Słabe przyspieszenie - Opla Astra J 1.4

24 Sty 2017, 22:23

Witam,

Od 1,5 roku moi rodzice mają Opla Astra J 1.4 takiego jak w linku poniżej

SILNIK - Ecotec
Paliwo - benzyna bezołowiowa 95
Liczba cylindrów - 4 (rzędowo)
Moc (kW / KM) - 74 / 100 (6000 obr./min)
Moment obrotowy (Nm) - 130 (4000 obr./min)

http://superauto24.se.pl/testy/opel-ast ... 15288.html

Od początku użytkowania zauważyłem że ma znacznie gorsze przyspieszenie niż dużo starsza skoda fabia kombi (jak z linku poniżej)

Pojemność skokowa - 1390 cm3
Typ silnika - benzynowy
Moc silnika - 75 KM przy 5000 obr/min
Maksymalny moment obrotowy - 126 Nm przy 3800 obr/min

[link do autocentrum.pl wygasł]

Skodę Fabię użytkowałem przez ponad 10 lat i od razu po przesiadce do wyżej wymienionego Opla czuć że ma znacznie gorsze przyspieszenie. Np przy wyprzedzaniu trzeba osiągnąć wysokie obroty (3,5 - 4 tys obr )by prawidłowo wykonać ten manewr który w przypadku starej Skody Fabii Kombi wykonywało się przy mniejszych obrotach.

I pytanie moje czy jest to normalne w tym modelu Opla czy może być to jakaś wada fabryczna lub użytkowania ?

Wiem że trochę zagmatwałem ale mam nadzieję że będzie ktoś w stanie mi pomóc i odpowiedzieć :)
malin9191
Obserwowany

Prawo jazdy: 17 04 2009
Auto: Opel Astra J
Paliwo: Benzyna

25 Sty 2017, 11:24

malin9191 napisał(a):po przesiadce do wyżej wymienionego Opla czuć że ma znacznie gorsze przyspieszenie. Np przy wyprzedzaniu trzeba osiągnąć wysokie obroty (3,5 - 4 tys obr )by prawidłowo wykonać ten manewr który w przypadku starej Skody Fabii Kombi wykonywało się przy mniejszych obrotach
Astra jest dużo cięższa ponad 200kg więcej do tego maksymalny moment obrotowy osiągany przez jej silnik jest dopiero przy 4000 obr/min. Fabia osiąga swój maksymalny moment trochę wcześniej co może powodować że przy niższych prędkościach obrotowych będzie bardziej elastyczna przy wyprzedzaniu tak jak piszesz. Prawdopodobnie odczuwasz słabsze przyspieszenie z racji lepszego wyciszenia i tego większego ciężaru samochodu.

Biorąc stosunek mocy do masy auta oba wypadają bardzo podobnie.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

26 Sty 2017, 22:40

Właśnie że w Skodzie przyspieszenie było odczuwalne w taki sposób że lekko wciskało w fotel a w Astrze kompletnie tego nie ma więc to raczej nie kwestia wyciszenia ale już z powodu to bardzo możliwe.

Mam jeszcze jedno pytanie.
Jadąc na trzecim lub czwartym biegu od jakiegoś roku czasu dokładnie przy 60 km/h słyszę wyraźne nierówne obroty i występuje to tylko dokładnie przy tej prędkości, powyżej i poniżej już nie. W serwisie twierdzili że oni nic nie słyszą ja jednak słyszę to cały czas. Może być to czymś spowodowane czy mam po prostu jakieś zwidy ? :P
malin9191
Obserwowany

Prawo jazdy: 17 04 2009
Auto: Opel Astra J

27 Sty 2017, 13:44

malin9191 napisał(a):Jadąc na trzecim lub czwartym biegu od jakiegoś roku czasu dokładnie przy 60 km/h słyszę wyraźne nierówne obroty i występuje to tylko dokładnie przy tej prędkości, powyżej i poniżej już nie.
A na piątce jak ją wrzucisz też tak jest? Przy 60km/h na trójce i czwórce będą inne obroty. Widać na obrotomierzu jakieś falowanie czy może czujesz że coś nie równo pracuje?

Może coś obciera, jakaś osłona jest luźna i przy tej prędkości akurat ma największe drgania.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

09 Lut 2017, 12:46

A czego spodziewałeś się po 75km? Różnica będzie kolosalna i auto a takim silnikiem w mojej opinii raczej nie nadaje się na trasy, tym bardziej iż to co opisujesz nie powinno niepokoić- zwyczajnie brakuje tutaj mocy, dla pewności można sprawdzić świece, chociaż wątpię aby to coś zmieniło.
Petrostar
Początkujący

Auto: VW Polo
Silnik: 1.4
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2000