze. Raczej nic mi to nie zmieni wiec chyba tak jak radzisz oddam auto do mechanika
    Dzieki za podpowiedzi, Pozdrawiam
    mflaku
    Nowicjusz