Badania lekarskie na prawo jazdy

02 Mar 2015, 22:39

Mam następujące sprawę. Za nieco ponad miesiąc mija ważność moich badań lekarskich, które robiłem kiedy robiłem kurs na prawo jazdy. Pamiętam, że tam gdzie polecał mój prowadzący jakoś nie dałem rady, nie pasowały mi terminy, więc poszukałem innego lekarza i trafiłem do pierwszego lepszego ośrodka, który te badania robił.

Trafiłem do jakiejś starej lekarki, swoją drogą niespecjalnie miła, mało kontaktowa, ale wszystko zaliczone, z tym, że na koniec stwierdziła bez żadnego uzasadnienia, iż daje na 5 lat. Ja młody, głupi, ucieszyłem się, że badania są i będę mógł już iść na jazdy nic się nie zapytałem i tak zostało.

W związku z tym muszę zrobić kolejne badania za te nieszczęsne, złodziejskie 200 zł - czy jest możliwość, że kolejne badania mogę dostać bezterminowo? Ktoś kiedyś mi mówił, że jak pierwsze miałem terminowe to nie ma możliwości, aby następne były bezterminowe, więc stąd moje pytanie. Druga sprawa, że ostatnio ktoś wspominał, że ponoć następne badania są tańsze, bo tak się dowiadywał - też ma pierwsze terminowe.

Następna rzecz - ile kosztuje wydanie nowego dokumentu? Co muszę mieć ze sobą? Zdjęcia, badania, wniosek?

P.S. Nie jestem pewien czy wybrałem poprawny dział, czy nie lepszy byłby dział dot. przepisów.
Los_Dawidos
Aktywny

Prawo jazdy: 05 08 2010
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Opel Astra
Paliwo: Diesel

08 Mar 2015, 10:41

Chłopie 5 lat to nic, ja dostałem prawko na 2 i pół roku...
Badania, wniosek, zdjęcie i chyba skan starego dokumentu.
Nie ma już bezterminowych. Maksymalnie dostaje się teraz na 15 lat.
kamil638
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mercedes w210
Silnik: 2.9 td
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Moto Session 2017 / relacja
    Targi Moto Session wpisały się już na stałe do naszego kalendarza i odwiedzamy je regularnie przedstawiając Wam relację zdjęciową z tej imprezy W tym roku Targi odbyły się w pierwszy weekend kwietnia czyli dużo wcześniej ...