Słyszę piski paska po wymienia rozrządu - co robić?

12 Wrz 2022, 13:06

Witam, jestem świeżo po wymianie rozrządu, póki co przejechałem ok. 200 km. Słyszę piski paska. Zadzwoniłem do mechanika, powiedział mi, że pasek musi się ułożyć, bo jest nowy. Reklamować naprawę czy dać jeszcze trochę czasu na dotarcie? Auto Renault modus. Silnik 1,2, benzyna.
kubus29169
Obserwowany

12 Wrz 2022, 14:06

Za jakis czas może być już za późno. Tam się nic nie układa, jest on ułożony przy pierwszym uruchomieniu silnika. Reklamować w trybie natychmiastowym
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

12 Wrz 2022, 16:06

Coś mi tu nie pasuje...Pasek od rozrządu nie może piszczeć. Jakby zapiszczał, to byś nie pytał czy jechać do mechanika. No chyba że na lawecie.
Jak piszczy to coś innego.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

13 Wrz 2022, 10:37

Pasek rozrządu jest z zębami więc tu nie ma co piszczeć chyba że na rolce prowadzącej lub napinaczu ale to nie powinno występować. Piski od paska to inaczej jego uślizg więc przy rozrządzie to nie może mieć miejsca bo byś dalej nie pojechał. Myślę, że te piski może powodować pasek wielorowkowy od napędu alternatora, sprężarki klimatyzacji itd, być może tu jest za słabo naciągnięty. Pytanie czy on też był wymieniany...?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

14 Wrz 2022, 08:47

Niech zgadnę, zaczął piszczeć akurat wtedy, kiedy wilgotność w powietrzu wysoka i woda się skrapla na aucie?

Nienaciągnięty albo stary twardy pasek. Wymienić, do tego sprawdzić rolkę, napinacz. W sensie pasek osprzętu ;)

A mechanika zmień, bo jeśli twierdzi że pasek rozrządu się musi ułożyć, to ja bym uciekał.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...