Słaby wzrok, a prowadzenie samochodu

10 Sty 2015, 18:12

Kepler napisał(a):Rozumiem że zacząć trzeba od lekarza "komunikacyjnego"

Idź do lekarza "dla kierowców" .. Prawdopodobnie on wykona badania i obejdzie sie bez wizyty u okulisty.. Zwłaszcza, że od nowego roku jest potrzebne skierowanie i terminy są na koniec tego roku..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

14 Sty 2015, 14:38

Niby jak ma się słaby wzrok to powinno się nosić okulary. Ale nawet jeśli na prawie jazdy będzie zastrzeżenie o gorszym wzroku to jak policjant miałby to sprawdzić? Przecież można powiedzieć, że się nosi soczewki... I jak wtedy policjant sprawdzi czy kierowca widzi/słabo widzi/nie widzi? Jakoś nie wyobrażam sobie tego...
zielek
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Skoda Octavia II Tour II
Silnik: 1,6 MPI, 102KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2012

29 Mar 2015, 20:33

U mnie takie badanie wzroku (choć nie można tego nazwać badaniem...) trwało jakieś 20 sekund - wszedłem, uzyskałem podpis i wyszedłem... lekarz nawet nie popatrzył na mnie, już nie mówiąc o jakichkolwiek diagnozach. Tak niestety to niekiedy wygląda...
zielonek
Aktywny

Auto: P 206

04 Maj 2015, 12:48

w sumie to dobrze, że ktoś odkopał temat... wzrok powinniśmy badać. wiecie, że ja w pracy przy komputerze pogorszyłem sobie wzrok i jeszcze zdiagnozowano mi astygmatyzm... a przy prowadzeniu auta to trochę jednak może przeszkadzać... z tym nie ma żartów
Cynober
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 05 1980
Auto: Toyota Corolla

04 Maj 2015, 20:45

Dokładnie. O wzrok trzeba dbać. Jest dzisiaj mnóstwo możliwości. Jeśli ktoś nie chce nosić okularów, są soczewki. A jeśli to też nie, to laserowa korekta wzroku. Szybko, bezboleśnie, ale trochę drogo. Coś za coś. Jednak o tym, żeby badać wzrok jeśli się jeździ autem, trzeba pamiętać, bo zagraża się nie tylko sobie, ale i innym na drodze.
grabek1290
Początkujący

Prawo jazdy: 01 10 2004
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Renault Megane II
Silnik: 1.6 16V 115KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2004

21 Lip 2015, 11:17

Ja wiem czy ten koszt taki duży...rozjerzyj się, chociażby w Optegrze masz teraz promocję, Lasek za 2899 za oboje oczu. czyli jesteś trochę ponad tysiąc do przodu. Na pewno to jest dobra opcja dla tych, którzy są zmeczęni okularami, soczewkami, wkładaniem, zdejmowaniem. Okulary zimą parują, latem słońce razi, na siłowni się pocą. A soczewki np. na wakacjach mogą zrobić koszmar z życia :) Zgodze się za to, ze szybko - zbaieg trwa 15 minut :)
Dżersej
Nowicjusz

Auto: Audi

07 Sie 2015, 12:42

grabek1290 napisał(a):laserowa korekta wzroku

Z tego co wiem można ją zrobić tylko raz w życiu. Zalecana dla ludzi którzy mają sporą wadę. Moja koleżanka miała -7 po korekcie jakiś czas chodziła bez okularów bo skorygowało się prawie do zera, ale teraz znowu jej trochę wzrok polecial i ma -1,75. Była zadowolona z korekcji wzroku. Powiedziała "widzę inny świat" ;)
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

18 Sie 2015, 07:39

Ja poszedłem do szkoły jazdy, w której robiłem kurs i stamtąd zostałem pokierowany do lekarza, z którym oni współpracują. Z zaświadczeniem od lekarza do wydziału komunikacji po nowe prawko :)
Lechu1984
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 17 04 2000
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: VW Golf
Silnik: 1.9 TDI
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2000

03 Sty 2025, 16:34

Witam!

Jeśli chodzi o przebieg badań kierowców, to dokładnie zapoznać się z procedurą można na stronie, wpisując w wyszukiwarkę frazę „Badania Kierowców – W Czasie Jednej Wizyty”, gdzie znajdziesz wszystkie niezbędne informacje dotyczące badań, w tym także wzroku, wymaganych do prowadzenia pojazdów.

Co do samego tematu, rzeczywiście, prawo jazdy jest wydawane na okres, a nie na stałe, w zależności od wieku kierowcy i stanu zdrowia. Badania kontrolne, w tym okulistyczne, są obecnie obowiązkowe, zwłaszcza dla osób starszych, u których mogą występować problemy ze wzrokiem. Natomiast, jeśli masz zapis w prawie jazdy dotyczący konieczności noszenia okularów, to brak okularów przy sobie może skutkować mandatem, a nawet zakazem dalszej jazdy, zwłaszcza jeśli wyraźnie wskazuje to kod w prawie jazdy.

Zgadzam się również, że niestety nie wszystkie wady wzroku można skorygować okularami. W takich przypadkach kierowcy mogą zostać zobowiązani do przeprowadzenia dodatkowych badań, które mogą skutkować np. czasowym zawieszeniem prawa jazdy. Warto pamiętać, że bezpieczeństwo na drodze jest kluczowe, a niewłaściwie skorygowany wzrok może stanowić poważne zagrożenie zarówno dla kierowcy, jak i innych uczestników ruchu drogowego.

Pozdrawiam!
Ostatnio edytowany przez ArteK, 03 Sty 2025, 16:47, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Regulamin pkt 4.4.e
fotonado
Nowicjusz