Slang motoryzacyjny

05 Sie 2019, 07:04

Nie mam na myśli tutaj mówienia na wskaźnik bagnetowy bagnet lecz używanie świateł awaryjnych, włączanie lewego kierunkowskazu, gdy jest się na ostatnim lewym pasie czy nawet włączenie na chwilę świateł drogowych. Jak to wszystko wygląda? I chodzi mi tutaj o "slang", który faktycznie się używa, a nie wymysły.
Marcel2727
Aktywny
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Bartolekk ma wtyki u moderacji
Silnik: SzybszyOdTwojego
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2020

05 Sie 2019, 08:15

Marcel2727 napisał(a):używanie świateł awaryjnych, włączanie lewego kierunkowskazu, gdy jest się na ostatnim lewym pasie czy nawet włączenie na chwilę świateł drogowych. Jak to wszystko wygląda?
Świateł awaryjnych używasz w sytuacji jak np. szybko się samochody zatrzymają na drodze szybkiego ruchu, ekspresówce, autostradzie. Wtedy kierowcy z tyłu z daleka widząc taką sytuację są w stanie w porę zareagować i wyhamować nie powodując niebezpiecznych sytuacji.
Lewy kierunkowskaz na lewym pasie i poganianie światłami drogowymi to już wykroczenie i nie można stosować takich sygnałów, a już niedługo sama jazda na zderzaku może być karana mandatem jest taki projekt zmian.

Moim zdaniem każdy kierowca który jedzie drogą szybkiego ruchu powinien obserwować co dzieje się zarówno z przodu jak i z tyłu. Jak jedziesz lewym pasem i widzisz że ktoś się z tyłu zbliża szybko to zjeżdżasz na prawo o ile jest taka możliwość. Generalnie zawsze powinno się jechać prawym pasem i zmieniać go tylko podczas wyprzedzania po czym ponownie powrócić na ten pas.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

05 Sie 2019, 10:59

Świateł awaryjnych też używamy w celu podziękowania, lewy kierunkowskaz na lewym pasie to też znak dla motocyklistow, kierujący autem daje znak ze go widzi i jest przygotowany na jego wyprzedzienie. Swiecenie światłami drogowymi to juz jest zwykle chamstwo ale jeżeli zblizasz sie z duza prędkością można mignąć bo nie oszukujmy sie trafiają sie kierowcy gdy na drodze mamy ograniczenie 110, prawym pasem ktoś jedzie 90 a ten lewym wyprzedza go 95.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Folia do oklejania samochodu. Czy naprawdę jest skuteczna?
    Każdy właściciel samochodu chcę przedłużyć okres cieszenia się nowym i pięknym autem tak długo, jak to możliwe, dlatego stara się chronić go przed uszkodzeniami. W tym celu robi przeglądy techniczne, stosuje drogie oleje ...
    Czy używane opony są bezpiecznym wyborem?
    Zakup nowych opon to wydatek, który każdy kierowca powinien traktować w kategorii inwestycji – opony są jedynym elementem łączącym auto z jezdnią. To od ich jakości i sprawności zależą nie tylko osiągi samochodu ...