Śląskie samochód do 7-9 tyś. z gazem lub opcją montażu.

31 Mar 2017, 12:18

Zamiast Astry zdecydowanie bardziej wolałbym Vectre- wyższy komfort i przestrzeń, poza tym silniki 1.8 orz 2.0 benzynowe poradzą sobie także na trasie, można je też bez problemu zagazować. Z innych typów weź pod uwagę także Peugeota 406- mało awaryjne i dobrze wyposażone auto.
SfinxTurbo
Nowicjusz

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Opel Astra
Silnik: 1.9 CDTI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

31 Mar 2017, 17:32

Przebieg w Astrze jest na pewno skręcony więc na to nawet nie patrz a stan trzeba obadać na miejscu.
No niestety rocznik ma wpływ na koszta OC,czym młodsze auto tym niestety wyższe OC.
Silniki Opla ogólnie są dobre pod gaz (w 1.6 75km podejdzie tylko i wyłącznie IIgeneracja).

Thalia też jest dobrą alternatywą bo możesz znaleść auto z 1ręki.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

02 Kwi 2017, 10:24

No cóż poszukałam i poczytałam. Niestety w kwestii silnika 1.6 musiałabym ograniczyć się wyłącznie do Astry/Vecty w czym są to auta głównie z lat 90, powiem szczerze,że obawiam się pakować w samochód prawie 20 letni. Tym bardziej, że nie słynie on z bezawaryjności chociaż usterki są tanie to jednak są.
Wybaczcie za wątpliwości ale z reguły dbam o samochód, którym jeżdżę i jak cos tylko się dzieje jade do mechanika ale mój tryb pracy też nie pozwala na to żeby samochód tak często stał w warsztacie. Zdaje sobie sprawę że przy tym budżecie idę na kompromisy ale jednak wolała bym wiedzieć jakich awarii mogę się spodziewać i jak będzie to wyglądać cenowo.
W najwięcej niestety jest ofert 1.2 i 1.4( tego drugiego zgodnie z opiniami unikam) martwi mnie to powiem szczerze w kontekście do wieku samochodu z min 1.6
Ze skody się już wyleczyłam również ze względu na wyposażenie w tych samym progu cenowym.
Poniżej kilka ofert na które zwróciłam uwagę.

Benzyna:
1. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Interesujące. Jednak zasatnawia mnie dlaczego raz ten rocznik z tym samym wyposażeniem znajduje za 4-5 tys a raz za 7-8. realne doinwestowanie czy podbicie ceny za ładny wygląd?
2.[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Tutaj nowszy mogel w tym samym progu cenowym...
3.[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
4.[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
5.[link do oferty na Olx wygasł]
6.[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
7.[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Gaz:
1. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Nie ma informacji od kiedy jest ten gaz.
2.[link do oferty na Olx wygasł]
Wolfi91
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 01 2011
Auto: Fiat Albea
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2003

02 Kwi 2017, 10:30

W Twoim przypadku rocznikiem się nie jeżdzi :!: Często auto które ma 20lat jest w lepszym stanie niż to co ma 10lat..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

02 Kwi 2017, 10:39

1. Może i doinwestowana, ale spytaj czemu przód był robiony.
2. Silnik pije olej (dużo :P). 9 tyś za auto bez klimatyzacji, kogoś chyba wiosenne słoneczko pogrzało.
3. Handlarz. Ze zdjęć nic nie widać, silnik żłopie olej.
4. Haandlaaarz. Ta prawa strona coś krzywo spasowana (drzwi).
5. Handlarz i astra za 4k = trup.
6. To samo.
7. Ładna, dobry silnik. Podług poprzednich nie ma nawet o czym gadać :)
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Rok produkcji: 2007

02 Kwi 2017, 14:05

W Twoim przypadku rocznikiem się nie jeździ Często auto które ma 20lat jest w lepszym stanie niż to co ma 10lat..

Ok. Upewniam się tylko bo nie wliczając doinwestowania może wydawać się to dziwne.
2. Silnik pije olej (dużo ). 9 tyś za auto bez klimatyzacji, kogoś chyba wiosenne słoneczko pogrzało

Przeoczyłam brak w takim wypadku się zgadzam w pełni.
Co do reszty no cóż dziękuję za opinie czyli dalej szukam...
7. Mam rozumieć że mogę zwrócić uwagę?

A co z zagazowanymi? Wiem że lepiej kupić bez i samemu montować ale w tym wypadku robi mi się już z tego 11-12 tys. nie wspominając o jakiś początkowych naprawach i kosztach dodatkowych. :o
Wolfi91
Nowicjusz

02 Kwi 2017, 14:42

Astra z Będzina ładna ale przód mnie zastanawia (grill przekładany i lampy wyglądają na jakieś chińskie podróbki). Ogólnie możesz obejrzeć ale bym się nie napalał.

Astra 2.2 z lpg ładna ale te dokładki na zderzaki i progi do mnie nie przemawiają,o silniku musisz poczytać bo nie znam go za bardzo.
Vectra ponad 2k wyświetleń i nic? A cena przystepna.

