Smród paliwa w środku podczas jazdy. Fiat Brava1.4 12v Benz.

16 Mar 2009, 21:35

Witam!
Fiat Brava 1.4 12v Paliwo

Jak jadę z otwartymi oknami lub szyberdachem to strasznie śmierdzi paliwem, nie spalinami paliwem. Wydaje mi sie ze wtedy zasysa ten zapach do środka. Po zatrzymaniu auta jak szybko podejdę do bagażnika i zajrzę to też chwile śmierdzi w bagażniku.
Bylem u mechanika obejrzał układ paliwowy wymienił filtr paliwa i sprawdził układ wydechowy i mówi, że nic nie cieknie ani nie widać dziur w wydechu-wydech sprawdził na wszelki wypadek gdybym źle czuł.
Co to może być? Zacząłem to czuć teraz jak sie ciepło zrobiło i jeździłem z otwartymi oknami.
Sprawdziłem w bagażniku pompę paliwa odkręcając to denko na 3 wkręty i tam jest sucho nie cieknie. Dochodzą tam 3 przewody dwa cienkie -zasilanie i powrót paliwa i jeden grubszy- odpowietrznik chyba?
Są suche.
Chciałbym dodać, że podczas tankowania wybija mi b. szybko pistolet. Musze tankować powoli bo cały czas wybija. Przy kolejnym tankowaniu zasysa powietrze do środka. Może to ma związek z tym zapachem.
tomboy81
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
  • 16 Mar 2009, 22:39

Sprawdz sobie czy zbiornik ma dobre odpowietrzenie to może być ten problem przy tankowaniu
    seba0987654321
    Nowicjusz

17 Mar 2009, 00:26

A nie ma czasami tam pochłaniacza par paliwa i tych wszystkich ustrojstw przy wlewie od strony bagażnika?Często się zdarza,że jak w samochodach czuć paliwo,to właśnie ten układ jest nieszczelny.Częste z tym problemy były w Polonezie.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

17 Mar 2009, 08:49

Jest tam układ pochłaniacza par paliwa i znajduje sie z przodu z prawej strony w nadkolu.
    tomboy81
    Nowicjusz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław

17 Mar 2009, 12:07

Z prawej strony w nadkolu jest pochłaniacz par paliwa,ale całe to ustrojstwo jest przy wlewie od strony bagażnika.I tam może być nieszczelnośći i pary paliwa zamiast lecieć do pochłaniacza,to wydostają się do bagażnika.Trzeba sprawdzić szczelność tego ustrojstwa i najlepiej zasilikonować połączenia tych puszek i węży.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000