Śmiertelnie niebezpieczne kombajny!

18 Sie 2006, 14:56

Witam forumowiczów,
Trwają żniwa, wiąże się z wyjazdem na drogi ciężkiego sprzętu rolniczego, który - niestety - jest śmiertelnym zagrożeniem dla podróżujących samochodami osobowymi. Kombajny i traktory poruszają się o wiele wolniej od innych użytkowników dróg, często zajmują również więcej niż jeden pas ruchu, a to oznacza, że wyjeżdżający zza zakrętu kierowca często nie ma miejsca ani na hamowanie, ani na manewr omijania. Taj jest w Polsce!
Może ktoś wie jak to odbywa zie w innych krajach? Przecież kombajn można rozłozyc żeby bezpiecznie przejechać, dlaczego tego się nie robi?
Co sądzicie o tym? Jakie jest wasze zdanie na ten temat?

Drastyczne zdjęcia z wypadku Golfa II z kombajnem który był bez szans...
Zdjęcia pochodzą z serwisu interia.pl

Czy można było tego wypadku uniknąć?
Czarek

18 Sie 2006, 19:36

Według mnie kierowca jechał brawurowo i z nadmierną prędkością, bo tamten pojazd jak było wspomniane wyżej jeździ dużo wolniej.Gdyby dostosował się do przepisów myśle, że nie doszło by do tego wypadku, no ale nie moge wiele powiedzieć bo mnie tam nie było i może jestem w błędzie.
Pozdrawiam.
arek_89
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Małopolska

18 Sie 2006, 23:16

wg mnie tutaj jest wina kierowcy jest to prosty odcinek drogi z dobra widocznością(przerywana linia rozdzielająca pasy, można wyprzedzac na obydwu pasach wiec jest to najprawdopodobniej prosty odcinek drogi)

no kombajny i traktory to zmora, ostatnimi latami zauwazamy ze coraz czesciej kombajny maja pilotow przed soba wiec wiemy ze jedzie cos duzego zebysmy mogli sie schowac na jakis wjazd
laciu
Początkujący

Miejscowość: Siepraw

19 Sie 2006, 00:20

wybaczcie ale do puki sprzęt i maszyny rolnicze będą poruszać się po drogach to niebezpieczeństwo będzie ogromne.
przykładem jest to że po np. krajowej 2 czyli TERESPOL- ŚWIECKO w okresie żniw takich maszyn jest mnóstwo a oświetlenie ich jest fatalne.
pozdro 8)
Nie ma głupich pytań tylko są głupie odpowiedzi
grzestv
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: okolice Warszawy
Auto: nie mam

19 Sie 2006, 00:33

Ciekawi mnie z jaką predkościa jechał ten golf po śladach widać że chyba jechał tochę szybciej niż jest dozwolone w terenie zabudowanym, a druga sprawa jechał środkiem widać po śladach hamowania. No ale nie ulega wątpliwosci ze kombajn nie powinien tam się znaleźć.
Pozdrawiam,
Artek
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

19 Sie 2006, 11:05

Wiec dlatego mysle,ze wine ponosza obydwoje.Wiadomo chyba ile miejsca na jezdni zajmuje taki kombajn i zeby obok niego przejechac,to trzeba zwolnic,moze i nawet ponizej dozwolonej.A sprawa golfa-za szybko jechal i nie zdazyl wychamowac.
Kasik
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 99
Miejscowość: Opolskie
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skoda Superb Combi - czwarta generacja modelu
    Czwarta generacja modelu Superb Combi kontynuuje swoją triumfalną ścieżkę z jeszcze bardziej dopracowanym projektem, obszerną i niezwykle wygodną przestrzenią oraz innowacyjnymi rozwiązaniami technologicznymi. Nowy model ...