Smart GPS 320

07 Kwi 2010, 08:11

Witam. Tym razem ja potrzebuję pomocy w sprawie nawigacji. Mało przy tym siedzę, więc nie jestem za bardzo w temacie.
Mam Smart GPS 320, ale to nie ma raczej znaczenia. Pytania są związane z AutoMapą.
W GPS-ie mam kartę pamięci 1GB. Obecnie mam wgraną AutoMapę5.1, a są już 6.2. Postanowiłem więc wgrać nowszą wersję. Wgrać umiem, ale mam problem z wyborem.
Jest kilka rodzajów AutoMapy - jedne mają po ponad 2 GB, inne niecałe 2 GB, a jeszcze inne tylko 130 MB lub nieco ponad 200 MB, czyli takie jaką ja mam wgraną. Od czego to zależy? Czy to te same mapy? Dlaczego więc różnią się aż tak bardzo wielkością plików?
No i są też wersje BETA i FINAL. Co to znaczy? Co to są witaminki, o których mowa przy niektórych plikach?
I jeszcze pytanko odnośnie samej instalacji - czy podczas instalacji wystarczy tylko, że usunę z karty pamięci sam plik z mapą i wgram nowy, a dodatki takie jak głosy, fotoradary i inne zostaną, czy musze usunąć wszystko i na nowo wgrać?
Znalazłem takie przykłady tych map -

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Jest tego dość sporo i tu jest problem. Tych pliów po ponad 1GB nie mogę wgrać, bo kartę mam tylko 1GB. Więc musiałbym mieć jakiś plik do 1 GB.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

08 Kwi 2010, 08:17

wielkość pliku na karcie zależy od wielkości mapy jaką masz, polska, polska+szłowacja+czechy, polska+EU, polska +EU+Rosja

jeśli chcesz sobie zaktualizować w niezbyt legalnt sposób :mrgreen: to sciągasz odpowiedni plik
http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=18145 <- wybierz sobie który potrzebujesz

i aktualizuj, ogólnie aktualizacja najlepiej wychodzi na czytniku kart (najszybciej) i w zależności od wybranej wersji zajmuje do 2 GB :wink:

Beta- wersja testowa
Final- wercja ostateczna komercyjna
witaminki/leki/słodycze/cukierki- pogramy/pliki popularnie zawna crackami do sprawienia aby ripowana mapa działała na twoim urządzeniu
nic nie musisz usówać tylko zaktualizuj mapy :) zostaną ci twoje POI i inne ustawienia a dodane zostaną wszystkie zabawki z nowej mapy
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

08 Kwi 2010, 20:51

Aha.Ok. Nielegalne mapy raczej nie wchodzą w grę, ponieważ kupował będę na firmę i bedą one w firmowych samochodach, więc muszą być legalne. A koszt 300 czy ponad 400 zł za mapę to nie aż tak dużo. Do tego jest chyba aż 6 darmowych aktualizacji.
Czyli reasumując żadnych witaminek nie potrzebuję i najlepiej kupić wersję FINAL i kartę 2 GB jak chcę mieć całą Europę.
Pisałeś też o aktualizacji - podczas wgrywania mapy na kartę, pojawia się jakieś okienko, w którym wybieram czy chcę wgrać mapę od nowa czy zaktualizować? I jeżeli tak, to rozumiem, że podczas aktualizacji wszystkie pliki na karcie zostają, a zmienia się tylko sama mapa - dodawane są nowe drogi, punkty POI i radary itd, czyli dodawane jest tylko to, czego nie ma w obecnej mapie?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

