Słabe przyspieszenie.

04 Gru 2007, 13:15

Mam audi 80 b3 1,8s lpg. Moim problemem jest to że ma ono słabe przyspieszenie powyżej 3000 obrotów. Objawy są widoczne tak samo na benzynie jak i na gazie. Powyżej 3000 rozpędza się coraz wolniej, a z tego co wiem powinno być odwrotnie i w tym zakresie powinien dostawac kopa. Nie wiem co z tym zrobić. Auto jes po wymianie sondy lambda i filtru powietrza. Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc.
czaruch
Nowicjusz

• 04 Gru 2007, 15:18

Skoro opisane spowolnienie występuje na obu paliwach, to plecałbym wymianę świec i zwłaszcza - przewodów WN.
    fordon

04 Gru 2007, 20:09

No właśnie tylko czy to pomoże. Nie chciałbym wchodzić w koszta. Może da się jakoś je sprawdzić.
    czaruch
    Nowicjusz

04 Gru 2007, 20:50

sprzęgło ? filtr powietrza ? świece ? zaciera się ?
    wrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!
    turbojajko
    Początkujący
    Awatar użytkownika

07 Gru 2007, 15:22

Chyba na początku jak mi się zdaje pisałem że filt powitrza zmieniałem. Chciałbym się zapytać co ma sprzęgło do przyspieszania bo nie mam o tym zielonego pojęcia. Teściu coś jakoś wspominał mi że mam słabe sprzęgło. Oj i nie chciałbym żeby on się już zacierał. Proszę nie straszyć. Fakt silnik bierze trochę oleju ale chyba nie jest aż tak źle aby padał mi już.
    czaruch
    Nowicjusz

07 Gru 2007, 15:31

Jezeli podejrzewasz,że ślizga się sprzęgło,to je popuśc i sprawdz jak bedzie.Powinno być tak wyregulowane,że zaczyna rozsprzęglac skrzynię po wciśnięciu pedału na głębokość około 5 cm.Jak pedał jest w połowie,to w zasadzie skrzynia powinna być w połowie wysprzęglona,co da się odczuć.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Cyfrowa asystentka o imieniu Alexa dla Lexusa i Toyoty
      Samochody marek Toyota i Lexus zyskają możliwość sterowania głosem dzięki wykorzystaniu cyfrowej asystentki o imieniu Alexa, opracowanej przez Amazon – tak postanowił japoński koncern, do którego należą obie ...
      Jak dobrze zaplanować podróż samochodem?
      Wybierając się w dłuższą podróż samochodem powinniśmy się do niej wcześniej przygotować aby uniknąć niespodzianek w trasie. O tym jak dobrze zaplanować podróż samochodem piszemy w kilku punktach które ...

07 Gru 2007, 16:23

pytanie czy podczas przyspieszania obroty wzrastaja a predkosc nie,to by wskazywalo na sprzeglo , nie wiem czy masz obrotomierz
    artekk
    Początkujący

Miejscowość: k-kozle

09 Gru 2007, 12:26

Mam obrotomierz. Nie o to chodzi że obroty wzrastają a prędkość nie ale o to że po przekroczeniu 3000 na wyższe obroty bardzo wolno wchodzi (a co za tym idzie wolno przyspiesza) a powinno być na odwrót. Na przykład na 2 żeby dokręcić do 6000 potrzeba dużo czasu.. I właśnie na tych wyższych obrotach jest przymulony. Tak od 2000 do 3000 idzie bardzo dobrze ale później to kicha.
    A co do sprzęgła nie wiem czy sam sobie poradzę. Jestem naprawdę zielony w tych sprawach. Jest to moje pierwsze auto które mam od 2 miesięcy.
    A tak dla porównania Ojciec ma tipo i chodź że ma mało koników ale na wyższych obrotach "czuć tą moc" i samochód idzie.
    czaruch
    Nowicjusz

09 Gru 2007, 12:48

Jeżeli odrzucimy sprzęgło,to kontroli nalezy poddać układ zasilania,układ zapłonowy i zawory.
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

10 Gru 2007, 22:09

Zapłon miał ustawiany jakieś 2 miesiące temu i jest on lekko przyspieszony. Pozostałe obiekty mogę sprawdzić jak będe miał trochę kasy. Z czyszczeniem wtrysków miałem iść do fachury, no ale wiadomo narazie kasy brak. Ja słyszałem że może to jest zapchany katalizator.
    czaruch
    Nowicjusz

11 Gru 2007, 12:44

Katalizator tez może być przyczyną,ale żeby to sprawdzić,to musiałbyś podjechac na analizę spalin.A że nie masz tymczasowo kasiury :( ,to póki co możesz posprawdzać część tego co ci napisałem - stan świec zapłonowych - jaki mają kolor,odstęp między elektrodami,filtr powietrza - w jakim jest stanie,przewody zapłonowe czy sa czyste i nie mają przebić - to samo dotyczy się całego układu zapłonowego,a najlepiej to sprawdzić wieczorem jak jest wilgotno - jak będą przebicia,to po przewodach,cewce będą skakały niebieski płomyki.Możesz tez sprawdzić zawory,ale do tego musisz kupić uszczelkę - parę złotych.Sprawdz też stan cieczy chłodzącej silnik,czy jej czasami nie ubywa oraz olej silnikowy,czy nie zminia koloru na beżowy(kawa z mlekiem).
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika