Slizgi na sniegu

30 Lis 2010, 18:44

Mam pytanie takie, czy kumpel ślizgając(zaciągając tez hamulec ręczny) się po takim placu/parkingu moim samochodem czysto mówiąc driftujac, może coś uszkodzić w aucie, tzn silnik itd?
PascalTurbo
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jelenia Góra
Auto: Audi A4 B5
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

30 Lis 2010, 18:55

uszkodzić nie chyba że silnik ale to by musiał butowac go co do slizgania się jest bardzo potrzebne tylko nie ma zimnym silniku.niech odpali ,silnik niech się rozgrzeje bo jak na zimnym to z czasem silnik powie dosc
Jako że jestem mechanikiem oferuje możliwość ogladniecia samochodu do kupna oraz np.zrobienia dodatkowych zdjęć
zwykle dla osób z forum biorę tylko za paliwo i jakieś do około 100-150zł za pomoc
seba145
Zaawansowany

Miejscowość: bydgoszcz
Prawo jazdy: 27 09 2011
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Peugeot 307sw 2.0Hdi 90km2002r
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2002

30 Lis 2010, 18:59

Silnik był rozgrzany, porostu parę razy jechał na tej 2 skręt ręczny później gaz i tyle. Człowiek nie myśli i dałem mu się przejechać a teraz się martwię
PascalTurbo
Nowicjusz
Awatar użytkownika

30 Lis 2010, 19:44

Wyluzuj :wink: Takie rzeczy to na kursie na prawko robiliśmy z instruktorem :mrgreen: Jeśli silnik był rozgrzany to zagrażają ci:
-krawężniki, słupki, śmietniki itp
-inne samochody
-urwanie linki hamulca awaryjnego
Dobrej zabawy życzę :wink: :mrgreen:
nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem... ;)
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Muhlhausen ;)
Auto: Nissan Terrano II
Silnik: 2.4 KA24E 124KM
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 1995

30 Lis 2010, 20:01

Kolego nie panikuj tylko na śladuj kolego puki czas i śnieg jeszcze jest :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Baw się :twisted:
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Czernichów/ Sląska
Auto: Audi A 4/WV golf 2 / samurai
Silnik: 90/70/70
Rok produkcji: 1997

30 Lis 2010, 20:09

Zima najlepszy okres na trening i dobrą zabawę przy okazji :grin:
Tak jak koledzy wyżej jak nie przyrżniesz w coś to nic się nie stanie nawet silnik bo ślisko jest i nie trzeba dużo gazy dawać.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Tradition na starcie rajdu Heidelberg Historic
    Na linii startowej dwudziestego piątego, jubileuszowego rajdu samochodów zabytkowych Heidelberg Historic, który odbędzie się w dniach od 11 do 13 lipca, Audi Tradition wystawi aż pięć samochodów ze swojej ...
    Toyota Land Cruiser
    Historia tego modelu sięga lat 50. ubiegłego wieku. Wtedy to został zaprezentowany przez Toyotę model BJ – zgrabna terenówka, która sprawdzała się w trudnym terenie. Zalety samochodu – prosta konstrukcja ...

30 Lis 2010, 20:22

Mi na to Lalka nie pozwala bo nawet przy wyłączonym ESP po przegięciu przyhamowuje któreś z kół, odejmuje mocy i wraca na początkowy tor jazdy :P
Było: '02 Laguna IIphI 2.2dCi, '99 Astra F 1.6 8V, '05 Vel Satis 2.0T, '02 Laguna IIphI V6 24V, '06 Laguna IIphII 2.0dCi
Jest: '06 Vel Satis 2.0T, '06 Laguna 2.0dCi 173KM GT
Roadkiller
Aktywny

Zdjęcia: 4
Miejscowość: GCH
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Laguna IIphII
Silnik: 2.0dCi 173KM GT
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2006

30 Lis 2010, 20:28

Wiecie to pierwsze auto człowieka i się trochę martwi, jedynie mam nadzieje ze był rozgrzany w miarę silnik,bo z 10min pojeździłem po mieście a później na placu dałem koledze pojeździć :P pokazywał jak on to potrafi :P Jedynie się jeszcze martwiłem bo raz prawie zaspy nie przesuną :p a to mogło by się może skończyć jakimś wgnieceniem
PascalTurbo
Nowicjusz
Awatar użytkownika

30 Lis 2010, 20:41

Jeśli w zaspie czyha wredny betonowy śmietnik to napewno blacharz będzie miał co robić :mrgreen: A jeśli to tylko śnieg to najwyżej bez łopaty się nie obejdzie :wink:
PascalTurbo napisał(a):pokazywał jak on to potrafi

Na parkingu to nie trzeba być Hołowczycem, żeby pojeździć bokiem. To żadna sztuka ale warto sobie potrenować, żeby zobaczyć jak samochód zachowuje się w poślizgu i co ważniejsze jak z tego poślizgu wyjść. Na drodze jest znacznie trudniej opanować poślizg ale już będziesz miał jakieś pojęcie co robić, żeby nie skończyć w rowie.
Jak widzisz śmiganie po śniegu to takie przyjemne z pożytecznym które ja osobiście uwielbiam :mrgreen:
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

30 Lis 2010, 20:49

Ciężko to nazwać takim typowym parkingiem bo to taki parking koło zakładu wiec plac, takie 3 pasy trawiaste ze tak jakby parking podzielony na 3,jedynie co w tam można wjechać to w jakieś drzewko ale to już naprawdę by trza było chyba nie panować nad autem wogole i zaspy
PascalTurbo
Nowicjusz
Awatar użytkownika

30 Lis 2010, 20:54

No to ćwicz sobie spokojnie. Masz się gdzie pokręcić to śmigaj. Zobacz co się stanie jak dasz więcej gazu albo jak zdejmiesz nogę z gazu. Jak kontrować gdy ci tyłek ucieka na bok i co się stanie gdy w poslizgu wciszniesz hamulec. Poznasz swoje autko i zdobędziesz doświadczenie które może ci kiedyś dupę uratować :wink:
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

07 Gru 2010, 16:18

Fakt zimny silnik czasami się aż trzęsie :P wiem coś o tym xD