09 Kwi 2010, 00:26

trochę nieskładnie będzie bo po imprezie :mrgreen:

w kupnie nie masz innej opcji, jak wersja finalna ;) w obrocie jest tylko ta,
podczas wrzucania mapy na SD wyskakuje okienko z pytaniami co chcesz wrzucić na karte, wybierasz tylko to co potrzeba ;) jeśli już masz starszą mape i chcesz tylko zaktualizować to program automatycznie zaktualizuje program i mapy zostawiając Twoje ustawienia :) jeśli będzie to używane pod konkretną nawigacją (np: Navroad, Manta bądź inna) to w momencie wgrywania mapy zaznaczasz odpowiednią nawigacje aby mapa ładowała się z fabrycznego przycisku navi ;)
tak dodawane jest to czego nie ma w obecnej mapie, zmieniają się drogi (niektóre są dodawane niektóre usuwane zmieniana kierunkowość, lub przebieg) aktualizowany jest program (ma więcej funkcji i kilka nowych gadżetów (typu pokazywanie ograniczenia prędkości na danym odcinku na głównych drogach), pliki na karcie są zmieniane badź nadpisywane ;) część dzwieków dodanych włąsnych może się nie zgadzać co do reszty nie zauważyłem problemów,
co do wymogów pojemnościowych to większośc nawigacji obsługuje karty do 4 bądź nawet 8GB a różnica w cenie 2GB a 4GB jest w zasadzie żadne więc warto kupić 4 i mieć mały zapas na własne pliki, jeśli masz już jakąś kartę i chcesz zaktualizować aby się to zmieściło na tym co masz to po prostu będziesz musiał pokombinować co maksymalnie wejdzie na karte :) zabawa prosta jak drut jak odpalisz program to nie ma możliwości abyś coś zepsuł ;)
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

31 Maj 2010, 16:18

Odnawiam temat. Kupiłem sobie tą AutoMapę 6.2 wersja oczywiście Finalna. Zainstalowałem ją na Smart GPS 320. Wybrałem sobie tylko Polskę, Czechy, Słowację i Niemcy ( kartę mam 2GB i zmieściło mi się ).
Ale nie umiem sobie niestety poradzić z kilkoma rzeczami.
1. Na mapie na DK75 ( S1 ) w Lędzinach jest zablokowany zjazd i wjazd na i z tej drogi z powodu remontu mostu. Remont już się skończył dość dawno, zjazdy i wjazdy są odblokowane, ale na mapie nadal to jest. Jak usunąć te blokady tego zjazdu i wjazdu na S1? Domyślam się, że można to odznaczyć w POI, ale inne blokady na drogach mogą być jeszcze np. aktualne. No chyba, że nie da się usunąc tej jednej blokady, to wówczas wiadomo - odznaczenie w POI.
2. Ściągnąłem sobie aktualne ( stan na dzień 11 maja 2010 ) fotoradary stacjonarne oraz przenośne i utrudnienia w ruchu drogowym ( jest tam obecna sytuacja o pisanych wcześniej zjazdach i wjazdach na S1 w Ledzinach, czyli są te dane aktualne ). Gdzie mam wgrać to wszystko? Po zsynchronizowaniu nawigacji z komputerem i kliknięciu "Eksploruj", wybieram SDMC ( karta pamięci, bo tam mam zainstalowaną mapę ), dalej wybieram folder "AutoMapa EU ) i pokazują mi się takie foldery - Data Files, Maps, Pics, Settings Files oraz całe mnóstwo różnych pojedynczych plików, w tym pliki z głosami ( wgrałem sobie już nowe głosy ) oraz plik wceAM ( w niego klikam, żeby uruchomić AutoMapę ).
3. Czy zanim wgram te utrudnienia w ruchu drogowym i fotoradary itd, musze jakieś pliki usuwać z AutoMapy, czy podczas wgrywania poprostu podczas wgrywania tych plików samo mi się zaktualizuje?
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

TOP 10 wskazówek oszczędnej jazdy hybrydą
    Oszczędnej jazdy (EKO) musimy się nauczyć. To nie jest tak że wsiadasz do hybrydy i już jesteś ekologiczny. Oczywiście w pewnym sensie tak ale chcąc wykorzystać potencjał tego napędu trzeba pamiętać o pewnych zasadach dzięki ...