Zerknij na te:
[link do oferty na Olx wygasł] - zostanie kasa na montaż lpg.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - niby przełożony anglik ale facet ma go kilka lat.
[link do oferty na Allegro wygasł]
A to obejrzałbym w pierwszej kolejności bo wygląda na naprawdę zadbaną sztukę.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Barol
Awatar użytkownika

02 Kwi 2017, 18:19

Barol napisał(a):W Twoim przypadku rocznikiem się nie jeżdzi Często auto które ma 20lat jest w lepszym stanie niż to co ma 10lat..

Myślę że ostro przesadziłeś, realnie 2x większy przebieg auta które ma 20 lat, dużo mniejsza wartość np. 7 tys zamiast 27..co powoduje że nikt nie pakuje worka pieniędzy i tylko się robi to co się nie sypie itd.

Fakt że tutaj przy tym budżecie młode auto to można szukać Pandę z 2007 albo Dacie Sandero 1 a nie Astrę ale 10 lat to szmat czasu i z małymi wyjątkami wkład w auto 20 letnie będzie nieporównywalnie większy niż 10 latka
Chyba że mówimy o Fabi w kombii jako auta służbowego.

Ja mówie raczej o np Golfie IV 1,6 a Golfie V 1,6 97 vs 2007
Albo Astra G 98 a Astra H 2008 itd..

Nie mniej jednak w tym budżecie 17 a 20 lat to tam nie ma co patrzeć, realnie tylko takie auta da się kupić z tego segmentu.
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Typ: Sport/Coupe

02 Kwi 2017, 20:11

Pionek napisał(a):wkład w auto 20 letnie będzie nieporównywalnie większy niż 10 latka

Czasami ten 20 latek jest po grubszych naprawach, a 10 latka dopiero za chwilę je spotkają ;)
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Rok produkcji: 2007

02 Kwi 2017, 20:16

Może i przesadziłem ale widzę kolejny temat w ciągu zaledwie kilku dni gdzie ludzie mając mały budżet celują w małe roczniki typu 2001/2002>.
Ja znam osoby które mają auta które mają po 20lat i ich wkład w nie jest zerowy a same auta są w przyzwoitym stanie,przykład koleżanka z pracy ma Audi 80 B4 w TDIku,rocznik nie mam pojęcia ale jej stan jest naprawdę piękny i miałem okazję nią raz jechać to się aż zakochałem,oczywiście w aucie a nie w niej :mrgreen:
Barol
Awatar użytkownika

03 Kwi 2017, 09:29

A to obejrzałbym w pierwszej kolejności bo wygląda na naprawdę zadbaną sztuka

Polowałam wczoraj ale byłam druga w kolejce i niestety. A wpadł mi w oko.
Odnosnie kontrowersji z rocznikiem. Ja się cieszę bo Panowie wytłumaczyli mi co i jak. Nie dziwcie sie że jesli ktoś sie nie zna to mysli ze stare to trupy. Zgadzam sie ze można znaleźć piękne i wychuchane egzemplarze ale trzeba bardzo uważać.
Nie szukam auta na hip hip hura i wole naprawde wychaczyc coś zadbanego w tym roczniku nawet jesli bedzie to 20 latek. Wazne żeby naprawianie go mnie nie zrujnowało i nie było jakieś super częste.
Barol dziekuje za sugestie jednemu z nich napewno sie przyjrze.
Mam tu jeszcze cos takiego:
[url]Opel Astra Opel Astra 1.6 16v + gaz sekwencja
[link do oferty na Olx wygasł][/url]
Obawiam się jednak, że w tym tyg. Będe uziemiona i nic nie podziałam w kwestii oglądania. :unsure:
Wolfi91
Nowicjusz

03 Kwi 2017, 09:35

Ładna ale silnik lubi olej.
Barol
Awatar użytkownika

05 Kwi 2017, 12:53

Mam tu jeszcze takie pojawiło się dziś:
Astra 1.6 8v
i z wczoraj
Tu niestety ten silnik bardziej lubiący olej...

dodatkowe pytanie Fiat stilo warto? nie warto wiem że unikać silnika 1.6. tylko pytanie co z tą elektroniką i elektryką...
Wolfi91
Nowicjusz

05 Kwi 2017, 18:48

Tą astrę którą wysłałaś pierwszą z silnikiem 1.6 8v to ta sama co była w poprzednich postach
Najwidoczniej ktoś kupił, okazała się miną i z nią ucieka.. Tylko rocznik się nie zgadza
Cheeq
Nowicjusz

Prawo jazdy: 20 09 2010
Przebieg/rok: 18tys. km
Auto: Ford Focus Mk1
Silnik: 1.8 TDDi 90KM
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2001

05 Kwi 2017, 19:15

Tą astrę którą wysłałaś pierwszą z silnikiem 1.6 8v to ta sama co była w poprzednich postach [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ... 0bd9ff0744 Najwidoczniej ktoś kupił, okazała się miną i z nią ucieka.. Tylko rocznik się nie zgadza

Coś na rzeczy, dzwoniłam orientacyjnie... właściciel niekoniecznie był chętny na stacje kontroli nie mówiąc już próbnym przejeździe i z góry zakładał, że jeśli się nie zdecyduje to mam mu odpalić 50 zł za fatygę...podziękowałam.
Wolfi91
Nowicjusz